VIN-NERDEN: USA & AUS

0

Willian Engvig

“Vin-nerden” handler naturlig nok om vin, og spaltisten, William Bakke Engvig, skriver nyttige vin-anbefalinger med fargerike beskrivelser.

Hva slags vin-forkortelser er dette tenker du? Ikke tenk for hardt, de står for de forente stater i Amerika og Australia. I vinverdenen tenker vi ikke bare på dem som gamle kolonier, men at de er en del av den nye verden. Derav begrepene vin fra den gamle verden (Europa) og vin fra den nye verden (ikke Europa). Ingen verden er nødvendigvis bedre enn den andre, det blir bare lagd så mange forskjellige viner til like mange preferanser.

Hvem som lager best vin er ikke en fjern tanke hos vin-nerder. Det blir gjort såkalte vertikale og horisontale vinsmakinger for å lete seg frem til personlige favoritter. For mer om sånt så kan du sjekke ut filmene «Bottle Shock» eller «Somm» på Netflix.

Hvis du er som meg og liker de tørre vindokumentarene, så finnes det også «A year in Burgundy» og «A year in Champagne». Det blir mindre tørt om man kombinerer dette med et glass vin i hånden.

Kule og snertne studentviner fra våre utplasseringsland, så hvis man ikke får lyst til utplassering nå så får man jo bare fortsette å utforske vinmonopolet. Matvennlige og festvennlige til en grei sum her. Disse landene må definitivt sjekkes mer ut.

DSCF4070Logan Weemala Pinot Noir 2015
Vi spretter den australske først, mens den hvite kan kjøle seg litt ned i kjøleskapet. Mer skruing enn sprett siden det er skrukork. La oss se hva som skjuler seg i flasken fra Orange i New South Wales.
Pris: 150 kroner.
Druer: Pinot Noir 100 prosent.
Farge & Lukt: Oransje-dominant rødfarge. Animalsk aroma som skinn med litt urter.
Smak: Noe røde bær og litt mineralsk på smaken. Slank kropp med en fin og tydelig syre. Kort lengde på ettersmaken.
Konklusjon: Hverdagsrødvin som går godt i lag med fruen/herren i huset og biffen. Til fest? Joda! Litt for anonym på smak i forhold til prisen. Til tross for det er den en hyggelig og koselig rødvin.
Karakter: D

DSCF4074Logan Weemala Pinot Noir 2015
På andre siden av Atlanterhavet kommer denne hvite morgentåken til oss. Vi er jo åpensindig og ønsker den velkommen for å utnytte den. Eikelagret hvitvin fra California er jo ikke å trakke ned på.
Pris: 149,60 kroner.
Druer: Chardonnay 100 prosent.
Farge & Lukt: Svært gyllen farge. Neglelakk-lukt. Hint av tropisk frukt.
Smak: Smør-lik introduksjon. Kiwi, grønt eple og litt honningmelon. Noe bittertoner. Høy syre og en robust kropp. Medium lang ettersmak.
Konklusjon: Tropisk og litt eksotisk Chardonnay. Leken vin som er litt «player», siden den starter høflig, litt røffe bittertoner som pirrer tungespissen, sjenerøs, fruktig og leverer tvert. Savner mer ettersmak og litt elegant struktur.
                                                                    Karakter: B

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.