Tajik: – Ap nekter å jobbe med klimanekterne FrP

0

Er ”oljå”s tid forbi? Nei, mener høyrefløyen og Arbeiderpartiet. Tja, mener Venstre. Ja, mener Miljøpartiet de grønne. Slik gikk Aftenbladets debatt på konserthuset i går.

– Rogalendingene vet allerede at oljenæringen har skapt store verdier for Norge og for regionen vår, sier Hadja Tajik (Ap).

Hun mener partiet er tydelige på sitt standpunkt, når de sier at de åpner for å konsekvensutrede i Lofoten, Vesterålen og Senja (også kalt LoVeSe i denne sammenheng).

 

– Ap vil aldri legge ned oljenæringen

Høyrerepresentant Tina Bru mener Arbeiderpartiet ikke er tydelige nok.
– De som du, Tajik, vil samarbeide med, vil stenge ned næringen. Det vil ikke partiene på borgerlig side, sier Bru.

– Ap kommer aldri til å gå med på noe ultimatum om å legge ned oljenæringen, skyter Tajik inn.

Her bryter også Aftenbladets politiske kommentator, Harald Birkevold, inn:
– Det finnes strengt tatt utfordringer rundt akkurat det på borgerlig side også. Men når det er sagt, vil jeg legge til at et potensielt utfall av valget er at Høyre og FrP kan få nok oppslutning til å stå alene.

– Kunne jobbet sammen om utredning

Solveig Horne sier hun er skuffet over at Arbeiderpartiet ikke opplyste før valgkampen om at de ikke er imot konsekvensutredningen i nord.
– Dere skulle tatt en samtale med oss, slik at vi sammen kan utrede området. Norge trenger at Norge har nye områder å hente ut oljen fra.

– Jeg syns det er uhøflig på vegne av velgerne å invitere oss på bakrommet før valget. Det er velgerne selv som skal bestemme hvilke partier de ønsker at skal være store. Det er dessuten helt uaktuelt for oss å sitte i regjering med klimafornektere som FrP, svarer Tajik.

Hva vil skje med arbeidsplassene?

Venstre ønsker at arbeiderne fra oljenæringen skal komme over til andre bedrifter, men Iselin Nybø er ikke videre bekymret for dagens situasjon.
– Nå er vi nærme å kunne si at krisen er forbi. Jeg blir glad for å se det, for det har vært noen tøffe år, men vi har mer arbeid foran oss. Alle i Rogaland som ønsker jobb bør få jobb.

Også Arbeiderpartiet er fornøyde med at arbeidsledigheten i Norge går ned, men er ikke interessert i å la den sittende regjeringen ta æren.
– Vi er glad for hver eneste arbeidsledige som kommer i jobb, og ledigheten er høyest i Rogaland. Men vi vet at man kan takke trepartssamarbeidet for det, og sentralbanken for at norsk rente har vært lav. Arbeidsministeren (Anniken Hauglie (H) red.anm.) sier bare ”er du arbeidsledig? Så flytt på deg”. Det viser at de ikke har særlig store ambisjoner for vårt fylke, sier Tajik.

Hva er den nye oljå?

– Det kommer aldri til å være én ting som kan være den nye oljen. Vi må brette oss ut mer, ikke bli avhengig av én næring slik som vi har vært. De små, nye bedriftene må få lettere tilgang og vi må gjøre ting enklere for dem med det byråkratiske. Jeg tror ikke politikerne har de beste idéene, det er det næringslivet som har, sier Iselin Nybø.

– Oljen er næringen vi skal leve av i mange tiår, mener Solveig Horne, og sier at folk må tørre å satse på den næringen.

Hadja Tajik sier at det ”aldri var oljå som var oljå”.
– Det viktigste har vært at staten har vært tilstede, og latt ledelsen være i Norge, og at vi har hatt kompetansen i Norge, selv om vi har hatt arbeidskraft fra og i utlandet. En videre aktiv næringspolitikk er også viktig for nye næringer.

Høyes Tina Bru sier at det er fristende å si gass, som ifølge henne ryktes å være et bedre alternativ enn oljen.
– Men det enkle svaret er at den nye oljen bare er flere jobber i privat sektor. At man kan skape egen bedrift er også viktig, sier hun, med et nikk mot Venstres Iselin Nybø.

 

– ”Den nye oljå” finnes ikke

Anna Kvam som representerer Miljøpartiet de Grønne mener derimot at det ikke er noen ny olje.
– Det er ikke noe som helst ny fossil energi, og det er heller ikke én ny enkeltressurs.

Kvam mener vi bør satse spesielt på fire områder: fornybare ressurser, fornybar energi, landbasert industri, og tjenestebasert industri.
– Det kan sysselsette de som i dag er knyttet til oljenæringen. Vi vil sette i gang omsetningen med en gang, og satse på en omstilling de neste 15-20 årene. Også med vår politikk er det noen felt som vil fortsette etter 2032, men det meste vil med vår politikk stenges ned, sier Kvam, og legger til at utfordringen blir å holde folk i jobb.
– Klarer vi det, vil vi fortsatt ha en velferdsstat.

Solveig Horne sier at Kvams uttalelser er skremmende.
– Mange her i distriktet jobber i oljen, og betaler skatt fra den næringen. Det kommer ikke til å gå rundt.

Bru reagerer også sterkt på Kvams innlegg om deres syn på fremtidige norske arbeidsplasser.
– Du skal skape en haug med subsidierte arbeidsplasser som ikke kan stå på egne ben. Hva skjer når man gjør noe slikt? Jo, full stopp i investering på norsk sokkel. MDG sin politikk mangler en logikk i resonnementene sine.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.