Visjon om å skape god populærmusikk med jording

0

Frilansmusiker Petter Hauglum Bermingrud har gitt navn til elektro/indie/pop-bandet «Hauglum» som slapp sin første EP Builders i desember 2015. Til våren kommer de med ny singel.

Tekst: Isabelle Kongshaug. Foto: Karina Gytre

Hauglum - Bild 2Bandet Hauglum: Kristian Gullåsen, Petter Hauglum Bermingrud og Inge Breistein.

Stavangerbandet består av vokalist og låtskriver Petter Hauglum Bermingrud, produsent og elektromusiker Inge Weatherhead Breistein, gitarist Kristian Gullåsen og trommis Brage Tørmænen.

Becks plate «Modern Guilt» hat hatt stor betydning for dannelsen av «Hauglum». Musikken spiller i bakgrunnen når Petter begynner å fortelle hvordan bandet startet for to år siden.
– Inge viste meg denne platen, så hørte jeg masse på den. Vi snakket om å jobbe sammen og lage popmusikk, og så tok vi utgangspunkt i denne platen. Jeg tok med noen låtskisser til Inge sitt studio. Han gjorde beat, jeg lagte melodier, og omvendt. Og så fikk vi med Kristian. Det ble så jævlig fett, så da bestemte vi oss for å starte band. Så tok det to år å få ut EP-en, sier Bermingrud.

Låtene blir til
Musikken lager de sammen. Petter skriver tekster og melodier, og de andre i bandet er med å lager lydbildet. Prosessen er forskjellig fra låt til låt.
– To av låtene på EP’n hadde jeg med på forhånd, og de var skrevet i singer-song-writer-stil. Vi spilte inn vokal til klikk, og siden la vi på akkorder og ting i etterhånd. Så prøvde vi ut forskjellige ting for å se hva som ble kult. Inge klarer å skru slik at det som har blitt spilt inn får en helt annen karakter og sound, forteller Bermingrud.

Når jeg har funnet en essens i låten så har jeg flere ganger behøvd å gå meg en tur mens de andre har jobbet med lydbildet. Da har jeg gått en halvtime og sunget melodien og gått i det tempo som passer akkurat den melodien, og da har jeg funnet ut hvordan det skal være.

Han forteller at skissene til låtene som ble spilt inn for to år siden høres helt annerledes ut enn slik de lager låtene nå.
– Det har vært en gradvis forandring. Låtskriving handler jo om tekst og melodi, og det gjør jeg helst på egenhånd. Ibland begynner vi i fra akkorder, og da prøver jeg at improvisere fram en melodi. Når jeg har funnet en essens i låten så har jeg flere ganger behøvd å gå meg en tur mens de andre har jobbet med lydbildet. Da har jeg gått en halvtime og sunget melodien og gått i det tempo som passer akkurat den melodien, og da har jeg funnet ut hvordan det skal være. Nesten alle låter på plata har blitt «gått», sier Bermingrud.

Alt og ingenting
«I would rather be here with my mysteries and faults, so why did you adore me when I played us both the song». Slik lyder en av strofene fra låten «Stay up late». Hva teksten betyr forteller vokalister er alt og ingenting.
– Ingen betydning og all betydning! Som regel lager jeg melodi først. Jeg kan ha en melodi liggende i arkivet i flere år før jeg finner en tekst som passer. Eller så sier guttene i bandet at «Nå skriver du en tekst til dette her», så skriver jeg det på en time. Men jeg er veldig opptatt av tekst og at den skal ha 100 prosent betydning. Den må stemme, sier han.

All kunst springer jo ut av egne opplevelser, tror jeg. Men det betyr ikke at du må ha opplevd alt du skriver om.

Men til tross for at tekstene må stemme, så trenger det ikke alltid å være egne opplevelser han synger om.
– Det er en fin blanding. All kunst springer jo ut av egne opplevelser, tror jeg. Men det betyr ikke at du må ha opplevd alt du skriver om. Du kan bruke erfaringer som du har hatt og lage en fantasiverden fra de følelsene, slik at fantasien føles riktig og ekte. Noen av tekstene på plata skrev jeg som oppspinn, men så har det jeg skrev skjedd meg etterpå. Før skrev jeg mer selvopplevd. Nå er det mer «Hva hadde skjedd om jeg hadde gjort ting annerledes?», altså at jeg lager en fantasiverden hvor jeg opplever det jeg skriver om. Det er veldig spennende – kraften i fantasien, og hvor virkelig det kan oppleves når du er inne i den boblen, forteller Bermingrud.

Nomadisk innspilling
Vokalisten forteller at all musikken er laget i Stavanger, i Inge sitt daværende hjemmestudio i kjelleren på Storhaug. Det meste av vokalen er innspilt i stua til Inge sin mor i Bergen, og så er alt mikset i en hytte i Larvik.
– Litt sånn nomadisk over det hele, med mye reising til forskjellige lokasjoner. Særlig nå når Kristian og Inge bor i Bergen, jeg i Stavanger og trommisen i Oslo. Det kommer nok snart en låt om reising, sier han og ler.

Vi vil at musikken skal gi lytteren en opplevelse, og at det skal være meningsfullt.

Bandet har en visjon om å skape god populærmusikk med jording.
– Vi vil at musikken skal gi lytteren en opplevelse, og at det skal være meningsfullt. Vi har som mål å nå flest mulige gjennom internett. Internett er jo kult, fordi du kan ha kontakt med hele verden. Vi har valgt å ikke ha noe plateselskap, vi gir ut musikken vår kun digitalt. Vi har også valgt å skrive tekster på engelsk, for å nå ut til folk utenfor Norge. Men du kan nok høre at vi har en nordisk estetikk, som gjør musikken plaserbar i Norge. Vi har en tydelig geografisk profil som retter seg til Europa, til tross for at det jo er internasjonal musikk, forteller Bermingrud.

Hauglum på internett
Hjemmeside: www.hauglummusic.com
Facebook-side: www.facebook.com/hauglummusic
Musikken deres finnes på Spotify, iTunes, SoundCloud, Tidal og Amazon Music.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.