Vagabond: New York, New York

0

The City that never sleeps, The Big Apple, New York – byen hvor drømmer går i oppfyllelse. Det er alltid mennesker i gatene, alltid fullt på restaurantene, alltid kø i kaffesjappene, alltid stappa på subwayen. Det er verdensmetropolen.

Tekst og foto: Sara Holmberg

Da jeg var nitten år gammel trodde jeg at jeg visste hva jeg ville med livet. Jeg hadde en helt klar visjon, og den hadde jeg hatt i mange år. Jeg skulle jobbe for et av de mest kjente motemagasinene, jeg skulle gå med sofistikerte klær og høyhælte sko hver dag. Jeg skulle ha Starbucks-kaffen i den ene hånden og designervesken i den andre. Jeg skulle bo i byen der alle drømmer går i oppfyllelse, jeg skulle bo i New York. Og slik begynte mitt eventyr over Atlanteren.

Ingen rosa sky
På grunn av alle filmene som finnes, med handlinger utspilt i New York, får du forventninger om hvordan byen er. De fleste får et bilde av at New York er helt fantastisk, på alle mulige måter. Uten å være en gledesdreper, vil jeg si at det er det faktisk ikke. Det finnes så mange fantastiske ting med den byen, og jeg skal aldri si at det ikke er et unikt sted – for det er det absolutt. Det er utallige muligheter der, millioner av ulike mennesker, stiler, personligheter og hårfrisyrer. Det finnes tusenvis av restauranter, caféer og take-out muligheter, superstilige utesteder og ekstremt vakre parker – men når du bor der skjønner du at New York er ganske hverdagslig. Du lever ikke på den rosa skyen du kanskje så for deg.

“Det er et ganske stort steg å reise på tvers av Atlanterhavet, til en helt annen bykultur, uten å kjenne noen der, når du flytter hjemmefra for første gang”

Mine fire måneder i New York var både de verste og beste månedene i mitt liv. Det er et ganske stort steg å reise på tvers av Atlanterhavet, til en helt annen bykultur, uten å kjenne noen der, når du flytter hjemmefra for første gang. For min del var det nok et lite sjokk, og at jeg reiste fra en kjæreste gjorde det ikke lettere. Det var de største grunnene til at New York var noen av de vanskeligste månedene i mitt liv. Men jeg vil heller fokusere på hvorfor de var de beste. Fordi jo lenger avstand jeg får fra oppholdet mitt der, jo mer savner jeg det og elsker det – og ikke minst; jo mer elsker jeg byen. Min mening er at New York bør oppleves av alle og enhver.

Unike opplevelser overalt
Jeg elsket kveldsturene jeg og min roomie, og nåværende bestevenn, gikk hver kveld. Vi stoppet alltid innom Starbucks for å kjøpe en varm Chai Latte, før vi gikk ut i høstkulden og spaserte til føttene verket. Jeg elsket at jeg kunne spise bagels og sushi hver dag, og at take-out kaffe var så billig. Jeg elsket at jeg var nabo med en av verdens største shoppinggater; Broadway. Jeg elsket at jeg aldri var alene. Og jeg elsket at jeg hadde kjempeherlige roomies, som jeg gjorde mye hyggelig med.

IMG_6716

Det som er så fantastisk med New York er at det aldri går tomt for ting å se og oppleve. Du kan gå den samme strekningen hver eneste dag, og den er aldri lik. Av alle de 8,5 millioner innbyggerne kan du tenke deg hvor mange ulike personligheter og stiler det finnes der. Noe av det mest spennende er faktisk å se på alle menneskene rundt deg. Folkene i New York er så rare, fordi alle lever i sin egne lille boble. I motsetning til stort sett resten av USA er folk kun opptatt av seg selv og sitt. Kun et fåtall av mennesker begynner å prate med deg på gata, og vet dere hva? Jeg elsker det. Jeg er virkelig ikke et menneske som liker å prate med tilfeldige og ukjente folk på gata, jeg hater det. Så derfor passer menneskene i New York meg helt perfekt! Men likevel er de ekstremt hyggelige og imøtekommende. I alle fall de fleste av dem.

“Jeg tror nok det aller, aller beste med hele New York er all den fantastiske maten og alle de fantastiske spisestedene”

Med så mange innbyggere er det en selvfølge at det er et gigantisk marked med caféer, restauranter, barer og utesteder. Jeg tror nok det aller, aller beste med hele New York er all den fantastiske maten og alle de fantastiske spisestedene. Det er faktisk er billigere å spise ute enn å handle inn mat og lage hjemme. Derfor spiser de aller fleste på Manhattan ute.

Mitt andre hjem
Det jeg savner aller mest med New York er uten tvil det at jeg alltid hadde noe å gjøre, og at hele verden var rett utenfor døra. Det føltes hvert fall sånn. Vi bodde jo mitt i hjertet av SoHo, med Broadway som nabogate, alle de kuleste restaurantene som nabo, og Little Italy kun noen få meter unna. Jeg kunne ikke spurt om å bo på et bedre sted, jeg virkelig elsket det! Jeg savner til og med musene vi hadde på kjøkkenet, bare fordi det er så sykt typisk New York.

IMG_7257
Da jeg kom hjem sleit jeg veldig med å tilpasse meg tilbake til norsk kultur. Det at jeg plutselig måtte gå 20 minutter for å komme til sentrum, og at sentrum egentlig ikke bestod av noen ting var kjemperart. Det at jeg ikke kunne kjøpe Vanilla Latte hver dag gjorde meg helt gæren. Og det at Sushi plutselig var svindyrt ble jeg nesten lei meg for. Det er rart, men selv hvor masete New York kan være, så elsket jeg det. Det var ikke slitsomt, det var bare magisk.

“Det er ingen tvil om at jeg skal tilbake dit jevnlig for resten av livet”

For meg var New York en by som fikk meg til å vokse. Jeg ble hundrevis av erfaringer og opplevelser rikere og jeg hadde «the time of my life». New York er kanskje mer hverdagslig enn man tror, men det er likevel en helt fantastisk og unik by, som jeg er så heldig å få kalle mitt andre hjem. Det er ingen tvil om at jeg skal tilbake dit jevnlig for resten av livet.

Mine absolutte tips
GÅ, GÅ, GÅ. Dere ser så utrolig mye mer av å gå enn å ta taxi. Selv om avstanden virker lang, går tiden mye fortere enn du tror! Det er ting å se på hvert eneste hjørne.

New York er så mye mer enn turistattraksjonene. Prøv å komme dere vekk fra turistene, og opplev New York på ekte!

Mine topp 10 ting å gjøre i New York
Brooklyn Bridge i solnedgangen.
Piknik i Central Park.
Williamsburg i Brooklyn.
Besøk West Village og Greenwich Village – det er de hyggeligste strøkene på hele øya! Her finner du også «Friends»-leiligheten og «Carrie Steps».
Spis cream cheese bagel til frokost!
Finn spisesteder i sidegater og strøk med færre turister – det er der det er best mat.
Gå fra SoHo til Midtown. En fin tur er å følge Broadway opp til Times Square.
Rockefeller Center før og etter solnedgang. Det er mye bedre utsikt her enn fra Empire State Building.
Memorial Trade Center er verdt å se!
Har du råd; fly med helikopter over Manhattan.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.