Vin-nerden: Sektenåringen

0

Vet du hva? Jeg vil hevde at det ikke bare er viktig å utfordre seg selv på sine prinsipper, men jeg vil hevde at det er sunt for en person å bryte reglene innimellom. Det jeg babler om her er at jeg kjøpte en vin til over 150kr-budsjettet mitt.

På min pol-safari, der jeg siklet og øyeflørtet med mange flasker, fikk jeg plukket med meg ei flaske hjem til slutt. Hun var en tysk sekstenåring som bare lå der helt alene i ei trekasse for seg selv og tittet opp på meg. Skal innrømme at jeg var litt skeptisk i begynnelsen, men etter litt baksnakking om vinen med pollistene konkluderte jeg at dette var legitimt. Men dette er jo litt uortodoks, til og med for meg, å drikke seksten år gamle viner. Hvordan gjør man det? Hvordan forbereder man seg? Og hvis du ikke finner bakgrunnsinformasjon, hvordan skal man eksperimentere? Hold ennå litt på hatten, først må vi ha introduksjon.

«Mine forventninger til vinen var jo at etter seksten år på flaske ville jeg ha en moden og strukturert vin, men som ennå kan representere ungdommelige frukt den hadde da den ble «født»»

Vi har faktisk vært innom noe lignende før her. En tysk, blond vin fra Mosel-dalen. Druetypen er jo en kjenning av oss, og en som alltid byr på litt spenning. Ellers på etiketten står det Kröver Letterlay, som er vinmarken.

Til slutt er et begrep som heter for Spätlese, som betyr «sent innhøstet». Hva betyr det for oss? Vel, ved sene innhøstinger pleier det å gå nedover i livskurven for druer. Her plukkes de modent/overmodent hvor noe faktisk har begynt å få råte. Så lenge det er edelråte (botrytis cinerea), har man lite å frykte. Det er faktisk edel forråtnelse man enkelte ganger vil ha. Edel forråtnelse er når muggsoppen penetrerer og infiserer druen, som fører til uttørking og mindre saft, men mer konsentrasjon av druesukker.

Så en Spätlese er å forvente midt på skalaen hvor vi befinner oss på områdene halvtørt og halvsøtt. Er jo faktisk 37,2 gram sukker per liter her. Det hinter jo alkoholprosenten på 8,5 allerede til, ettersom ikke alt sukkeret blir omdannet til alkohol.

Martin Müllen Kröver Letterlay Riesling Spätlese 2000
Pris: 245,70 kroner.
Druer: 100 prosent Riesling.
Farge & lukt: Gyllen ravgul farge med medium dybde og litt grønne toner. Rett fra flasken dufter det konsentrert av petroleum på en diesel-aktig måte, uten ubehag. Etter litt lufting i cirka 30 minutter på karaffel og tilbake i glasset, kommer honningslukten frem. Enkelt men nydelig.
Smak: Tyrolske epler presenterer seg beskjedent på smak med en vel balanse av syre og sødme som strammer og behager. Lett honningsfylt smak. Kort til medium ettersmak.
Konklusjon: Det kreves erfaring av vinåpning før man skal prøve seg på denne flasken for å skrape vekk talg som dekker vinkorken under folien. Forsiktig trekke opp korken uten at korkrester og talgrester faller ned i flasken. For oss som studenter er dette egentlig en fin gave, i stedet for å ta den med på en fest.
Mine forventninger til vinen var jo at etter seksten år på flaske ville jeg ha en moden og strukturert vin, men som ennå kan representere ungdommelige frukt den hadde da den ble «født». Jeg fikk modenhet og struktur, det viste syren og sødmen meg. Frukten var svært beskjeden her. De sa jo det var en grei årgang på polet, så det forklarer sikkert prisen.
Karakter: C

 

William Bakke Engvig«Vin-nerden» handler naturlig nok om vin, og spaltisten, William Bakke Engvig, skriver nyttige vin-anbefalinger med fargerike beskrivelser.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.