Utvekslingsserie: «School spirit» i California

0

Maren Hermansen hadde egentlig ikke lyst til å studere i Stavanger. Derfor var hun rask og grep sjansen om utveksling da det ble mulig.

Tekst: Anette Larsen Foto: Privat.

– USA tilbydde et bra og prestisjefylt universitet, som jeg tenkte kunne se bra ut på CV-en. I tillegg digger jeg USA, for folk er så åpne og vennlige, sier Maren Hermansen.

22-åringen avslutter våren 2016 en bachelorgrad i sosiologi ved UiS, et sted hun egentlig ikke ville studere. Hele fjerde semesteret ble derfor tilbrakt som utvekslingsstudent i California, og i byen Berkeley.
– Da jeg skulle begynne å studere ville jeg egentlig ikke studere i Stavanger, men endte opp her. Derfor var jeg veldig bestemt på å reise da jeg fikk muligheten, forteller hun.

Bedre studieteknikk
Hermansen forteller den største forskjellen mellom å være student i Norge og i USA var studiehverdagen.
– Skolesystemet var annerledes enn her. Det var mange flere innlevering, prøver, quizer, eksamener og prosjekter. Det kan nesten sammenlignes med videregående, forteller sosiologistudenten.

At skolen ville bli hardere var hun likevel forberedt på. Selv dro hun til USA med forventninger om å forbedre studieteknikken.
– Førsteåret her var som et friår, med lite fokus på lesning og mer fokus på å jobbe. Så kom panikken rett før eksamen. Jeg følte studieteknikken min var veldig dårlig, og jeg ønsket å endre det.

Jeg følte jeg hørte til et sted og jeg fikk en slags «school spirit»

Som student i USA følte Hermansen seg mye mer inkludert, ved at hun tilbrakte mer tid på campus enn hun ellers ville ha gjort. Hun tror du går glipp av mye hvis du ikke er til stede på skolen.
– Der fikk jeg kjenne følelsen av å være student. Det skjedde hele tiden noe på campus-området, med egne fotball- og basketball-lag. Jeg følte jeg hørte til et sted og jeg fikk en slags «school spirit», forteller 22-åringen.

Fikk inspirasjon til bachelor
På grunn av det annerledes skolesystemet, måtte Hermansen tåle både undervisning om morgenen og om kvelden. Fagene hun tok gikk på sosiologi, alt fra urban sosiologi til innovasjon.
– Et prosjekt som jeg likte veldig godt handlet om jobb gjennom nettverk. Det ga faktisk inspirasjon til bacheloroppgaven min. Jeg hadde en foreleser som var veldig engasjert, og det var der gnisten tentes, forteller Hermansen.

På fritiden brukte 22-åringen mesteparten av tiden sin til å springe eller å gå turer.
– Det var veldig fine turområder, og ofte gikk turen opp til et utsiktspunkt kalt «The Big C». Der kunne jeg se San Fransisco, broen og mye annet. Ellers gikk det i å chille i sola, forteller hun.

Luktet hasj
Hermansen hadde vært i USA før, men aldri i California. Før hun reiste hadde hun ikke gjort seg opp noen forventninger til utvekslingen.
– Jeg følte at jeg dro veldig spontant. Jeg hadde ikke forberedt meg på hvor jeg skulle bo, og jeg fikk nesten ikke tid til å si ha det. Egentlig tror jeg det er bra å dra uten forventninger, for da blir du ikke skuffa.

Førsteinntrykket av byen Berkeley beskriver hun som spesiell.
– Det var veldig mange uteliggere der og det lukta hasj. Det var litt spesielt og annerledes enn hva jeg var vant med. Det gjorde ikke noe for meg, men jeg hadde ikke tenkt på at det kom til å være slik, forteller hun.

Hun legger til at selve byen ikke er slående fin, men at universitetsområdet er veldig bra.
– Jeg tilbrakte mye tid på campus, og jeg bodde i et hus med andre studenter, både lokale og utenlandske. Vi ble veldig godt kjent, og jeg kunne støtte meg på dem da hverdagen var krevende.

Noen ganger ringte jeg hjem og gråt. Det var en prøvelse, for jeg måtte jo bare fikse det og klare meg selv

Likevel hendte det at hun tok en gråtende telefon hjem til foreldrene, men da måtte hun lære å klare seg selv.
– Skolen var krevende, og romkameraten min, som jeg var god venn med, slet med en del problemer. Noen ganger ringte jeg hjem og gråt. Det var en prøvelse, for jeg måtte jo bare fikse det og klare meg selv, forteller hun.

Utfordring til seg selv
Tross alle prøvelsene og den krevende skolen, ville Hermansen ikke vært foruten utvekslingen.
– Da jeg reiste hjem var jeg så lei meg, og jeg hadde ikke lyst til å reise.

Hun tror det sunt for studenter å reise ut, for å møte nye mennesker og å utfordre seg selv.
– Du får en annen kulturell forståelse. Jeg går sosiologi og vi lærer å se det store bildet. Jeg følte at jeg forstod andre bedre, jeg fikk høre om andres liv og skjebner. Det var utfordrende, men samtidig veldig lærerikt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.