Utveksling: Campingferie på Island

0

Tekst: Anette Larsen – Foto: Privat

– Jeg ønsket å oppleve noe nytt og ukjent. Ønsket å komme meg ut og kanskje få et nytt perspektiv på Norge og meg selv.

Det forteller Hans Kristian Bonden som en av grunnene til at han valgte å dra på utveksling. Bonden studerer lektor i nordisk på UiS. Da han ønsket å reise på utveksling gikk turen dermed til Island.
– I og med at jeg studerer nordisk var ikke mulighetene så mange, forteller 23-åringen.

Bodde i telt
Før utvekslingen hadde Bonden forventninger om å stifte nye vennskap, i tillegg til å lære mer om seg selv. Til tross for at førsteinntrykket var godt og at han kom fort inn i studentmiljøet, ble likevel ikke de første ukene helt som forventet.
– På Island er det veldig lite leiligheter til leie. På grunn av mye turisme er det mer lønnsomt for utleiere på det private markedet å leie ut til turister. De fleste leiligheter er derfor på airbnb, eller lignende, i turistsesongen, sier han.

Lektorstudenten flyttet derfor ikke inn i sin leilighet i Reykjavik før 5. september.
– Jeg bodde først ei uke i telt på en campingplass i utkanten av byen. Deretter bodde jeg ei uke på et hostel. Det var flere utvekslingsstudenter som bodde på campingplassen, og det var der jeg møtte de fleste av vennene mine her oppe, forteller han.

Større arbeidsmengde
Bonden studerer ved Háskoli Islands, eller Universitetet på Island som det heter på norsk. Her tar han to fag om islandsk middelalderlitteratur og ett fag om andrespråklæring.
– All undervisningen jeg har er på engelsk. Jeg har prøvd å lære litt islandsk, men jeg har ikke lagt så veldig mye innsats i det foreløpig, forteller studenten.

Han forteller han kan forstå noen enkeltord, i og med at det er noe likt norsk, men samtidig er språket veldig ulikt.
– Jeg har ikke sjans til å forstå hele setninger, men jeg har lært nok til å kunne klare meg på butikken. Islendinger snakker godt engelsk.

Bonden forteller at den største forskjellen er arbeidsmengden. I tillegg til å ha undervisning flere dager i uka, har 23-åringen om regel innleveringer hver uke som teller på karakteren.
– På UiS har vi som regel en eller to eksamener eller innleveringer som bestemmer sluttkarakteren. På Island har vi innleveringer nesten hver eneste uke, og de teller alle på sluttkarakteren. Det er altså mer å gjøre gjennom hele semesteret, og det er nok også mer å gjøre totalt sett, sier han.

Vanskelig å bli kjent med islendinger
Når han ikke bruker tid på universitet, forteller Bonden at han har kommet inn i et veldig godt sosialt miljø av utvekslingsstudenter fra hele verden.
– I helgene har vi ofte dratt på turer for å oppleve Island. Ellers går det mye i sosiale sammenkomster rundt omkring i Reykjavik. Studentbaren er flittig besøkt. Den er stor og koselig, og har også matservering.

Selv om Bonden beskriver studentmiljøet som bra, legger han vekt på miljøet blant utvekslingsstudentene.
– Det er derimot vanskeligere å komme i kontakt med islendingene. Det har nok mye å gjøre med at islendingene allerede har et miljø her, mens vi utvekslingsstudenter alle er nye og på utkikk etter nye bekjentskaper.

Møter verden
Han vil likevel anbefale utvekslingen sterkt.
– Du lærer mye, både om deg selv om andre mennesker. Du vil møte mennesker og personaliteter du aldri ville møtt hjemme i Norge, sier 23-åringen.

Det positive med å være godt inne i et miljø av utvekslingsstudenter, sier Bonden er at du møter hele verden.
– Du får oppleve en annen studiekultur, og du kan ta med deg erfaringene videre i livet. Som utvekslingsstudent vil du møte folk fra hele verden, og på den måten bli kjent med mange nye kulturer.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.