Streaming-tips: Geniet Charlie Kaufman 

0

I en filmverden preget av sequals, prequals, remakes og «reimaginations», er det etter min mening et stort savn etter originalitet. Det blir færre og færre filmer som klarer å bryte med de konvensjonelle rammene, og hele industrien har blitt litt for åpenbar. Denne månedens streming-tips tar av denne grunn for seg fire meget originale filmer, alle skrevet at geniet Charlie Kaufman.

Anomalisa (Netflix): Michael Stone (David Thewlis) er nesten blitt paralysert av sitt kjedelige A4 liv. Under et opphold på et hotell møter han Lisa (Jennifer Jason Leigh), som snur hans syn på livet på hodet. Dette er en brilliant stopmotion animasjonsfilm, med en masse karakter og hjerte. Filmen har bare tre stemmeskuespillere, Thewlis som Michael, Leigh som Lisa og Tom Noonan som alle de andre karakterene. At Noonan er stemmen til alle de andre karakterene er et vanvittig kult virkemiddel til å få frem kjedsomheten i livet til Michael, og det at vi alle er så like og ikke har en egen identitet. Alle bortsett fra Michael og “Anomalisa”. Denne filmen ga meg en av mine beste filmopplevelser noen sinne..

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (HBO Nordic): Joel Barish (Jim Carrey) tror han har funnet den store kjærligheten i Clementine (Kate Winslet). Det han derimot finner ut er at de to vokser fra hverandre. En dag får Joel vite at Clementine har undergått et inngrep som har fjernet alle minnene hennes om han. Knust av denne nyheten velger Joel å undergå det samme inngrepet. Joel finner da ut at det ikke er før man mister noe at man virkelig innser hva man hadde til å begynne med. Dette er en veldig interessant film om kjærlighetens opp og nedturer, og viser hvor langt man er villig til å gå for å bli kvitt kjærlighetssorg. Filmen er umåtelig fascinerende i det den drar oss in i underbevisstheten til Joel, imens alle minnene om forholdet hans faller i grus rundt ham.

Being John Malkovich (HBO Nordic): Den lite vellykkede Dukketeaterspilleren Craig Schwartz (John Cusack) får seg litt motvillig en jobb i det pussige selskapet Lester Corp. På jobb en kveld finner han en dør som fungerer som en portal inn i hodet på skuespilleren John Malkovich. Portalen blir snart en lidenskap for enhver person som trer inn i den gærne og kontrollerende verdenen der man kan ta over styringen av en annen person. Spesielt for Craig byr denne portalen på uante muligheter, muligheter som kanskje visker ut hans egen identitet. Dette er en hysterisk morsom film, der man ikke har den minste anelse om hva det er som venter i neste scene. En passe «mindfuck»- film som kan sees når man er på utkikk etter noe annerledes.

Adaptation (Netflix): Nicolas Cage spiller manusforfatter Charlie Kaufman i det han sliter med å adaptere boken «The Orchid Thef» av Susan Orlean (Meryl Streep). I sin desperasjon etter å komme opp med et manus, velger han å skrive om en manusforfatter som sliter med å adaptere boken «The Orchid Thief». Med andre ord så har Charlie Kaufman skrevet et manus om Charlie Kaufman som igjen skriver et manus om Charlie Kaufman. Hele premisset bak denne filmen er så interessant at det aleine er nok til at filmen blir interessant. Når dette så kombineres med utsøkt regi, skuespillerprestasjoner og unike karakterere, så har en fantastisk oppskrift på en original og underholdende film. Vil nevne at man ved å se «Being John Malkovich» før denne, vil få et ekstra lite «kick».

I streaming-spalten gir Andres Haugen Vikhagen tips til hvordan du skal få det beste utav strømmetjenestene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.