Vin-nerden: Cono Sur

0

«Vin-nerden» handler naturlig nok om vin, og spaltisten, William Bakke Engvig, skriver nyttige vin-anbefalinger med fargerike beskrivelser.

Ikke Cono Glad, men Cono Sur. Litt lettere for deg å huske etter du er ferdig med å lese. Det er jo slitsomt å være distré eller glemsk, og godt å ha kamera på mobilen (når man kommer på det). Uansett så har jeg denne gangen valgt meg to flasker fra én produsent. Grunnen er enkel – fordi vi snakker om vin fra Latin-Amerika!

Våren er i full gang og det betyr mindre siesta og mer fiesta for enkelte. Da vil man jo snoke litt på vinflasker som kan bistå i disse tider. For en eller annen grunn så fikk jeg lyst å sjekke ut chilenske Cono Sur, siden de har dukket opp på de fleste polhyller rundt i landet. Vet ikke helt hvilken sammenheng dette har med våren å gjøre, men skal nok finne den.

Du tenker sikkert nå: Hva er Cono Sur? Vel, det er en vinprodusent som befinner seg i Chimbarongo i Colchagua-dalen i Chile. De har en visjon der nøkkelordet er bærekraftighet – de mener at samarbeid med naturen og samtidig lage kvalitet er fullt mulig. Sånt gjør meg jo så nysgjerrig. Greit det er skrukorker på flaskene når man blir så ivrig som meg. Tålmodighet er en fryd, men det er jo vin også. Ikke misforstå meg, det kan lønne seg å være tålmodig, men ikke nå.

Cono Sur savignon blancCono Sur Reserva Especial 2014 Sauvignon Blanc
Ren, ung chilener på Sauvignon Blanc druer fra Valle de Casablanca.
Pris: 124,90 kroner.
Druer: Sauvignon Blanc 100 prosent.
Farge & lukt: Lett og lys farge. Frisk og fruktig. Dufter stikkelsbær og grapefrukt med et hint av asparges.
Smak: Høy syre! Wow, s****! Den kjente man godt inn munnvikene. Puh! Friskhet og syre er bekreftet her. Så smaker det grønne stikkelsbær og litt grapefrukt. Slank kropp og myk, men kort ettersmak. Så den starter høyt, men daler fort ned fra sipp til svelg.
Konklusjon: Jeg fant jo en vårsammenheng, som var vårgrønnsaken asparges. Det kunne jo vært noe å kombinere en kremet aspargessuppe til denne vinen. Å drikke denne alene blir for meget for meg, og jeg bekymrer meg nesten for tannemaljen min. Kanskje bake en fisk med noe sitrusfrukt til? Vinen leverer et bra trykk og byr bra på seg selv. Lukt og smak er der, men savner litt mer struktur, lengde og balanse her.
Karakter: D

Cono Sur Pinot Noir Cono Sur Organic Pinot Noir 2014
Pris:
128,50 kroner.
Druer: Pinot Noir 100 prosent.
Farge & lukt: Lys og rød farge som er litt sånn klassisk leppestift-rød. Oser av lett fuktet treverk og litt røde bær.
Smak: Smak av røde bær og urter. Fin kropp med kort ettersmak.
Konklusjon: Økologisk Pinot Noir fra den nye verden. Noe røff stil over denne og noe elegant, men de går litt rundt om hverandre her. Liker den bløte følelsen uten noe påtrengende tyngde. Noe enkelt og ærlig her. Savner litt mer konsentrasjon og lengde, ellers er den kul.
Karakter: C

Liker disse tolkningene av franske druetyper på chilensk vis. Gøy å se hva som kommer fra vestsiden av Andesfjellene. Det er jo når studentbudsjettet ikke rekker til de mer kjente vinstilene, så må man av og til rette nesen mot andre kontinenter. Føler man er på en liten ekspedisjonstur mens man sitter i stuen. Prøv selv!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.