Vagabond: Island – et sted mellom science fiction og abstrakt kunst 

0

Vagabond: Island – et sted mellom science fiction og abstrakt kunst 

Av Thomas Hansen 

Flatt treløst landskap, med karakteristisk svart lavastein som stikker frem mellom gress og mose. Landskapet langs veien til Reykjavik fra flyplassen kunne vært på en annen planet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette førsteinntrykket er et godt utgangspunkt for å ta innover seg det Island har å by på. Selv om Reykjavik er en spennende by er nok naturen det som lokker folk flest til øyen. Reykjavik betyr «røykvik» og området rundt hovedstaden har vanndamp som tyter opp av bakken og varme kilder ute i naturen. Hvis du vet hvor du skal dra, kan du bade i naturen i vann som er 40 grader varmt hele året. Den eneste ulempen er at det lukter en blanding av fis og råtne egg enkelte steder. 

Selv om Island er et lite land, selv sammenlignet med Norge, er det store mengder turister, mer enn nok til at det finnes både turistfeller og gode attraksjoner som er travle hele året. 

Om du er en av de som lokkes til Island på grunn av den unike naturen har du mye å velge i. Fargepaletten på Island er helt annerledes enn den du vil finne i Norge og de fleste andre steder. I områdene med geotermisk aktivitet, som tilsynelatende er overalt, er det vann som farges grønt av alger og fjellsidene kan være grønne, røde og blå, ofte mange farger i ulike nyanser. 

Er du på en kort tur til Reykjavik er «Golden Circle»-turen standardopplevelsen av Islands natur. Turen tar for seg tre av Islands største turistattraksjoner og tar cirka 3 timer kjøring, som starter og ender i Reykjavik. Det finnes en tåpelig mengde reiseselskaper som tilbyr bussturer, men å leie bil er ofte billigere og du kan slippe unna en del av turistflommen. Det er ekstra attraktivt på denne turen, ettersom du ikke trenger en gigantisk 4×4-bil for å komme deg frem. 

På en halv dagstur kan du da se Þingvellir (Thingvellir), en nasjonalpark hvor Island hadde sitt Allting (parlament) allerede i 930. Historieinteresserte kan lære om verdens eldste parlament som fortsatt eksisterer, og om henging av menn og drukning av kvinner i vikingtiden.  

I tillegg til dette er Þingvellir stedet hvor de nordamerikanske og europeiske kontinentalplatene sakte glir fra hverandre. Her kan du stå mellom to kontinenter som hvert år glir to centimeter lengre fra hverandre. Dette er også et av flere steder på Island hvor scener i «Game of Thrones» er filmet. Fans av serien kan finne frem til de presise stedene som er med i serien. 

Geysir-parken er et av de andre målene på turen. Den inneholder flere geysirer, blant annet Strokkur som har utbrudd med noen få minutters mellomrom. Parken er oppkalt etter geysiren Geysir, som har gitt navn til fenomenet. 

GULLFOSS: Siste stopp i Golden Circle.

Gullfoss er det siste stoppet på ruten. Vannet kommer fra Islands nest største isbre, og renner gjennom en kløft der enorme mengder vann faller 30 meter ned. 

FJELLTUR: I Reykjadalur kan du gå en kort fjelltur i spennende omgivelser.

Selv om Golden Circle-turen er en populær og spennende tur, kan det ikke anbefales tydelig nok å dra ut på egenhånd. Å leie seg bil er relativt billig, og det er utrolig mye som kan ses og oppleves på kort tid.

I Reykjadalur kan du gå en liten times fjelltur, for så å bade i en naturlig oppvarmet elv. Det er to elver som møtes, en varm og en kald, så ved å gå opp eller ned fra hvor de møtes kan du bestemme hvor varmt du vil ha det. På det varmeste er det godt over 40 grader, noe som gjerne passer best for islendere og de finske turistene.  

Har du mer tid på Island, og er en stereotypisk nordmann som liker å gå tur, kan Landmannalaugar være plassen for deg. Det ligger noen timers kjøring fra Reykjavik, og en vanlig leiebil kan ikke ta deg hele veien opp i høyfjellet. Hvis du er av den oppfatning at Norge har dårlige veier, kan du bli sjokkert av hvor ofte det er skiltet at vanlige biler ikke kan kjøre på veiene i Island. 

Fordi det er litt mer avsidesliggende, er det gode fasiliteter for å overnatte ved Landmannalaugar. Campingplassen ligger i skyggen av et enormt felt av størknet lava. Landskapet er spektakulært, og ser til tider ut som en blanding av en science fiction-scene og abstrakt malerkunst. Turveiene er godt merket, og du kan velge mellom turer som tar deg alt fra en til fire timer.  

Foruten å ha fantastisk natur og utsikt, er det en varm kilde rett ved campingplassen. Få ting kan måle seg med følelsen av å gå seg mør i noen timer i fjellet for så å ligge under åpen himmel i vann som naturlig holder temperaturen til et boblebad.  

 

 

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.