– Vi lever i to-tusen-og-krenka

0
Sofie Frøysaa (27) er ikke redd for å dra vitser om både egen Tourettes-diagnose og depresjon.

Hva skal man med en Tourettes-diagnose, hvis man ikke kan vitse om den? Komiker Sofie Frøysaa er utstyrt med en god porsjon selvironi.

Tekst og foto: Ine Espevik Larsen

– ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Det er 90 prosent gøy og 10 prosent nerver, forteller komikeren. Frøysaa har holdt showet «Ambisiøs og deprimert» 15-20 ganger før, men dette er første gang i Stavanger.

Overraskende humor

27-åringen skulle egentlig ha vært her i oktober, men da brakk hun foten dagen før.

– Veldig urutinert, medgir hun. Frøysaa er spent på hvor mange som kommer, og hva slags type humor de har. Tilbakemeldingene til nå har vært at publikum ler av ting de på forhånd ikke trodde kunne være morsomt.

Folk blir overrasket av at de kan le av selvmordstanker, tvangstanker og depresjon.

– Folk blir overrasket av at de kan le av selvmordstanker, tvangstanker og depresjon, sier komikeren, som baserer mye av showet på egne erfaringer. Som tittelen tilsier, handler det om å vite hva man er god for, men ikke orke å gjøre noe med det. Hun kan også «friste» med en Tourettes-diagnose og en oppvekst med lesbisk mor på Sørlandet.

– Headlinerne er veldig clickbait-vennlige, sier Frøysaa. Hun håper riktignok at folk kommer for å le og ha det gøy, og ikke av ren nysgjerrighet.

– Håper folk ticser i salen

Med Tourettes-diagnosen kommer flere utfordringer, som både kroppslige og muntlige tics.

– Jeg hadde langt flere tics da jeg var yngre, men jeg har blitt mye bedre på å takle dem nå. Man har også lettere for å bli klinisk deprime- nei, dette høres jo skikkelig trist ut, det høres jo ikke ut som et komishow i det hele tatt! avbryter Frøysaa seg selv. Hun understreker at det er disse triste tingene hun prøver å skape humor av.

– Man kan enten grave seg ned og gå i offerrollen, eller så kan man snu det til noe positivt. Jeg ønsker ikke å ta meg selv så høytidelig, i hvert fall ikke når man har en diagnose. Hva skal man gjøre med den ellers? Da er den jo bare bortkasta, sier Frøysaa. Hun har ofte merket på publikum at når hun snakker om tics, begynner de å få det selv også.

– Mange hadde selv tics som barn, man kalte det gjerne uvaner. Og de fleste har jo kjent på tvangstanker som hva skjer hvis jeg bare slår til han på siden av meg på bussen, eller at man må unngå å gå på kumlokk, sier Frøysaa. Hun håper at folk får kjenne litt på den følelsen i kveld.

De fleste har jo kjent på tvangstanker som «hva skjer hvis jeg bare slår til han på siden av meg på bussen».

– Målet mitt er at folk ticser i salen, sier hun og ler.

Ikke spark nedover

Frøysaa har alltid vært samfunnsengasjert, og har særlig vært en forkjemper for rettighetene til lesbiske og homofile. Mange hørte om henne første gang i sommer, da hun skrev en kronikk i Aftenposten om hvordan det var å vokse opp med to mødre, og hun forsikret leseren om at hun hadde kommet helskinnet gjennom det.

– Nå skal ikke jeg fremstå som en helgen eller noe, men det var faktisk folk som tok kontakt og sa de hadde endret mening. De var tidligere skeptiske til at homofile skulle få barn, men de måtte innrømme at jeg virket som et tilsynelatende oppegående menneske, sier Frøysaa. Hun har lagt merke til at mange har en tendens til å bli krenket på vegne av andre.

– Vi lever jo i to-tusen-og-krenka. Hvis jeg drar en homsevits blant homofile, vil de le av den. Drar jeg den samme vitsen på Latter, hvor folk ikke kjenner bakgrunnen min, vil de kanskje kalle meg homofob, sier komikeren. Hun kan vitse om mye, men mener man ikke skal sparke nedover.

– Hvis man har en annerledeshet ved seg selv, er det helt greit å tulle med det. Men det kan fort bli usympatisk om man ikke har noe forhold til det selv. Jeg har sett en del komikere gjøre det, og det kan fort handle om å være drøy kun for å være drøy. Det er jeg ikke noe fan av. Jo drøyere spøken er, jo smartere bør den være, mener Frøysaa. Å spøke med Utøya, er for eksempel langt over streken, synes hun.

Jo drøyere spøken er, jo smartere bør den være.

– Jeg så en komiker som prøvde å gjøre det, og det var første gang jeg har kjent det under beltestedet. Det er ikke humor, såfremt man ikke var der selv, da blir det noe helt annet, understreker hun.

Drømmer om tv

27-åringen føler seg heldig som kan leve av å være komiker, og har mange prosjekter for det kommende året. Nå skal hun gjøre ferdig rundene med «Ambisiøs og deprimert», før hun legger ut på en foredragsturné om psykisk helse, samt fortsetter med podcasten «Terapi» sammen med Simen Sund. Frøysaa går også med en tv-drøm, og håper en dag å få bruke morsomhetene sine innenfor tv-formatet. Det beste tror hun hadde vært å jobbe med humordrama, noe i retning «Modern Family» eller et satireprogram.

– Jeg har pitcha en del ideer, så får vi se, avslutter Frøysaa hemmelighetsfullt.

Her kan du lese om da Sofie Frøysaa gjorde sin Stavanger-debut på Spor 5.

Gikk du glipp av dette, kan du alltids få med deg showet i disse byene:

  • Oslo 20. januar
  • Tromsø 8. mars
  • Trondheim under IsFit-festivalen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.