Vinspalten: Bobler & Perler

0

Det er ikke alltid lett å finne noe til de rette anledningene til det riktige budsjettet. Festligheter og tradisjoner stiller visse krav til hva folk og fe forventer, så hvordan takler man slike forventninger? Nøkkelen til de fleste suksesser er forberedelser. Ved å undersøke utvalg blant fagfolk, anmeldelser og jungeltelegrafen, kan en oppdage fornøyelige nyheter for ens behov. For å treffe hodet på spikeren her, er det snakk om hva bør man skaffe seg til jul og nyttårsfeiringene, når man lever på et studentbudsjett? 

Det er den ene gangen i året hvor det gjennomsnittlige mennesket bestemmer seg for å kjøpe en flaske champagne, som man vanligvis unngår av interesse og økonomiske årsaker. Champagne er dyrt, gunstig og billig når man har skaffet seg en referanseramme. Kontra andre drikkevarer, er det jo høyst uvanlig å finne slike ting til under 150 kroner eller 100 kroner, som man ellers skulle ha jaktet etter. Det jeg vet, er at folk sparer seg opp til denne perioden av året for å markere ferietiden til det det skal være. Derfor har jeg valgt en flaske champagne til test som er billigere enn gjennomsnittet, samt noe til det «virkelige» studentbudsjett som ikke kommer fra distriktet champagne.  

 

Biokult Pet Nat 2016 

Pet Nat er blitt den nye trendvinen i 2017. Det står for Petillant Naturell, hvor filosofien bak er perlende naturviner, laget så naturlig som mulig. Mange av dem inneholder naturlige sedimenter eller uklarheter, og det anbefales at man rister flasken før man skjenker. En gruppe økologiske vinprodusenter fra Østerrike har slått seg sammen for å lage økologiske viner under merkenavnet Biokult. Personlig har jeg holdt meg unna grupper som er en kult, men jeg ga vinen deres en sjanse. 

Pris: 149,90 kroner. 

Druer: Zweigelt 25%, Pinot Noir 25%, St. Laurent 25%, Blaufränkisch 25%. 

Farge, Lyd & Lukt: Litt oransje hudfarge á la Donald Trump. Forsiktige bobler lister seg i glasset ved skjenking, men blir fort stille og rolig. Dufter jordbær på en godteri-ish måte. 

Smak: Innleder på noe sval fruktighet som også minner om godteri, men blir fort erstattet med en markerende syrlighet og noe bitterhet som ikke samarbeider bra. Merker knapt noen bobler på smak. Kort ettersmak hvor man merker at tungen har fått «kjørt» seg litt.  

Konklusjon: Det ble litt slik som da du var en liten unge. Du så smågodt som lignet på det du likte, som også var billigere, men ikke i nærheten av like godt. Da blir man etterlatt med en skuffelse av det man hadde gledet seg til å nyte. God duft som var innbydende, med en interessant farge, men det hele ble trist med tanke på at kombinasjonen av mangel på god smak, uraffinert syrlighet og bitterhet ga en uhyggelig opplevelse. Synd, siden det finnes så gode Pet Nat’er der ute som leverer så mye mer til under 200-lappen.  

Karakter: F     

 

A.D. Coutelas Origin Brut 

Denne vinen kommer fra Champagne og fra produsenten A.D. Coutelas, og er deres Origin cuvée. En cuvée er et blandingsprodukt av forskjellige druetyper og/eller årganger. Dette betyr verken at den er dårlig eller bra, den bare forteller oss litt om hvordan den er blitt laget. La oss sjekke. 

Pris: 259,90 kroner.  

Druer: Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%. 

Farge, Lyd & Lukt: Gyllen farge. Tydelige bobler som knitrer i glasset og brer seg i overflaten. Lukten har litt preg av bakstverk og noe gul frukt.  

Smak: Boblene gir en skummende følelse. Noe svak på smak, men minner om det på duften. Frisk med litt syre som fungerer fint sammen. Litt tung og medium lengde på avslutningen.  

Konklusjon: Ikke noe feil med denne champagnen, men savner litt mer smak, litt elegant avslutning og noe ekstra. Syren og friskheten harmonerte fint og den byr på flotte bobler. Om den går til 17.mai-frokosten? Joda, prøv den med røykt laks på ristet brød, så skal du ikke bli skuffet. 

Karakter: C 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.