UiS-student utvist fra Vest-Sahara og forfulgt av Marokkansk politi

0

UiS-student og aktivist Ingrid Rabbe Larsen ble kastet ut av Vest-Sahara etter hun, sammen med en rekke andre aktivister, prøvde å komme seg inn i landet i forbindelse med et større norsk fredsinitiativ.

Tekst: Pernille Sivesind. Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara og privatfoto.

4VEST-SAHARA: Støttekomiteen for Vest-Sahara forteller at halvparten av de utviste aktivistene samlet seg i Agadir i Marokko. De støtter alle kampanjen for den saharawiske frigjøringen.

Les mer om situasjonen i Vest-Sahara nederst i saken.

Organisasjonene som står bak fredsinitiativet er Unge Høyre, AUF, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Fremskrittspartiet Ungdom, Industri Energi ungdom,
Changemaker, LO Hordaland, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Støttekomiteen for Vest-Sahara. Ingrid Rabbe Larsen går tredje året på sosialt arbeid på UiS, og dro sammen med søsteren sin til Vest-Sahara for å delta på fredsinitiativet. De fikk raskt problemer med marokkansk politi.

– Det som var mest ubehagelig med hele reisen var det å måtte ljuge til politiet. De nekter journalister, aktivister og politikere å reise inn i Vest-Sahara og vi slapp billig unna på checkpointene (vi var bare innom to til tre steder der vi ble spurt om hva vi skulle og hvorfor vi var der. Andre har tidligere vært gjennom over 15 stykker). Det er ingen skriftlig lov mot å reise inn, men vi vet at vi må ljuge. Hadde vi vært ærlig ville vi aldri sluppet inn, forteller Larsen.

Søstrene ankom Marrakech i Marokko med fly 9.januar og var først en uke på ferie, før de forsøkte å ta seg inn i territoriet med en rutebuss den 16. januar kl. 21.00 norsk tid. De håpte å komme frem til El Aaiun i Vest-Sahara klokken 11.00, 17. januar, men samme dag ble de utvist fra landet.

Bred politisk enighet
Larsen ble engasjert i Vest-Sahara konflikten da hun ble med i FO-studentene (Studentorganiseringen i fagforeningen til barnevern, sosionom, vernepleiere og velferdsvitere ) på UiS sitt arbeidsutvalg i 2015. Støttekomiteen for Vest-Sahara er solidaritetsprosjektet deres, og har vært det i flere år. Da hun hørte at det var mulig å reise til Vest-Sahara grep hun sjansen. Turen betalte hun selv.

– Støttekomiteen for Vest-Sahara ønsket å få mer oppmerksomhet rundt urettferdigheten saharawiene lever under (politivold ved fredelige demonstrasjoner, ikke ytringsfrihet, marokkanske løgner og propaganda, rasisme, tortur). Organisasjonene som har reist og som er med nå kommer fra ytre venstre til ytre høyre partier. Det er en bred politisk enighet om en folkeavstemning i ungdomspartiene. I tillegg er det mange fra fagbevegelsen og andre frivillige organisasjoner, forteller hun.

Uis-studenten kjente ingen av de andre som reiste unntagen søsteren, men har blitt kjent med andre aktivister etter hun dro.

– Jeg kjente ingen av de andre som reiste, men vi er nå blitt en god gjeng som samles og har blitt kjent. SAIH har sendt veldig mange og de kjente hverandre fra før, sier Larsen.

Forfulgt av politi
Pressemeldingen fra organisasjonene som er med på fredsinitiativet forteller om tilstanden rundt situasjonen deres i Marokko. Daglig leder i støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen, og Larsen selv har skrevet meldingen. Larsen har selv lagt til beskrivelser av situasjonen hun og de andre aktivistene opplever.

– I løpet av de siste dagene har minst 68 aktivister prøvd å komme seg inn i det marokkansk-okkuperte området Vest-Sahara, sør for Marokko. De fleste ble deportert ved grensen eller like etter de var kommet inn, og eskortert tilbake i taxi. Siden de kom dit har de blitt fulgt av en håndfull mystiske menn som ser ut til å alltid ville være på samme plass som dem, det så være på hotellet, på gata, på stranda eller restauranten. De norske aktivistene tror det er marokkansk politi i sivilbekledning som har fått i oppgave å følge med på hvor de er og hvem de møter.

En av aktivistene fra Grønn Ungdom, Martin Ellingsen forteller at disse mennene sitter på hoteller og later som de er turister.

– Vi føler at vi blir passet på hele veien, men noen ganger tror vi at vi har klart å riste dem av oss, forteller han i meldingen.

Møtte saharawisk menneskerettsaktivitst
Videre i pressemeldingen står det at søndag kveld reiste seks av delegatene fra initiativet til en restaurant i den marokkanske byen Agadir for å møte den saharawiske menneskerettsaktivitsten Matou Dambar. Politiet har fulgt med på Dambar i flere år, og under møtet anslo nordmennene at det var minst syv sivile politifolk i lokalet.

1BLIR FORFULGT: Matou Dambar er en saharawisk menneskerettighetsaktivist som setter en demokratisk folkeavstemning for Vest-Sahara foran sitt eget liv.

