Studentorganisasjon: Bli med på Spirepils!

0

Du trenger ikke å være en supergrønn helt for å bli med i den grønne organisasjonen Spire. Der finnes det mange forskjellige mennesker som brenner for forskjellige grønne saker.

Tekst: Pia Vinningland. Foto: Lene Borchgrevink

Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon, som ikke tilhører noe fag eller fakultet på campus. Det er en landsdekkende organisasjon, og har flere lokallag rundt om i landet. Sammen jobber de for en rettferdig og bærekraftig verden. Organisasjonen ble startet på UiS for ett år siden, og har vært aktive siden januar i fjor. De er i dag 12 aktive medlemmer i Stavangerlaget, men håper at flere vil bli med.
– Vi jobber med områdene mat, internasjonal handel, urban utvikling og klima og miljø. Vi ser på Norge i et internasjonalt perspektiv, for å se hvordan politikken vår gir konsekvenser utenfor landet vårt, forklarer Jeanette Goa, leder i Spire.

Annenhver onsdag møtes de for å se film, planlegge arrangementer, spise mat, ha debatt og finne ut hvordan de kan påvirke politikere til å se grønne alternativer.
– Nå holder vi på å planlegge et mer bærekraftig alternativ til «black Friday». Vi kaller det «grønn dag», hvor det skal arrangere en byttefest, forklarer Goa.

De holder kortene for andre fremtidige arrangementer tett til brystet, og vil ikke røpe noe før de er ferdig planlagt.

Samarbeid med andre organisasjoner
Spire skal også reise på hyttetur i november i regi av Natur og Ungdom, slik at alle som engasjerer seg for de samme sakene kan bli bedre kjent. Ellers samarbeider de også en del med studentorganisasjonen SAIH i deres felles saker.
– Vi er veldig opptatt av nord-sør spørsmål. Vi jobber en del med land i sør. Under møtene vi har, ser vi ofte på dokumentarfilmer, og da ofte relatert til nord-sør spørsmål.

«Dersom du føler deg stemplet av ordet miljøengasjement, passer du godt inn hos oss,» Nestleder i SPIR, Shan Amin.

Nord-sør-skillet brukes for det sosio-økonomiske og politiske skillet mellom de rike industrilandene og de fattige utviklingslandene.

«Dumpster diving» og Spirepils
Medlemmene i Spire er opptatt av forskjellige ting. Noen driver med «dumpster diving», noen er veganere, noen bryr seg om dyrevelferd, andre bryr seg om arbeiderene i Kambodsja, mens andre igjen har regnskogen som hjertesak. Det de alle har til felles er at de engasjerer seg. De sitter ikke å ser på, men prøver å gjøre en endring for verden.
– Dersom du føler deg stemplet av ordet miljøengasjement, passer du godt inn hos oss, sier nestleder Shan Amin.

– Alle blir akseptert av oss, og det er lav terskel for å delta i arbeidet vårt. Vi har plass til alle. Dersom noen vil se hvordan vi arbeider, er møtene våre åpne for alle, legger han til.

Alt skal ikke være like seriøst hele tiden for medlemmene i Spire. De liker å ta seg en Spirepils, som de liker å kalle det.
– Da kan vi dra ut på en tirsdag, drikke 3-4 pils og hygge oss. Vi kan for eksempel spille spill, og dra hjem i 12 tiden. Det er jo lov til det også av og til, forklarer de.

Dersom du er nysgjerrig, er det bare til å stikke innom ett av møtene til Spire. De er åpne for alle. Det koster 50 kr å bli medlem i organisasjonen. De forklarer selv at prisen er så lav på grunn av at de driver med påvirkning og ikke sender penger noe sted.
– Selv om du melder deg som medlem, er det ingen krav om deltagelse. Du styrer selv hvor mye du vil legge i medlemskapet ditt, sier Amin.

Dersom du ønsker å stille noen spørsmål eller bli med i Spire, kan du kontakte dem på Facebook eller sende en mail til spirestavanger@gmail.com.

En gang i måneden presenterer SmiS en linjeforening eller studentorganisasjon, slik at flere kan bli kjent med sine engasjertmuligheter i studentmiljøet i Stavanger. Har du lyst til å ha en presentasjon av din linjeforening/studentorganisasjon? Send en mail til smis@smis.no.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.