Uteliv: – Det evige ryddeprosjektet

41
SØNDAG MORGEN: En mann sykler gjennom en sti av søppel. Det ligger strødd over hele bakken ettersom dunken er full. Foto: Sikke Kvål

De unge blir mer og mer opptatt av klima, men etter mange øl, havner fort den halvspiste kebaben på bakken.

 

Hver eneste dag må Stavanger kommune sende ansatte for å rydde opp i sentrum. Klimakampen tilspisser seg stadig, men i helgene kan det se ut til at siddisene glemmer klimarapporter og global oppvarming. 

Det er lørdag 25. september. Klokken er kvaret over seks om morgenen. Ikledd neongule jakker og bukser, har Finn Erik Houeland og hans to kollegaer fire timer til å rydde Stavanger sentrum. Én av de gulkledde går med løvblåser, én plukker søppel og Finn, han kjører sopebilen denne helgen. I skumringen står en kråke og hakker på en papptallerken, og en ølflaske ligger på steingarden. 

SJÅFØR: Finn Erik Houeland kjører sopebil i Stavanger sine gater en lørdagsmorgen. Foto: Sikke Kvål

I dag er det ikke mye søppel, men Finn er tydelig på at når han kommer tilbake på jobb i morgen, da blir det mye mer å rydde. 

Finn skrur av tenningen på sopebilen og trer ut. Kvistene må plukkes opp for hånd. Han nærmest løper frem og tilbake mellom Stavangers gater og den lille, hvite sopebilen. 

– Nå skal vi bare rydde ferdig, så drar vi tilbake senere for å forberede byen til i kveld, sier Finn.

 

Forberedelser

Klokken er tre på ettermiddagen. Stavanger sentrum fylles opp av stemmer, latter og sang. Finn og hans kollegaer er på plass for å tømme søppeldunkene før den store festen. Norges største fest på lenge.

– Du skal se at det flyter i morgen, forteller han mens han gliser av karen borti gata som synger for full hals. 

Det er store forskjeller på å rydde i ukedagene og i helgene. Det er også store forskjeller mellom lørdager og søndager. I løpet av pandemien har Finn hatt mindre å gjøre på jobb, fordi det har vært færre fulle mennesker i Stavangers gater. 

– Vi har registrert mindre avfall under pandemien, sier driftskoordinator i Stavanger natur- og idrettsservice KF, Eivind Helle. 

Men det slutter i dag. 

Det er likevel ikke bare berusede mennesker som er problemet. Stavanger sentrum kryr av fugler. Kommunen har satt opp flere skilt for å advare folk om de flyvende matvrakene. 

FUGLEMAT: Flere kråker har samlet seg rundt Burger King på torget i Stavanger, for å spise litt restemat fra gårsdagen. Foto: Sikke Kvål

Å sitte på torget med mat, er et risikospill. Idet du åpner posen med den nykjøpte burgeren, da kommer måkene. Torget er det mest kjente stedet for å fikse nattmat i fylla og for fugler som leter etter rester. 

– En gang så jeg en kråke og en måke som samarbeidet for å få opp en pizzaeske fra en søppeldunk. Det er ganske utrolig, sier han og flirer.

 

Ulike dunker

Stavanger kommune har begynt å teste flere forskjellig tiltak for å bekjempe forsøplingsproblemet. Et av dem, har vært å erstatte flere av søppeldunkene med såkalte «Bigbelly» dunker. En Bigbelly er fremtidens løsning på søppeldunker. 

Dunkene går på solcelleenergi og er koblet til en applikasjon som viser hvor fulle de er. 

BIGBELLY: Fremtidens søppeldunker er å finne flere steder på torget i sentrum. Bigbelly-dunkene presser ned søppelet selv, og sender ut et varsel når de er fulle. Foto: Sikke Kvål

Finn tar frem mobilen og ser hvordan dunkene i nærheten ligger an. Han trykker seg inn på Bigbelly-en på Domkirkeplassen, og roper til kollegaen sin:

– Jeg ser at Domkirkeplassen er 60 prosent full, er ikke det den?

Han peker bort mot en Bigbelly, og ser kollegaen nikker før han fortsetter. 

– Vi får ta den etterpå. 

Det er likevel ikke alle dunkene han er like fornøyd med. Mange av dunkene gjør det veldig lett for fuglene å komme til, men han påpeker at det hele handler om penger. En Bigbelly koster 50 000 kroner. 

Finn tripper frem og tilbake. Det nærmer seg.

 

Klokken fire

Jubel sprer seg over hele sentrum når klokken bikker fire. Friheten som alle har ventet på er endelig her. Flere tusen har samlet seg i sentrum, og flere er på vei. Mørket legger seg, og Stavangers største utested åpner opp ute i gatene. 

