Tuva Fellman i P3s «Juntafil»

0

Tuva Fellman i P3s «Juntafil» besøker UiS for å snakke om sex, kropp og følelser

Tekst og foto: Ole Jacob Strønen Riise

I eksamenslesingen tok studenter seg tid til å få med seg Tuva Fellmans sexforedrag i biblioteket på Kjølv Egelands hus.

I halvannen time holdt Fellman foredrag med spørsmål stilt av studenter gjennom konferansier og leder i Velferdstinget, Anne Marie Lund.

Her ble det snakket om alt fra prevensjon til preferanser av klitoral stimulering – og Fellman styrte ikke unna noen spørsmål:

Hva gjør man om man mister lysten med partneren?

– Jeg ville kjent etter og deretter snakket med partneren din. Så må du tenke: er jeg kåt alene, men ikke med ham? Det er en viktig observasjon å gjøre seg. Jeg går ut ifra at dette er en jente som spør med en mannlig partner. Når vi snakker om sex, snakker vi ofte om vaginal penetrering – han kom, hun kom ikke, yaddi yadda. Dere må stille dere selv spørsmålet “liker jeg denne sexen?”, og deretter finne ut og gjøre det dere liker.

Jeg må fake orgasmer, hvorfor?

– Det kan hende det er fordi ikke benytter deg av klitoris, og det er noe av det viktigste vi med innovertiss har. Vet dere hva klitoris er?

Noen beskjedne nikk kommer rundt i salen.

– Jeg ser noen av dere nikker litt, men jeg tar ikke sjansen på at dere faktisk vet det, følger Fellman opp.

Publikum ler, og deretter kommer det en lang forklaring på klitoral stimuli.

Er det lurt å hoppe av i svingen?

– Nei, det er ikke lurt å hoppe av i svingen. Med mindre du prøver å bli gravid. Om du prøver på det, er det kanskje en god idé. Begynn heller på p-piller eller p-stav i stedet for å hoppe av i svingen.

Jeg bor hjemme og føler prevensjonsbruken min blir overvåket. Råd?

– Jeg må bare si det nå,  ikke gi barn følelser av å bli overvåket hjemme, det er ikke bra. Det mener jeg vår generasjon skal bli dritgod på. Om mine barn vil ha p-piller skal de få det.

Ukomfortabelt å snakke om sex

Lund vrir seg litt ubehagelig i stolen underveis i foredraget mens Fellman jamrer løs. Etter et lengre svar på et spørsmål oppfordrer Fellman publikum til å være komfortable med å bruke ord som “pikk” og “fitte”. Fellman ser deretter på en åpenbart ukomfortabel Lund, og oppfordrer henne til å “fitte” høyt foran publikum.

– Nei, jeg kan ikke si det høyt, det er så pinlig, svarer Lund.

Presset fra Fellman og publikum og til slutt hvisker Lund under pusten sin ordet inn i mikrofonen hennes.

– Jeg synes det er helt grusomt å snakke om sex. I seksualundervisningen i tiendeklasse besvimte jeg. Jeg måtte gå ut av klasserommet da sykesøster tok frem isoporpenisen, for å ta en pustepause. Rektor fant meg etter jeg besvimte. Så dette har vært en utfordring for meg! Jeg har øvd meg foran speilet, forteller Lund til SmiS etter foredraget.

Fellman forklarer at Lunds holdning er en hun møter på ofte når hun diskuterer sex.

– Det er veldig mange mennesker jeg møter som er pinlig berørt av å snakke om sex, og det er helt i orden og jeg har ingen problemer med det. Jeg synes det er interessant da, at så mange mennesker blir utrolig pinlig berørt av sex.

Hva er ditt beste råd til studentene?

Mitt beste råd er å tenke etter selv hva man har lyst til? Vær ærlig med seg selv. I det du kjenner på følelsen for å finne på noe, gå for det, men vær trygg. Ei din egen seksualitet. Om den er veldig tilstedeværende eller forsvinnende, ikke vær redd den, og ei fitta og pikken din. Ikke la noen gjøre seksualiteten din tabubelagt, sier Fellman.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.