Vin-nerden: Hipster-vin

0

Willian Engvig

«Vin-nerden» handler naturlig nok om vin, og spaltisten, William Bakke Engvig, skriver nyttige vin-anbefalinger med fargerike beskrivelser.

Et relativt nytt begrep innen vinverdenen. Benyttes om viner som appellerer til hipster-miljøene ved å style opp vinflaskene med et image som skriker: «Jeg er unik og bare ved å se på meg så tror alle jeg er unik på innsiden også». Ikke misforstå meg, for dette er ikke mitt syn på hipstere, bare hipsterflasker.

Vi ble allerede advart på VG1 Restaurant & Matfag fra læreren om flasker med for mye «smykker». Det ble fort sett på som et salgstriks fra produsentene. Disse flaskene glitret, hadde et innvendig panoramabilde og var hverken høyskuldrede eller lavskuldrede, men formet som pokaler. Jeg antar at det er dette som er satsningsområder for fokus på kvantitet, mer enn kvalitet. Det triste er at det fungerer og blir solgt i bøtter og spann, men la oss ikke glemme at utseendet er viktig for de aller fleste av oss når vi kjøper en flaske.

“Personlig har jeg aldri kjøpt en flaske sjampanje som er diskré på utseendet og ikke skinner eller glitrer”

Dette er kanskje en av årsakene til at enkelte vinsnobber er som de er og dømmer en god del flasker kun på utseendet. Personlig har jeg aldri kjøpt en flaske sjampanje som er diskré på utseendet og ikke skinner eller glitrer. Det er jo som regel fordi sjampanje blir som oftest benyttet til fest og feiring. Pluss at det er selvfølgelig hyggelig når du tar med sjampanje og blir spurt av ei søt jente om du er en sjampanje-mann. Derav viktigheten av godt utseende som hjelper til med et positivt førsteinntrykk.

Om det er noen i Europa som er flinke til å lage det samme men samtidig tenke nytt, så har det alltid vært italienerne. Bare se hva de har fått til innen arkitektur, biler, mote, musikk, mat og (selvfølgelig) vin. Så jeg plukket opp to flasker italienere som passet til temaet i dag. For janteloven følger oss også inn i vinens verden, men den verdenen er perfekt til å nettopp bekjempe den loven ved at hvis du vil fortsette å lære og utforske her så må du alltid prøve noe nytt, lære deg å tenke nytt, hvor du da vil begynne å få nye perspektiver på ting som du kan ta med deg til denne verdenen. La oss sjekke hva disse vinene kan by oss.

DSCF4079Santoro DILÉ Barbera d’Asti 2014
Jeg, slik som alle måtte med en gang da vi så flasken, følte for å holde på den av åpenbare grunner. Tydeligvis har vi alle små hender i forhold til den hånden som formet flasken. Altså ekstase etterfulgt av skuffelse. Takk, Santoro, for å senke selvtilliten min ved å rakke ned størrelsen på min og andres høyre hånd. Jeg antar det er litt karma ved å bli litt for opphengt i hvordan ting ser ut.
Pris: 138,70 kroner.
Druer: Barbera 100 prosent.
Farge & lukt: Dyp rød med fiolette toner. Eikepreg med vaniljeduft fulgt med mørke bær.
Smak: Intro av røde bær med noe krydder, medium syre og lav garvesyre (tanniner/bitterhet). Slank kropp som avslutter kort men bløtt.
Konklusjon: Enkelte sier flasken ser fancy ut, jeg må hylle den over ærligheten den symboliserer. Tanken treffer meg om vi skal forme oss etter flasken eller flasken forme seg etter oss. Se der! Et nytt perspektiv på ting, men nå må vi ikke bli altfor opphengt i utseendet igjen. Innholdet bydde jo på en koselig, men noe enkel lukt. Vinen er jo litt allsidig med tanke på mat og kos. Sitter godt i munnen og er god, men ikke fantastisk. Så den forsvarer sin pris men hverken overgår eller gir meg lyst til å by mer for den.
Karakter: C

DSCF4082Puglia Rosso by Max Art 2013
Er jeg fordomsfull så kaller jeg denne flasken for en hipstervin for rent utseendemessige grunner. Funky og urban stil på etiketten. Full av fordommer er jeg ikke, så jeg tester denne ut og yter den rettferdighet så godt jeg kan.
Pris: 129,90 kroner.
Druer: Primitivo 50 prosent og Negroamaro 50 prosent.

Farge & lukt: Litt lys rødfarge med oransje toner. Noe animalsk på lukten som litt vått skinn. Mørke bær og et streif av noe syltet.
Smak: Bløt og saftig følelse av vinen. Krydret smak. Lite syre og lite med tanniner. Kort ettersmak.
Konklusjon: Ja, den viser at fordommer er unødvendige og ubrukelige, vinen er enkel og god, så av og til vil man bare ha det enkelt og godt. Kult, enkelt og godt er jo det vi går for mesteparten av tiden. For den prisen var det litt for høyt, noen kaller det kunst på flasken men jeg vil kjøpe vin som smaker kunst og ikke bare ser sånn ut.
Karakter: C

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.