Utvekslingsserie: I et multikulturelt paradis

0

I utvekslingsserien snakker SmiS med studenter som har vært på utveksling i forskjellige land og deres opplevelser derfra. Serien skrives av Anette Larsen.

Eirik Nicholas Lundes utveksling til Israel ble en opplevelse fylt med religion og kultur.

– Utveksling virket som en god mulighet til å få noe ut av studiet, både ved det å reise og å lære mye nytt. Jeg valgt å reise til Israel hvor jeg hadde kirurgisk praksis, forteller Eirik Nicholas Lunde.

24-åringen er snart ferdigutdannet sykepleier ved UiS. For å få et innblikk i hvordan yrket fungerte i utlandet, valgte han å ta deler av praksisen i Israel.
– Israel har nådd langt når det gjelder medisinsk forskning. Jeg visste også at Israel kunne by på mye historie og kultur, i tillegg til at jeg syntes det var et interessant land i forhold til religion, forteller han.

Godt tatt imot
Egentlig hadde Lunde tenkt til å reise på utveksling to ganger, men fant ut det kunne være greit med en lengre praksisperiode i Norge også. Da fikk han testet ut yrket fra to ulike perspektiver.
– Som utvekslingsstudent ble jeg tatt veldig godt imot og jeg fikk være med på mye, forteller han.

Lunde beskriver israelittene som veldig stolte av sykehuset sitt og de ville gjerne vise dem alt, både ambulansen, akuttmottaket, hjernekirurgi og andre operasjoner.
– I Norge får du være med på en del ting hvis du spør, men der følte jeg at jeg fikk et større innblikk på hvordan de ulike sykehussystemene fungerte i sammen, sier han.

Arbeidsdagen gikk i å se til pasienter, snakke med dem og å sette seg inn i hva slags sykdom de hadde. Ofte var det en del utfordring med språk.
– Fåtall snakket engelsk og det gikk hovedsakelig i russisk, arabisk og hebraisk. Ofte kunne de bare snakke ett språk. Jeg kunne ikke noe fra før, men du ble på en måte tvunget til å lære, forteller UiS-studenten.

Raketter og skudd
Lunde jobbet på sykehuset Rambam, som har verdens største underjordiske krigssykehus. I en krisesituasjon omgjøres anlegget til et sykehus hvor 2000 pasienter kan få behandling. Å få oppleve det urolige Israel på stedet, og å ha det så tett på, var spesielt for 24-åringen.

«Da jeg besøkte grenseområder som Libanon, Syria og Gaza, kunne jeg høre skuddveksling, jeg så raketter som ble sendt inn, og det var veldig tett på. Det var sterke opplevelser»

– Jeg hadde aldri vært i Israel før, men hadde selvsagt mine tanker om hvordan det kom til å være. Gjennom media blir du presentert for situasjonen og konflikten som foregår, forteller han.

Når Lunde ikke arbeidet eller studerte, brukte han mye av fritiden sin til å reise rundt for å se religiøse områder og grenseområder.
– Da jeg besøkte grenseområder som Libanon, Syria og Gaza, kunne jeg høre skuddveksling, jeg så raketter som ble sendt inn, og det var veldig tett på. Det var sterke opplevelser. Du hører om i det i avisen, om hva som skjer, men så får du faktisk oppleve det selv.

På tvers av religion
Til tross for at sykepleierstudenten fikk se et urolig Israel, opplevde han selv landet og folket som et harmonisk sted.
– I Israel er det mange forskjellige kulturer. Du har arabere, kristne arabere, muslimske arabere, religiøse jøder og sekulære jøder. Likevel synes jeg det var lett å bli kjent med folk, forteller han.

3Selv om de ulike gruppene ofte holdt seg til sine områder, ble han ble veldig overrasket over hvor godt overens de kom med hverandre.
– Jeg traff blant annet en araber som hadde mange ulike venner og bekjente på tvers av religion. Det var spennende å se at folk var venner på tross av krig og uenigheter. Media fremstiller ofte Israel som et land med folk i konflikt, sier han.

Ikke så dyrt
I løpet av tiden i Israel bodde Lunde i et kollektiv sammen med andre norske studenter, drevet av et norsk ektepar.
– Det var billig å bo der, godt miljø og vertene var to fantastisk mennesker som lagde fellesmiddager to ganger i uka og de arrangerte mange flotte turer, sier han.

UiS-studenten sier oppholdet i Israel var en fantastisk opplevelse, nesten som en lengre ferie. Først da han kom tilbake til Norge oppdaget han hva han hadde reist bort fra.
– Jeg husker at da jeg kom tilbake til Norge la jeg merke til naturen. Jeg hadde levd med det hele livet, men jeg hadde aldri tenkt over det før. Det satt ting i perspektiv. Av og til må du komme deg vekk for å se hva du faktisk har, forteller han.

Han anbefaler alle studenter å reise på utveksling.
– Vil du ha det meste ut av studietiden? Reis på utveksling. Det er ikke så dyrt som det høres ut og det er absolutt verdt det, forteller Lunde.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.