Streamingtips: Det «glade» 60-tall

0

Andres Haugen Vikhagen gir deg de beste streaming-tipsene!

1960-tallet står igjen som et av de mest minneverdige tiårene i senere tid. Tiåret var preget av attentatene på de tre svært profilerte mennene, Robert og John F. Kennedy og Martin Luther King Jr, og månelandingen i 1969. Også for filmindustrien var det et turbulent tiår. Det var tiåret der den første Bond filmen ble lansert, Hitchcocks meste kjente film «Psycho» kom og «Cleopatra» ble nesten slutten for Fox.

Samtidig fikk den amerikanske filmindustrien sterk motstand fra utenlandske filmer og industrien ble sterkt påvirket av Storbritannia. Streaming-tipsene denne måneden tar for seg fire fantastiske filmer laget i denne turbulente perioden.

Strangelove (1964, Netflix)

a18516 år før han lanserte sin mest kjente film «The Shining», kom Stanley Kubrick ut med den mørke komedien «Dr. Strangelove or: How I learned to Stop Worrying and Love the Bomb». Filmen tar for seg hvordan en sinnssyk general prøver å føre USA inn i en atomkrig med Sovjetunionen. Vi følger presidenten, hans generaler og politikere i «the war room» mens de frenetisk prøver å stanse det generalen har igangsatt. Peter Seller spiller hele tre sentrale roller i filmen, tittelkarakteren, presidenten og Group Capt. Lionel Mandrake, og er mye av grunnen til at denne filmen er så morsom som den er. Med sin humoristiske vri på den kalde krigen, en uforglemmelig rodeo-scene og et manus og skuespill i ypperste klasse, er dette en av de morsomste filmene som er laget.

Lawrence of Arabia (1962, Netflix)

30ARABIA1-superJumboI 1962 kom et av de mest kjente filmeposene gjennom tidene, «Lawrence of Arabia». Denne David Lean regisserte filmen forteller den sanne historien om den britiske offiseren TE. Lawrence som under den første verdenskrig samlet og ledet de mange forskjellige arabiske stammene i krigen mot tyrkerne. Denne filmen er nydelig filmet, og sammen med fantastiske kostymer og lokasjoner er den visuelt veldig god. Og man skulle ikke tro at den stammet fra 60-tallet. Peter O’Tool og Omar Sharif overbeviser begge i rollene som Lawrence og Sherif Ali. Filmen er lang med sine 3 timer og 47 minutter, men den er også mer enn verdt det.

To Kill a Mockingbird (1962, Netflix)

to_kill_a_mockingbird_stillBasert på den bestselgende boken, med samme navn, av Harper Lee tar denne filmen for seg livet til advokaten Atticus Finch (Gregory Peck) i det han tar på seg saken med å forsvare en uskyldig svart mann i depresjonens USA. Han må vende seg til en ny tilværelse preget av hat, samtidig som han er alenefar til to unge barn. Filmen er verdt å se bare på grunn av historien, men det som gjør den til noe ekstra er en Gregory Peck i storform. Selv i en veldig rolig film eier Peck hele lerretet, og er virkelig enestående i denne filmen. Med en trist og engasjerende historie, skuespill i verdensklasse og interessante karakterer er «To Kill a Mockingbird» noe av det beste 60-tallet hadde å by på.

The Hustler (1961, Netflix)

F-CTB6700Robert Rossen, mannen bak «All the King’s Menn», kom i 1961 ut med den Oscar nominerte filmen «The Hustler». Her følger vi den fremadstormende biljardspilleren Eddie Felson i det han skal utfordre Minnesota Fats, USAs beste biljardspiller, i en høyrisiko kamp. Paul Newman er i hovedrollen og portretterer en svært sjarmerende ung mann som er klar for legge biljardverden for sine føtter. Dette er en film som tar for seg indre demoner, pengegriskhet, sorg, kjærlighet og vennskap, og gjør det på en slik måte at man sitter igjen med en fantastisk filmopplevelse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.