Studentministerens studietips

0

Iselin Nybø fra Randaberg er vår forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun gir deg sine tips til en god studietid.

Etter endt jusstudiet i Bergen, søkte Nybø seg inn til økonomi og administrasjon ved Universitet i Stavanger. Etter å ha fullført noen fag her, har hun tatt en lang pause fra studiet.

– Eller drop-out som man også kaller det, sier hun og ler.

Hun har dermed selv erfaring som student i Stavanger, og vil gjerne dele sine tips til en god studiehverdag.

– Jobb hardt, det sier jeg til alle studenter. Det er hardt arbeid å være fulltidsstudent, erkjenner hun.

Engasjement gir venner

Foruten å jobbe godt med studiene, mener hun det er viktig å dyrke hobbyer, og å bygge et nettverk rundt seg. Hun forteller at å gjøre noe utenom å lese gjør studietiden til noe mer.

– Meld deg inn i en organisasjon eller et politisk parti. Det er en fin måte å bygge nettverk, lære seg nye ting og bli kjent med nye venner. For eksempel SmiS. Eller Venstre, sier Nybø og smiler.

Ved Universitetet i Stavanger finnes det nesten 50 organisasjoner og foreninger, og sjansen for å finne noe som passer deg er stor. En liten oversikt gir en smakebit av hvilke organisasjoner som samles her. Enten du er interessert i politikk, brenner for å hjelpe andre mennesker, eller noe helt annet finnes det noe for de fleste.

– Det er kanskje ekstra viktig for de tilreisende studentene, sier Nybø.

– Planlegg fremover

Det er mange utgifter knyttet til det å starte et studie. Bolig, utstyr, fadderuke og pensumbøker er noen av dem. Nybø husker med gru tilbake til første gangen hun studerte. Da kom hele studielånet i august.

– Da kjøpte vi leksikon og en hel rekke ting vi aldri brukte, forteller hun.

Enda får du en større sum utbetalt i starten av semesteret, enn de andre månedene. Har du noe til overs, kan det være lurt å spare til de uforutsette utgiftene. Å kjøpe brukt kan også spare deg for noen hundrelapper. I tillegg til Finn.no, finnes det flere kjøp- og salggrupper på Facebook.

Det er ikke bare pengene som bør spres utover semesteret, ifølge Nybø. Hun sier hun selv, i likhet med mange andre, har falt for «skippertaksmetoden».

– Den lever nok i beste velgående. Det er en klassiker å ikke gjør så mye før du må, sier hun.

Begynn å lese når du kan, ikke når du må, og delta i en kollokviegruppe. Studiet i seg selv kan også være en sosial arena. Som student i Stavanger har du gjerne mulighet for praksis eller utveksling. Det kan være en god idé å prøve noe nytt, mener Nybø.

– Du angrer på det du ikke gjorde. Lurer du på å ta utveksling? Gjør det, insisterer hun.

Gjennom et praksisopphold kan du få kjenne på hvordan hverdagen i drømmeyrket ditt virkelig er.

– Det kan spare deg for flere år på feil studie, sier ministeren. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.