UiS-studentene om koronapass

70
Malin Petrea Jørgenvåg og Live Skille studerer master i endringsledelse på UiS. De er begge positive til innføring av koronapass. FOTO: Fredrik Sirevåg

Studentene Live Skille og Malin Petrea Jørgenvåg stiller seg positive til koronapass. Det gjør også Høyre og Ap i Stavanger.

De studerer master i endringsledelse på Universitetet i Stavanger og sitter i et innhukk i Arne Rettedal-bygningen som brukes til lesing.

– Jeg er veldig positiv til koronapass egentlig. Da har man mulighet å vite at stedet man drar på ikke har folk som er smittet. Det er sikrere og man har muligheten til å leve et mer normalt liv, sier Skille, som er vaksinert med to doser.

Live Skille møter fremdeles opp på campus for å lese med venninnen. FOTO: Fredrik Sirevåg

Nå venter hun på sin tredje. Det samme gjelder Jørgenvåg som sitter på den andre siden av bordet. De går i den samme klassen og tilhører samme kohort.

– Jeg tenker at en av grunnene til at vi har pusha så hardt for at folk skal bli vaksinert er jo sånn at vi kan leve et normalt liv igjen. Da må man på et tidspunkt ta det steget for at det skal bli mulig, sier Jørgenvåg.

Ekstraordinært formannskapsmøte

For kommunen de studerer i ble dette et tema på et ekstraordinært formannskapsmøte rett før det nye året startet.  På koronapasset står det om du er vaksinert, om du har en nylig negativ test eller om du er immun etter å ha hatt koronasykdom.

– De som velger å ikke vaksinere seg setter ikke bare seg selv i fare, men også andre. Dét er grunnen til at vi har stengt ned nå. Med koronapass vil man åpne for forskjellsbehandling. Vi mener tiden er inne for det nå, sa Dag Mossige, leder for Helse og velferdsutvalget i Stavanger til Stavanger Aftenblad.

Mossige fikk også støtte av Sissel Knutsen Hegdal, gruppeleder i Stavanger Høyre. Koronapasset kan i teorien brukes blant annet på serveringssteder og kino.

Malin Petrea Jørenvåg mener innføring av koronapass vil oppfordre flere til å ta vaksinen. FOTO: Fredrik Sirevåg

Selv om Skille og Jørenvåg er positive til ordningen ser de likevel at den har noen ulemper.

– Det jeg tenker er mest negativt er jo de som ikke kan ta vaksine på grunn av sykdom. De blir ekskludert, sier Jørenvåg.

Hun trekker også fram frihet. – Et av argumentene er kanskje at du tar vekk folks frie valg, det vil si muligheten til å velge selv, sier Jørenvåg.

Helsedirektoratet kritisk

Helsedirektoratet har også vært kritisk til bruk av koronapass på grunn av den nye koronavarianten, omikron. I en anbefaling som ble sendt fra Helsedirektoratet i desember om hvilke tiltak regjeringen burde iverksette, var førstnevnte imot å innføre ordningen. De to studentene vet ikke hva som skjer framover.

– Jeg tror kanskje ikke at koronapass er løsningen på alt. Det ser man jo andre steder hvor det har blitt brukt som for eksempel i Danmark. Der er det fortsatt skyhøye smittetall. Jeg tenker at nytten i å bruke koronapass ligger heller i å pushe folk til å bli vaksinerte.

Hun peker på hvordan vaksineringen kan hindre sykehusinnleggelser.

– Da vil det bli mulighet for å åpne opp og det er jo det alle ønsker. Ingen liker å leve som dette. Men akkurat nå så tenker jeg at tiden framover er veldig usikker, sier Jørenvåg.

I den skrivende stund er trenden i registrert smitte, stigende. På regjeringens pressekonferanse den 14 januar var koronapass ikke et av tiltakene som ble lagt fram. De neste ukene vil vise om koronapass blir et av tiltakene regjeringen tar i bruk.

70 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.