Utvekslingsserien: Kjønnsstudier i Sverige 

0

Ellinor Newall (23) studerer kjønnsstudier ved Lunds Universitet i Sverige. 

– Jeg stortrives, og har fått venner for livet, sier hun til SmiS. 

Helt sør i Sverige ligger Lunds Universitet, et av Nordens største og Sveriges nest eldste studiesteder. Universitetet har flere ganger blitt rangert blant topp 100 i verden. UiS-student Ellinor Newall angrer ikke på at hun valgte å utveksle til nabolandet. 

– Jeg kunne ikke spurt om noe mer, sier 23-åringen. 

TUR: Ellinor Newall sammen med venninnene Babette, Yuki, Ina og Carolina påen tre timers gåtur i Helsingborg, foran huset med navn«Saltstänk».

Minner for livet 

Newall studerer til vanlig reiselivsledelse ved UiS, men tar kjønnsstudier, kultur og historie i Lund. Hun valgte utveksling for å få nye impulser og utfordringer. 

– Jeg ville bli kjent med mennesker fra hele verden, lære mer svensk og det svenske skolesystemet, og rett og slett få minner for livet, sier Newall. 

I tillegg til å ha fått mange nye venner, bor hun hos en svensk familie. 

– De er mye hyggeligere enn jeg hadde forventet, og campus her er både stort og trivelig, sier UiS-studenten.  

FRIVILLIG: Newall og venninnen Carlotta, som jobber frivillig på Kalmar Nation som”jobbare”.

Lang prosess, men verdt det 

Som de fleste utvekslingsstudenter har opplevd, kan søknadsprosessen ta lang tid. I Newalls tilfelle tok det seks måneder. 

– Det var mye papirer som måtte fylles ut, informasjonsmøter og individuelle møter før man kunne «pakke sakene». Emnene skulle registreres på forhånd, i tillegg til å ordne forsikringer, språktest og finne plass å bo. Men det var verdt det! 

 

Harry Potter-uke og femretters 

Noe hun vil trekke fram som ekstra gøy er medlemskapet i «Kalmar nation». Studentene kan velge mellom 12 forskjellige «nasjoner», hvor Kalmar er en av dem. Dette er en internasjonal pub, med en rolig atmosfære som legger til rette for at studenter fra alle kanter av verden kan treffes og snakke sammen. Man kan jobbe som frivillig i bar eller kjøkken, og delta i ulike aktiviteter, som for eksempel «sittning» og «novischvecka». 

– På «sittning» er det sang og dans som underholdning, og man får servert middag på tre eller fem retter. Under «novischvecka» blir studentene delt inn i grupper med ulike aktiviteter. Denne runden er det Harry Potter-uke, noe jeg gleder meg til, sier Newall. 

STUDIETUR: Newall og venninnen Ina på studietur til “Ales stenar”. 

200 sider i uka 

Og selv om det er mye gøy som skjer utenom campus, er det også mange pensumsider som skal leses. 

– Det er mye selvstudie med 200 sider i uken. Jeg må også skrive et ”tutorial paper” på én side om et valgfritt tema i forkant av hvert seminar. 

Den største utfordringen til nå har vært å holde tritt, sier hun. 

– Jeg hang først litt etter, men nå har jeg kommet i hakk igjen, sier 23-åringen. 

UTSIKTSPUNKT: Newall og venninnene Amélie, Ina, Carolina og Babette på tur i Helsingborg, utsikt over sentrum og havet som grenser til Danmark.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.