UiS-student vant NM i bølgesurfing

0

Mads Busvold kom til topps i klassen Herre Open på Stadt i mars. Nå venter han på beslutningen om han skal få være med i EM til neste år.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen Foto: Surfshop og Pernille Sivesind Thomsen

Busvold ble ferdig med bachelorgraden sin i kjemi og miljø ved UiS i fjor vår, og tar nå opp fag. Til høsten håper han på å komme inn på en master i miljøteknologi. 28-åringen har kombinert jobb, surfing og studier i mange år og har deltatt i NM to ganger tidligere. Denne gangen fikk 28-åringen førsteplassen.

Hekta på bølger
Busvold er opprinnelig fra Asker, men bor nå på Jæren. Han har cirka hundre meter ned til vannkanten, og legger livet sitt rundt surfingen.
– Det er på grunn av surfingen jeg bor på Jæren. Det blir litt lang reisevei til skolen, men jeg har bil. Det må man nesten ha om man skal drive med surfing, forteller 28-åringen.

Han har drevet med surfing i sju år, og har hovedsakelig holdt seg til norske bølger. Interessen kom naturlig av andre interesser.
– Jeg har alltid holdt på med snowboard og skating, og da ble det naturlig å prøve surfing også. Jeg hadde noen kompiser som dreiv med det, også ble jeg hekta. Da jeg kom hit flytta jeg til Jæren, og da ble det bare mer og mer, sier Busvold.

Overraskende seier
28-åringen forteller at han konkurrerte mot 20-30 andre deltagere i sin klasse, og ble overrasket da han fikk førsteplassen.
– Det var veldig gøy og ikke noe jeg hadde regna med. Det gikk bare bra denne gangen, og plutselig stod jeg på toppen, forteller Busvold.

I Herre Open konkurrer de med vanlige, korte brett, og får poeng basert på manøvre de gjør på bølgen. Deltagerne får flere «heat», altså runder, og de to fra hvert «heat» med best poengscore går videre.

«Jeg har jo lagt opp livet sånn at jeg kan holde på mest mulig, både med jobb og bosituasjon»

– Hvis det er dårlige bølger under et «heat», så er det sånn det er. Det er mye flaks inn i bildet. Det var litt vanskelige forhold under konkurransen, men da må man bare lete etter gode bølger, sier Busvold.

28-åringen har ikke lagt seg i hardtrening før konkurransen, men forteller at han surfer mye når det er sesong.
– Jeg har bare surfa så mye jeg kunne. Om vinteren surfer jeg nesten to ganger om dagen, når jeg har mulighet til det. Jeg har jo lagt opp livet sånn at jeg kan holde på mest mulig, både med jobb og bosituasjon, forteller han.

Busvold vet ennå ikke om NM-tittelen får han videre med til EM, men han sier han tror det gjøres en beslutning på det snart.

Bølgene styrer dagen
28-åringen forteller at han syns det går fint å kombinere studier med surfing, men at det også kan være krevende fordi han må være der når det er riktig forhold.
– Det går ikke an å vente, også dra å surfe når det passer med skolen. Det har nok skjedd at jeg har surfet i stedet for å dra på forelesning. Under bacheloren min leste jeg ofte på kvelden når det var blitt mørkt, sier han.

Med studielån og deltidsjobb går surfesporten økonomisk fint for UiS-studenten, og han mener ikke det er en spesielt dyr sport.
– Det er litt både òg. Du må ha ordentlig utstyr i form av våtdrakt og brett til ulike forhold. Det koster fort fire, fem, seks tusen, kanskje litt mer i noen tilfeller også. Drakta koster vel tre, fire tusen kanskje. Det er ikke så veldig dyrt i forhold til for eksempel alpint, men jeg har jobba ved siden av studiene hele tiden og har studielån, så det går bra, forteller han.

Busvold sier han brakk brettet sitt i vinter, men han har ikke blitt noe særlig skadet av sporten.
– Du risikerer å få brettet i nesa og knekke den, eller få brettet i hodet og bli slått ut, men det er veldig sjeldent jeg hører at det skjer. Hvis du kan teknikkene for hvordan du skal komme deg ut i vannet og forstår bølgene og strømretningen, så er det en trygg sport, sier 28-åringen.

Spenning i hverdagen
UiS-studenten drømmer om å kunne surfe på heltid, men tror ikke det er realistisk.
– I utlandet kan man leve av det, men ikke i Norge. Det er ikke tema at jeg skal bli proff – jeg vil bare holde på og ha det gøy, sier Busvold.

«Det er veldig gøy og utfordrende. Man kan hele tiden prøve å bli bedre»

Han forteller at hvis han skulle blitt proff, måtte han ha startet for mange år siden. Nivået er mye høyere andre steder i verden. Han ønsker bare å være ute så mye han kan.
– Det er veldig gøy og utfordrende. Man kan hele tiden prøve å bli bedre. Også er det spennende å sjekke meldingene for uka, og finne dager der man kan prøve ut nye ting. Det blir litt ekstra spenning i hverdagen, forteller Busvold.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.