Øl etter øl etter øl helles nedpå idet Fargegaten blir omgjort til et dansegulv. Det kan se ut som om hele Stavanger har samlet seg for å feire. En kanon skyter ut konfetti over Stavanger sin dansende befolkning, igjen og igjen og igjen. 

FARGEGATEN: Hele Fargegaten har blitt omgjort til et svært dansegulv. Røykmaskiner og høy musikk gjør det umulig å se eller høre noe som helst. Foto: Sikke Kvål

Alle stråler og ingen bryr seg om noe. Det er ikke mange som bryr seg om morgendagens konsekvenser, og det er ikke mange som bryr seg om Finn som må rydde opp. 

Festen fortsetter i timevis. Sjanglete mennesker er å se overalt. Stavanger tar helt av.

 

Nattmat

En bytur avsluttes for de fleste med nattmat. Enten det er på Burger King eller ved en av de mange matvognene på torget. I kveld er intet unntak. Lange køer dekker torget for at siddisene skal få kebaben eller burgeren sin. 

ROT: Matpapir ligger strødd over hele bordet, og gamle pommes frites venter på at fuglene skal komme og ta dem. Foto: Sikke Kvål

En ung jente grabber en svær burger som ligger på bordet og tar et jafs. Burgeren er ikke hennes, men det stopper henne ikke. Øynene hennes klarer ikke å fokusere og ordene er slurvete. Bordene er dekket i matpapir og sausbeger, det samme er bakken. Nattmat skal man ha, men det er ikke alltid den blir spist opp. Og innpakningen som en edru person vanligvis ville kastet i søpla, blir nå heller liggende på bordet og vente på vinden eller fuglene.

 

Søndag 26. september

Klokken er kvart over seks om morgenen. En jente går forbi med flere hull i strømpebuksen. Hun har fremdeles ikke kommet seg hjem fra nachspiel. Det er hun ikke alene om. Finn Erik Houeland og hans to kollegaer har derimot begynt å rydde etter gårsdagens festligheter.

Hele Stavanger sentrum lukter søppel, spy og gammelt fyll. Det ligger flasker og tallerkener, matpapir, pizzaesker og konfetti, overalt. Til og med en kommode har funnet veien ut i Stavanger sine gater. Dunkene har ikke plass til mer, og store sekker med søppel har blitt dumpet rett på bakken. 

– Det er ganske mye mer her i dag enn i går, sier Finn og rister på hodet. 

Han ser på de grå brosteinene som er dekket av små, fargerike prikker. Det er noe av det verste han vet om. 

– Konfetti, stønner han. Det burde ikke vær lovlig! Det er flere utesteder som har det, men de kunne jo kjøpt miljøvennlig konfetti i det minste. Så lenge butikkene får lov å selge den vanlige, kommer det til å bli kjøpt. 

Det er Finn som må rydde opp. Bit etter bit.

 

Et problem i årevis

Han har jobbet med renhold i fire til fem år. Han har ikke merket mye forskjell i løpet av de årene, hvis han ser bort ifra koronapandemien. Like før Finn begynte i jobben, publiserte Stavanger kommune et innlegg på deres Facebook-side, om at de var lei av all forsøplingen. 

DETTE ER FOR GALT: For seks år siden publiserte Stavanger kommune dette innlegget på Facebook-siden sin i håp om at siddisene skulle skjerpe seg. Innlegget nådde nesten 400 000 mennesker. Foto: Skjermdump fra Stavanger kommune sin Facebook-side. Foto: Sikke Kvål

Siden den gang har det blitt iverksatt ulike tiltak, et av dem har vært å bytte ut flere dunker. Politi som har patruljert i gatene synes ifølge kommunen at det har blitt mindre søppel i Stavanger sine gater. Det er likevel ikke til å legge skjul på at forsøpling er et stort problem. 

– Alt handler om penger i dag. Jeg er bare en fotsoldat, og får ikke gjort så mye annet enn jobben min, sier Finn. 

Han har likevel flere løsninger han tror kunne gjort Stavanger til en renere by. 

– Få pant på ting. Får folk penger for å ta med seg søpla, så gjør de det. Det er også mange som samler flasker her i byen. Hadde det bare vært pant på alle glassflaskene, hadde vi allerede blitt kvitt et av problemene. 

FLASKER: Glassflasker som denne ligger overalt i Stavanger sentrum etter en helg. Foto: Sikke Kvål

I tillegg vil han at utestedene og spisestedene skal ta mer ansvar for eget søppel. 

– Vi har hatt mye problemer med Burger King og McDonald´s, for der flyter det! Vi har klagd en del til dem. Men de unge må også ta ansvar. 

Berusede mennesker, har en tendens til å ikke bry seg om den halvspiste kebaben havner i søppeldunken eller på bakken. Enda større er problemet med fuglene, for de tenker ikke på klima, de vil bare ha mat. 

For nå, må Finn og hans to kollegaer fortsette å rydde etter alle andre, hver morgen og hver kveld.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.