Nordmennene forteller at under møtet med menneskerettsaktivitsten fortalte Dambar om hvordan hennes aktivistbror ble drept av marokkanske myndigheter for fem år siden. Selv om hun i etterkant fikk se broren død på sykehuset, nektet marokkansk politi for at han var død. Familien krevde at han skulle bli obdusert før gravleggelsen for å få vite hva som skjedde den kvelden han ble drept. Saharawiere som møtte opp til fredelige demonstrasjoner for å støtte familiens krav ble banket opp av politiet. Obduksjonen ble aldri gjennomført og kroppen ble gravlagt uten at familien var tilstede.

Ellingsen forteller at det er slike historier marokkanske myndigheter ikke ønsker at verden skal høre, og det er derfor de blir overvåket. Marokkansk politi skal ha møtt opp på samme tid som aktivistene, og fulgte med dem gjennom hele møtet. Én av dem hadde de sett under en busk ved hotellet tidligere.

– Noen av dem brukte to til tre timer på en brusboks. Ingen drikker så sakte! De byttet også plasser flere ganger, og spaserte rundt med mobiltelefoner i hånda mens de tok bilde av oss. De stirret på oss under hele møtet og tok masse bilder av Matou Dambar. Da vi forlot restauranten fulgte de etter oss og holdt seg alltid cirka 50 meter bak, sier Ellingsen.

Vil ha folkeavstemning
Ifølge pressemeldingen er dette det suverent største internasjonale besøket til Vest-Sahara for møte saharawiere noen sinne. Nordmennene kommer fra et bredt spekter av norske organisasjoner, og krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet. Alle nordmennene som skulle være med på fredsinitiativet ble utvist.

2MØTET MED DAMBAR: Saharawiske aktivister bruker victory-tegnet som et symbol på Vest-Saharas frihet. Fra venstre: Nartin Ellingsen, Grønn ungdom, Kristin Rabbe Larsen og Anna Hilde Hagland begge Støttekommiteen for Vest-Sahara, Tove Liljeholm, Ung Vänster (Sverige), Matou Dambar, menneskerettighetsaktivist, Ingrid Rabbe Larsen, FO-studentene.

Fra 1975 til 1991 kjempet frigjøringsbevegelsen Polisario mot Marokko. I 1991 fremhandlet FN en våpenhvile mellom partene. Den saharwiske befolkning ble lovet en folkeavstemning om selvstendighet, der FN nedsatte en fredsbevarende FN-operasjon som skulle sikre at folkeavstemningen ble gjennomført. Denne styrken er per dags dato den eneste FN-operasjonen som står uten mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd, noe som fører til at verdenssamfunnet i stor grad står uvitende til de alvorlige overgrepene saharawiene utsettes for av de marokkanske okkupasjonsmyndighetene. Marokko tillater ikke saharawiske organisasjoner eller demonstrasjoner, og saharawiene har utallige ganger blitt utsatt for tortur og bortføringer. Frankrike har tidligere brukt sin vetorett for å hindre at FN-styrkene kan rapportere om overgrepene. I over 40 år har den saharawiske befolkning ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.

I følge pressemeldingen er det mangelen på mandat til FN-styrken som fører til at fredelige røster for selvbestemmelse ties av myndighetene uten at det når internasjonale samfunn eller medier. De norske aktivistene som reiser til okkuperte områdene ønsker derfor å sette en fredelig løsning på agendaen. Marokkanske myndigheter nekter adgang til området for alle som mistenkes å være journalister, aktivister eller politikere.

– For at menneskerettighetsbruddene skal opphøre må verdenssamfunnet gripe inn. Derfor må Norge kreve en folkeavstemning, konkluderer Ellingsen i meldingen.

I mange land brukes en blå finger for å skille mellom de som har stemt og ikke stemt. Ingrid Rabbe Larsen har blå finger for støtte kampanjen for den saharawiske frigjøringen. Hun oppfordrer alle til å gjøre det samme, og laste opp bildet på sosiale medier med ‪#‎ReferendumNow‬ ‪#‎WesterSahara.

Situasjonen i Vest-Sahara
• Vest-Sahara er et landområde ved nordvestkysten av Afrika som grenser til Marokko, Algerie og Mauritania.
• Frigjøringsbevegelsen Polisario erklærte området selvstendig i 1976 under navnet Den demokratiske arabiske Sahara-republikk,(Sahrawi), men befolkningen hadde ikke kontroll over området.
• I 1991 inngikk partene en fredsavtale. FN vedtok en plan som ble godkjent av begge sidene for gjennomføring av folkeavstemningen for selvstendighet, men Marokko var lite samarbeidsvillige og valget ble utsatt. Valget har fortsatt ikke funnet sted i Vest-Sahara, til tross for press utenfra.
• Et av Marokkos hovedmotiver bak okkupasjonen av Vest-Sahara, har vært områdets verdifulle naturressurser som fosfat, fisk, olje og gass.
• Marokkos krav på Vest-Sahara er avvist av Den Internasjonale Domstolen I Haag, og ingen stater i verden anerkjenner Marokkos krav på Vest-Sahara

Les også:
Mener UiS har uetisk samarbeid med oljeselskap
“Students at risk” til UiS
From war in Syria to a scholarship in Norway

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.