Vil inspirere studenter med fagpresentasjoner fra industrien

0

Start-UiS har i samarbeid med linjeforeninger på det teknisk-naturvitenskapelige fakultet på UiS startet et fast foredrag hver fredag for ingeniørstudentene. Målet er å inspirere studentene til å finne interessante temaer til bachelor-og masteroppgaver, samt å knytte universitetet og industrien tettere sammen.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen

WISLogo-01

I slutten av september gikk petroleumsstudentene Jon Oscar Spieler og Thomas Øia sammen for å arrangere en fagdag der industrien møter studentene. Nå har Spieler gjennom linjeforeningen «Start UiS» sammen med Adrian Anderssen Kvanvik, Ove Nicolai Dalheim og Erlend Juul videreført prosjektet til å omfavne foredrag hver fredag hele vårsemesteret 2016.

Prøveprosjektet heter «WIS» som står for «Weekly Industrial Seminar», og skal foregå hver fredag fra 12.15-13.00 i Kjølv Egelands hus i auditorium A-101. Foredragene vil foregå på engelsk, slik at de internasjonale studentene også blir inkludert.

Fredag 15.januar sparkes prosjektet i gang med et foredrag fra Halliburton arrangert av linjeforeningen INDØKS.

– Jeg er kjempespent på hvordan det kommer til å gå, sier initiativtaker og idéhaver, Spieler.

Faglig fokus fremfor skrytepresentasjoner
Spieler er idéhaver og initiativtaker til prosjektet og har sammen med resten av prosjektdeltakerne i «Start UiS» organisert rammene rundt dette. Linjeforeningene på teknisk-naturvitenskapelig fakultet har selv ansvaret for å stille med foredragsholdere, og får to fredager hver å fylle.

– Mange bedriftspresentasjoner på universitetet i dag har et stort fokus på markedsføring av bedriftene fremfor å formidle fagkompetansen deres til studentene. Vi ønsker å få mer ut av kunnskapen og kompetansen industrien sitter på, og på den måten inspirere og utfordre studentene til å tenke nytt, forteller Spieler.

«Start UiS» har åpnet timeplanen for de fleste studiene på fakultet slik at flest mulig har anledning til å komme på foredragene.

– Vi ser at folk har fylt opp stolpetimene med ting de skal gjøre, så å gå inn der og konkurrere med andre linjeforeninger og arrangementer vil ikke være hensiktsmessig, sier Spieler.

– Målet er å inspirere studentene til å skrive spennende bachelor- og masteroppgaver. Det er mange som kan gå tre eller fem år på universitetet uten å nødvendigvis være veldig interessert i det de studerer. De vet ikke om alt de kan jobbe med og trenger inspirasjon for å finne interesse for noe de syns er morsomt, og kunne grave dypere i, sier han.

«Skal være litt lavterskel»
Spieler forteller at han ønsker at studenter ved de forskjellige linjeforeningene på det teknisk-naturvitenskaplige fakultet ikke skal være fremmed for å stikke innom foredragene fra de andre linjeforeningene, og at professorer også bør komme innom for å holde seg oppdatert på hva som skjer. Han håper også at industrien kommer for å høre på hverandres foredrag, slik at de kan lære og få nye bånd til bedrifter de kanskje ikke har hørt om før.

– Folk skal komme fordi de har lyst til å lære mer om industrien. Det skal være litt lavterskel, sånn at studentene kan stikke innom når de først er på skolen. Selv om det er andre linjeforeninger som arrangerer foredraget, så er det teknisk og jeg tror det er veldig viktig at ingeniørene vet hva andre ingeniører driver med. Vi vil at det skal bli til en fast sak der alle vet at på fredager er det dette som skjer.

Frivillige og gratis foredragsholdere
Industribedrifter holder presentasjonene på frivillig basis og det er ingen utgifter med prosjektet. Det er åpent for alle på teknisk-naturvitenskapelig fakultet, og det er helt gratis for studentene.

– UiS har et ønske om å bli et større og bedre universitet og da er det veldig viktig at de har en god tilknytning til industrien. For allmennheten ser det ikke ut som om dette skjer i like stor grad. «WIS» kan forhåpentligvis være enda ett skritt nærmere en bedre tilknytning mellom industrien og universitetet.

Prøveprosjektet kjøres frem til sommeren, og det er planlagt 12 presentasjoner med faglig innhold.

– Vi får se om det blir populært eller ikke, men vi fullfører uansett dette semesteret uavhengig av hvor mange som kommer. Blir det populært er vi med på å fortsette med dette fremover også. Da kan vi også se om dette kan videreføres til andre fakulteter, sier Spieler.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.