Vil videreføre barnehagelærerutdanning for ufaglærte

2
Sverrisdóttir leier sønnen sin som går på et trestokkhinder i barnehagen. Sønnen hennes går i Heddaveien FUS barnehage. FOTO: Fredrik Sirevåg

Universitetet i Stavanger vil fortsette med nye opptak til arbeidsbasert barnehagelærerutdanning (ABLU) fra høsten 2023. Det første kullet med studenter begynte på studiet tilbake i 2020. 

Av Fredrik Sirevåg

Det gleder Thelma Rut Sverrisdóttir som var en av de som første som begynte på studiet. Tidligere hadde hun jobbet som assistent i to år i Heddaveien FUS barnehage

– Jeg syns studiet er genialt faktisk for oss som ikke har muligheten til å gå tre år fulltid. Vi har diskutert det på studiet med lærerne at vi håper studiet kan fortsette, sier Sverrisdóttir.

Thelma Rut Sverrisdóttir jobber i Heddaveien FUS barnehage. FOTO: Fredrik Sirevåg

Veldig bra alternativ

Hun er mor selv til to barn og venter sitt tredje. Sverrisdóttir trekker fram fleksibilitet som et viktig stikkord når hun beskriver programmet som er nettbasert.

– Det å ha jobbet i barnehage og så delta i forelesninger, gjør at du kan reflektere mer rundt hvorfor du gjør det du gjør.  Du kan også organisere tiden selv. Av og til kan det være travelt å gjøre oppgaver, men fordelen er at lærerne og studentene er tett på hverandre. Hvis du har noen problemer så er det bare å spørre lærerne eller andre studenter, sier Sverrisdóttir.

Daglig leder i Heddeveien FUS barnehage, Ann-Kristin Viken Eklund, synes det er kjempebra at UiS ønsker å videreføre tilbudet

– Det er et veldig bra alternativ til fulltidsstudier. Alt blir så praksisnært. Det letter studentenes tilnærming til studiet. Jeg kan ha ansatte i arbeid som får input som vi ansatte kan dra nytte av. Dette er spesielt for oss viktig med tanke på at vi foreløpig ikke er en øvingsbarnehage for barnehagelærerutdanningen. Mentorsamlingene som UiS arrangerer er et nyttig treffpunkt for meg som daglig leder, sier Eklund.  

Ann Kristin Eklund er daglig leder i Heddaveien FUS barnehage. Hun heier på tilbudet. FOTO: Fredrik Sirevåg

Hun mener det også er en stor forskjell på studenter som kommer rett fra videregående og de som går på ABLU

– Sistnevnte er mye bedre. Det er ikke mulig å sammenligne de to gruppene en gang. For Themla sin del har hun jobbet her som ufaglært og erfart yrket. Dette har hun lyst til å jobbe med. Tilnærmingen hennes er mye bedre. Hun har tatt et valg basert på egne erfaringer det har ikke den førstnevnte gruppen. De velger gjerne studiet fordi de tenker at de liker barn, sier Eklund. 

Trives

Sverrisdóttir håper på å fortsette i barnehagesektoren og være der så lenge som mulig. 

– Det er utrolig mye teori som du ikke tenker over som assistent, som du må du ha for skjønne hva du egentlig gjør. Jeg har utviklet meg sjøl veldig mye helt siden jeg begynte, sier Sverrisdóttir. 

Universitetet i Stavanger skriver i dokumenter sendt til Kunnskapsdepartementet at det er stor mangel på barnehagelærere i Rogaland, og at de ikke klarer å utdanne nok barnehagelærere til å dekke etterspørselen. De skriver også at ABLU er et vellykket prosjekt på UiS og at det er godt mottatt hos både offentlige og private barnehager på Nord-Jæren. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here