Utvekslingsserien: Jalla-engelsk i Valencia

0

Høsten 2015 satte Grethe Strøm seg på et fly for å reise på utveksling til Spania. Helt alene og til et land hun ikke kjente. Vel hjemme igjen i Norge, forteller 25-åringen at å dra på utveksling er det tøffeste hun har gjort.

Tekst: Anette Larsen Foto: Privat

– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for Spania, for landet og for språket. Jeg undersøkte derfor mulighetene for å utveksle til landet, og dermed ble det ett år i Valencia, forteller Grethe Strøm.

25-åringen studerer bachelor i historie og har nettopp begynt på sitt siste år på UiS. Forrige skoleår tok hun et breddefag i engelsk i Valencia. SmiS snakket med Strøm forrige høst etter å ha vært i landet i noen måneder.

«Det er noe med friheten vi har her. Som student kan du jobbe ved siden av studiene, og du kan velge om du vil gå på forelesningen eller ikke»

Nå, etter et helt år i utlandet, forteller hun det er godt å være tilbake i Norge.
– Det er noe med friheten vi har her. Som student kan du jobbe ved siden av studiene, og du kan velge om du vil gå på forelesningen eller ikke. I Spania var det mye tøffere hvis du gikk glipp av en forelesning. Det var mer videregående preg, forteller hun.

Tett og intimt
Strøm studerte ved Universidad de Valencia, et universitet som rommer over 50 000 studenter.
– Selv om det var stort, føltes det likevel veldig tett og nært. Flere av lærerne visste for eksempel hva jeg het, forteller 25-åringen.

Nærheten mellom læreren og studentene var for Strøm spesiell på flere måter.
– Du besvarte ikke eksamener anonymt, så læreren visste hvem sin oppgave det var. Jeg fikk derfor beskjed tidlig om at det var lurt å bli god venn med læreren, sier hun.

Jalla-engelsk
I løpet av oppholdet tok hun til sammen ti fag, fem hvert semester. Hun måtte sette opp timeplanen helt selv, og i tillegg sørge for at ingen av eksamenene krasjet med hverandre.
– Den første uka var ganske hektisk, og det ble en del kluss. Men det ordnet seg og jeg fikk god hjelp, forteller hun.

At Strøm valgte å studere engelsk i Spania, merket hun var noe mange reagerte på, særlig spanjolene selv.
– Spanjolene mente jo selv de ikke kunne snakke engelsk skikkelig engang, men på universitetet snakket lærerne veldig bra engelsk.

Hun husker likevel at ei venninne reagerte på at hun hadde endret språket.
– Da jeg snakket engelsk med for eksempel spanjoler, ble det gjerne litt jalla-engelsk. Jeg snakket en gang med ei venninne på telefonen, samtidig som jeg innimellom snakket engelsk med folk der nede. Hun la merke til at jeg hadde endret på aksenten min og at det hørtes rart ut, forteller 25-åringen.

Selv synes hun det var interessant å oppleve hvordan andre kulturer påvirket hennes egen.
– Det blir litt sånn når du møter så mange andre nasjonaliteter og alle snakker forskjellige språk. Selv var jeg eneste nordmann som studerte engelsk, og i løpet av året møtte jeg bare fire andre norske.

Strøm beskriver studiemiljøet som veldig koselig.
– Vi ble som en stor familie med over 40 ulike nasjonaliteter. Det var kjempekoselig og jeg fikk for eksempel smake på mat fra hele verden. Alle hadde sin historie og bakgrunn å dele, sier hun.

Tøffeste valget
Hun forteller utvekslingen til Valencia er det beste valget hun har gjort, men også det tøffeste.
– Jeg var borte fra 1. august i fjor til 9. august i år. Da jeg stod på flyplassen for å reise ut var jeg helt alene, jeg skulle reise til et land hvor jeg ikke kjente noen og jeg skulle være borte i ett år. Hvordan skulle det gå?

«Jeg fikk følelsen av å være en annerledes plass i en annen kultur, til tross for at jeg fortsatt var i Europa. Det er absolutt verdt det, selv om du er redd»

I motsetning til mange andre utvekslingsstudenter som har bodd i utlandet før, var dette første gangen for Strøm.
– Det var en veldig rar følelse, og det var det tøffeste jeg har gjort for meg selv. Jeg var livredd. Den første natta visste jeg ikke engang hvor jeg skulle sove. Alt ordnet seg, men jeg hadde aldri flyttet til utlandet før.

Etter å ha kommet hjem til Norge, angrer 25-åringen ikke på at hun reiste.
– For meg hjalp det veldig å reise til en forholdsvis liten by som Valencia. Valencia er som mini-Barcelona, bare med mindre turister. Jeg fikk følelsen av å være en annerledes plass i en annen kultur, til tross for at jeg fortsatt var i Europa. Det er absolutt verdt det, selv om du er redd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.