StOr-spalten: Den nasjonale studentstemmen

0

Anine Klepp, Stor-spalten

«StOR har ordet» er en spalte der leder for Studentorganisasjonen i Stavanger, Anine Klepp, og nestelederne Johannes Nordrum Bratberg og Magne Bartlett forteller hva de har på hjertet. Denne gangen er det Anine Klepp som har delt sine tanker.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er den felles nasjonale studentbevegelsen i Norge. StOr er medlemslag av NSO, og har således myndighet til å påvirke nasjonal studentpolitikk. Hvert år arrangerer NSO et landsmøte, hvor det diskuteres alt fra resolusjoner og politiske plattformer til valg av ny ledelse som blir sittende i ett år. Landsmøtet er det øverste organet til NSO, og delegatene på landsmøtet velger representanter til Sentralstyret, som er det øverste organet mellom landsmøtene.

I dag sitter undertegnede i sentralstyret og stiller til gjenvalg. Landsmøtet velger også de som skal styre organisasjonen til daglig mellom sentralstyremøtene, i seks hundre prosent stillinger. I år stiller tidligere leder av StOr, Amund Thomassen til nestleder i arbeidsutvalget. Det er utrolig stas at det i år er en kandidat fra UiS som stiller til ledelsen i Norsk studentorganisasjon, og vil jobbe på vegne av alle Norges studenter i et år.

«Våre ti delegater kan dermed være med å bestemme hvilke saker som er viktigst å jobbe med den kommende perioden for alle landets studenter. Ganske kult!»

Det er totalt ti stykker som skal reise fra UiS for å representere vår institusjon som delegater. Disse delegatene er valgt av StOr sitt øverste organ, som er studentparlamentet. Landsmøtet blir avholdt på Lillestrøm 21.-24.april. I år skal også prinsipprogrammet til NSO revideres, som fastsetter de øverste prinsippene til NSO. I tillegg skal delegatene diskutere og vedta hva NSO skal jobbe ekstra med av politiske saker i den kommende perioden. Noen av punktene som er foreslått i handlingsplanen er blant annet å jobbe for investeringsplan til bygg og infrastruktur, bedre tilbud innen psykisk og fysisk helse, og at alle studenter skal ha en mentor ved studiestart. Våre ti delegater kan dermed være med å bestemme hvilke saker som er viktigst å jobbe med den kommende perioden for alle landets studenter. Ganske kult!

I tillegg skal landsmøtet ta stilling til hva som skal være velferd, – og utdanningspolitikken som Norsk studentorganisasjon skal fronte direkte i møte med kunnskapsministeren. Noen av forslagene delegatene må ta stilling til er om man skal ha et tilpasset løp for studenter som utmerker seg i studietiden, hva som skal ligge i alternative opptakskrav til høyere utdanning, hvilke krav det skal stilles til pedagogisk kompetanse og kurs, om reisestipendet man har i dag skal kuttes, og hvorvidt inntektsgrensen skal økes eller ikke. Det er altså utrolig mange kule diskusjoner som ligger foran oss.

Det er en rekke verv man kan inneha i NSO, som alle medlemmer av NSO kan søke på. Ja, du så riktig, akkurat DU er en del av den nasjonale studentbevegelsen, og kan derfor søke på ulike verv. Etter landsmøtet er ferdig skal det også velges studenter fra det ganske land som skal sitte i faglige komiteer til NSO. Det vil altså si at alle studenter har muligheten til å søke seg inn i en faglig komite, som omfatter studieprogrammet man tilhører.

Vi gleder oss veldig til landsmøtet, og skal komme tilbake til de store sakene som Norges studenter har vedtatt!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.