Utveksling: «No comprendo» i Spania 

0

Reiselivsstudenten Anne Førde Blom fikk oppleve hvordan det er å være eneste nordmann ved et universitet i Barcelona. – Utfordrende, men en god øvelse, sier hun. 

Tekst: Anette Larsen Foto: Privat

– Jeg valgte å reise på utveksling fordi jeg ville oppleve noe nytt og bli kjent med andre folk fra forskjellige land og kulturer. Også ønsket jeg å bli bedre i engelsk og spansk, sier Blom.

Blom studerer reiselivsledelse. I femte semester valgte 23-åringen reise på utveksling. Hun vurderte blant annet Malaysia, men fordi hun ville bli bedre i spansk falt valget på Spania og Barcelona.

Når SmiS kontakter henne på nyåret, har hun fortsatt ikke kommet tilbake til Norge.

– Vi holder fortsatt på med eksamen og det er veldig travelt her, sier hun. 

Lite fakultet
Blom studerer ved School of Tourism and Hospitality Sant Ignasi (HTSI), hvor hun starter dagen rundt klokka 10 og ikke går hjem før klokka er nesten 18.

– To av dagene må jeg vente et par timer på skolen før neste forelesning, men de bruker jeg som regel til lunsj og skolearbeid, sier Blom.

Hun forteller den største forskjellen mellom UiS og HTSI er at universitetet hjemme i Norge er mye større. HTSI-fakultetet er en del av Ramon Llul University som har mange avdelinger rundt i Barcelona.

– På UiS har vi for eksempel flere fasiliteter på samme plass, som bibliotek, kantine og treningssenter. HTSI er bare en liten del. Forelesningene var også mindre enn det som er normalt ved universitet i Norge, med klasser på mellom 20 og 30 studenter, sier hun.

Turer til Frankrike og Italia
Blom forteller hun som regel oppholder seg sammen med andre utvekslingsstudenter. Hun bor blant annet i en leilighet med to nederlandske fra skolen, midt i sentrum.

– Utvekslingsstudentene finner på forskjellige ting på fritiden som å gå ut å spise, på piknik eller på bar. I tillegg reiser vi rundt til Frankrike og Italia. På HTSI er det få sosiale samlinger utenom skolen.

Utfordrende med språk
Reiselivsstudenten forteller at lærerne var veldig hjelpsomme og tok imot henne med åpne armer.

– Spanjolene opplevde jeg derimot ikke så åpne og imøtekommende som jeg hadde håpet på. De snakker katalansk og de foretrekker å bruke sitt eget språk istedenfor å snakke engelsk. Det gjør vi at vi andre blir litt utenfor, sier Blom.

Som eneste nordmann ved HTSI, ble det å snakke et annet språk enn sitt eget også utfordrende.

– Jeg er den eneste som er norsk ved universitetet, så ikke å snakke norsk med noen er utfordrende. Samtidig forstår du ikke hva folk snakker om når de andre snakker et annet språk, sier 23-åringen.

Kastet ut i det
Til tross for utfordringer med språk og nye spanske rutiner, anbefaler Blom utveksling sterkt.

– Jeg har blitt utfordret til å være mer selvstendig, og som den eneste fra Norge blir jeg tvunget til å snakke engelsk for å bli kjent. Så selv om man er utadvendt eller ikke, er det en god følelse å bli kastet ut i det.

Ble du gira på utveksling? Les flere stemningsrapporter her.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.