Uvekslingsserien: Arbeidet «down under»

0

I utvekslingsserien snakker SmiS med studenter som har vært på utveksling i forskjellige land og deres opplevelser derfra. Serien skrives av Anette Larsen.

2
Linn Klokkhammer ønsket å bytte ut regn og kulde med sol og hvite strender i Australia, men endte opp med å kjøpe seg en ekstra dyne. – Jeg har ikke angret et sekund, sier UiS-studenten.

– Valget mitt stod mellom Canada og Australia. Canada fristet på grunn av sin vakre natur, men klimaet var ikke helt det jeg ønsket. Jeg hadde lyst til å dra til et varmere land, så da ble det Australia. Jeg er veldig glad i sol og varme, sier Klokkhammer.

22-åringen bruker dette semester på fullføre bachelorgraden i sosialt arbeid. Forrige vår var derimot svært annerledes. Da valgte hun å ta hele semesteret i Australia.
– Jeg valgte å dra på utveksling fordi jeg ville utfordre meg selv, samtidig som jeg hadde lyst til å oppleve en ny kultur. Jeg tenkte også at utveksling kunne være en fordel når jeg nå snart skal ut på arbeidsmarkedet, sier hun.

Faglig utvikling
Klokkhammer føler seg heldig. Hele fjerde semester var praksis, og hun fikk lov til å arbeide som sosionom på CQ University Health Clinic i Rockhampton.
– Ved å arbeide fikk jeg følelsen av å få til noe, og jeg fikk utviklet meg selv på et faglig plan. Jeg har hatt praksis i Norge, men i Australia fikk jeg flere lærerike inntrykk, ikke bare personlig, men og om hvordan det er å hjelpe andre mennesker og å gjøre en god jobb, sier hun.

3
Hverdagen var likevel ikke bare fryd og gammen. Hun beskriver slitsomme dager, med arbeid fra tidlig om morgenen til sent om kvelden.
– Når jeg var ferdig på jobb, var jeg ikke ferdig med å arbeide. Det var innleveringer og oppgaver som skulle gjøres, så det ble ikke mye tid til å ligge på stranden eller sightseeing. Helgen var likevel fri, så noe strandliv ble det heldigvis, sier 22-åringen.

Krevende med engelsk
Til tross for at Klokkhammer ikke behøvde å lære seg et nytt språk i løpet av oppholdet, fikk hun oppleve hvor krevende det er å snakke engelsk i ett sett.
– Engelsk var ikke bare engelsk. Det var krevende å snakke et fremmed språk hele tiden. I samtale med brukere måtte engelsken være profesjonell for å bli forstått, sier hun.

Sammen med den lange arbeidsdagen, ble dette for 22-åringen fort trettendes.
– Jeg var sliten da jeg kom hjem fra jobb, men da måtte jeg fortsette å snakke engelsk på campus. Da hjalp det veldig å ha norske studenter rundt meg, sier hun.

Godt studentmiljø
22-åringen reiste til Rockhampton sammen med to andre studenter fra UiS. Hun hadde likevel ikke nølt med å reise selv om hun hadde vært alene.
– Studentmiljøet var veldig godt. Alle de internasjonale studentene bodde i det samme huset på campus, så det var veldig lett å bli kjent med andre.

4

Hun forteller også at de lokale studentene viste stor interesse for de internasjonale.
– Alle ville ha deg med på aktiviteter, og de stilte spørsmål om deg. Jeg opplevde at folk var veldig åpne, i motsetning til i Stavanger hvor vi kanskje er litt mer innesluttet, sier hun.

Åpenheten la hun også merke til utenfor campus.
– Fremmede hilste til meg på gaten. Det var hyggelig og helt normalt for dem. I Norge er det rart. Jeg ble litt forvirret da jeg kom hjem, for jeg hadde lyst til å si hei til folk jeg traff på gaten.

 – Bare gjør det
Før Klokkhammer reiste på utvekslingen, hadde hun ikke tenkt så mye på hva som ventet henne. Størst forventninger hadde hun til varmen, noe som kanskje ikke var helt som forventet.
– Med en gang jeg kom ned var det utrolig varmt. Etter et par måneder sank det til fire grader om å morgenen. Det var kaldt og jeg endte opp med å kjøpe meg dyne, forteller hun.

Hun anbefaler likevel folk å reise til Australia, gjerne med litt ekstra penger på lur.
– Etter praksisen var over valgte jeg å reise rundt. Da fikk jeg virkelig se hva slags fantastisk land det var, og jeg fikk reise til varmere steder med strender, forteller 22-åringen.

Klokkhammer mener uansett alle bør gripe muligheten til utveksling.
– Hvis du er reiselysten, så bare gjør det. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg dro.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.