Studenter stiller opp for korona-faste elever

45
HJEMMEKONTOR: Fra kjøkkenbordet kooridnerer Lise Landøy dugnadsarbeidet. (Foto: Privat)

Lise var i praksis på Sandnes Videregående da regjeringen stengte skolene på torsdag. Nå vil hun hjelpe skoleelevene som må gjøre skolearbeidet hjemmefra. 

– I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, sa statsminister Erna Solberg fra talerstolen på torsdag. Samme dag stengte alle barnehager, skoler og universiteter. 

Nå har lektorstudent ved UiS, Lise Landøy, samlet en hel gjeng lærerstudenter for å tilby sitt bidrag til den felles dugnaden mot smitte. I Facebook-gruppen #HjelpSkolenErStengt kan elever fra hele fylket be om hjelp til det de lurer på, og få hjelp av en student som har kunnskap om emnet de trenger hjelp til. 

Landøy var selv i praksis på Sandnes Videregående skole da nyheten om at skolene skulle stenges kom. Selv om noen elever ble glade for beskjeden om at de fikk gå hjem, var det flere elever som ble redde, bekymret og usikre. Det er spesielt disse elevene Lise vil nå.

– Det er mange elever og foreldre som nå må snu om på hverdagen sin. De går fra skolebenken til kjøkkenbenken, og det kan være vanskelig. Noen foreldre er kanskje mer praktiske enn akademiske og vil ha vanskelig for å hjelpe barna med alt skolearbeidet. 

– Hva kan jeg hjelpe med?

Lise kom selv på ideen om å stille opp på denne måten, og etter å ha forhørt seg med Lektorstudentene ved UiS (studentorganisasjonen til Norsk Lektorlag), satte hun i gang med å planlegge et program for å hjelpe. 

– Jeg så alle lærerne som nå sitter hjemme, og gjør en utrolig innsats for å gi elevene så god undervisning som mulig. Da spurte jeg meg selv; hva kan jeg hjelpe med?, og dette ble mitt bidrag. 

Hun håper de kan være en avlastning for lærerne som nå har mye å gjøre, og nye digitale systemer å ta i bruk. Landøy sier dugnadsånden så langt er til å ta og føle på. Facebook-gruppen #StudenterStillerOpp – Rogaland har allerede samlet 28 lektor-, PPU-, og lærerstudenter fra UiS som vil være med på dugnaden. Landøy sier det allerede har tatt av, og hun tror det blir enda mer aktivitet i uken som kommer. 

– Regjeringen kalte det en dugnad, og det har de helt rett i. De fleste nordmenn syns fellesskapet er viktig, og det ser vi nå, forteller Landøy. 

I tillegg til å være en plattform for læring, er hun opptatt av å ta vare på elevene som nå er mer isolert enn vanlig. Alle studentene som har meldt seg for å bidra har fått beskjed om å spørre elevene hvordan de har det, og hvilke følelser de sitter med i situasjonen vi er i. 

– Det er vanskelig for lærere å se alle sine 30, og kanskje 90 elever gjennom dataskjermen. Derfor er det viktig at elevene vi hjelper blir sett og hørt av oss. Dette er både en faglig og sosial dugnad, sier Landøy. 

Trenger flere realister

Landøy har brukt hele helgen på å sette opp Facebook-grupper og rekruttert nye studenter. Blant de 28 studentene som allerede er med, er det god dekning på språklige- og samfunnsfaglige emner. 

– Jevnt over er det “jo flere, jo bedre” som gjelder. Spesielt trenger vi flere realister. Hvis det er andre på Universitetet som har den kompetansen så er de velkommen til oss, sier Landøy. 

MEMES: Et av bildene som elevene kan kommentere på, om de trenger hjelp. I dette tilfellet nynorsk.

De to Facebook-gruppene hun har opprettet har hvert sitt formål. I #HjelpSkolenErStengt skal elever kunne ta kontakt ved å kommentere på hvert enkelt fag. Da vil første ledige student svare eleven på privat melding, der eleven og studenten kan bli enige om hvordan de skal ta kontakt. 

– Det er opp til hver enkelt å finne ut hva som er det beste. Enten det er Messenger, Skype, Discord, telefon eller Snapchat, så finner de ut av dette selv.

I #StudenterStillerOpp – Rogaland koordineres arbeidet. Hvis du har faglig kompetanse å bidra med, er det her du melder deg inn. Her kan man også stille spørsmål til de andre studentene. 

– Det er mange av oss som enda ikke er ferdigutdannet, og det er veldig viktig at ingen skal sitte alene med dette. Dette er noe vi står sammen om, presiserer Landøy, og legger til at innboksen hennes er åpen for alle som har spørsmål om prosjektet. 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.