StOr har ordet: Når den mørke eksamensperioden tar deg

0

Dette semesteret starter med en fargerik og livlig Fadderuke, mange nye ansikter og kanskje ditt er ett av de. Det er stort fokus på å bli kjent med sine medstudenter, med et nytt studie og kanskje helt ny by. Etter hvert vil mange oppleve at den lyse og spennende perioden sakte men sikkert går over til å bli mørk, kald, pressende og dyster tilværelse. Plutselig er eksamensperioden her. 

Hvordan man opplever eksamensperioden er veldig individuelt. Likevel er det mange fellesnevnere med å være student i denne perioden. Mange beskriver denne perioden som å havne i en eksamensboble. En boble hvor eksamen står i hovedfokus og alt annet føles som tiltak. Dette kan være ting man i grunnen anser som hverdagslig, som å ta en dusj, lage en ordentlig middag eller dra på trening. Tid føles mer verdifullt enn noe annet, og dersom noe uventet skulle dukke opp, er kanskje den første tanken “dette passer ikke nå”. Når man er i denne boblen kan eksamen for mange føles som det eneste som betyr noe. For noen, så mye at man glemmer å spise. I tillegg til appetitten, kan også eksamensperioden merkes som en konstant bekymring. En bekymring som også fortsetter etter man har lagt hodet på puten i et forsøk på å sovne. Den dårlige søvnen gjør kanskje at man bekymrer seg enda mer. En ubehagelig ond sirkel det kan være vanskelig å komme seg ut av. 

Flere kjenner seg kanskje igjen i at de mister litt av livsgnisten under eksamensperioden. Alt føles litt tyngre og vanskeligere. Man føler mangel på energi og er ekstra sliten. Mange føler på et press om å overgå både seg selv, og alle andre. Når man sammenlikner egen innsats med «alle de andre» er det lett å bli mer usikker. Da hjelper det heller ikke at man lett kan kjenne seg ensom og at man er «den eneste» som ikke klarer det. «Alle de andre» sin tilsynelatende usårlighet og ustoppelige pågangsmot kan fort bli tyngende. Det kan også bli bekreftende for ens egne tanker om at snart går «alt til helvete». Det kan da bli viktig å huske at man ofte vet lite om hva som foregår i de andre sine liv. Hva vet man egentlig om de som henger på lesesalen 12 timer i døgnet, og hvordan går det egentlig med han eller hun som insisterer på å ha lest hele pensum fra perm til perm. Faktumet er at det er veldig individuelt hvordan man jobber og hva som gir god effekt. Noe som fungerer ypperlig for noen, kan bli en katastrofe for andre. Det kan derfor bli meningsløst og unødig stressende å kikke over skulderen for å se hva «naboen» gjør. 

Selv om man lever i en eksamensboble hvor all tid er verdifull, hvor til og med det å spise eller dusje kan føles som tiltak, er det viktig ikke å glemme at vi er mennesker. Selv om eksamen føles som det aller viktigste der og da, er den egentlig ikke mer ekstraordinært enn resten av studietiden. Man føler ofte dette på grunn av det store forventningspresset og at det man leverer skal vurderes. Denne vurderingen er for mange nesten verre enn å ha eksamen. Følelsen av å bli bedømt kan føles som en vurdering av ens egen intelligens eller verdi som menneske. 

Bringer egentlig eksamensperioden noe godt med seg, eller er den bare tung og dyster? Selv om mange føler de er blitt tatt av en mørk eksamensperiode, sitter mange igjen med en mestringsfølelse. Man har kommet seg gjennom en tid full av stress og bekymringer, og kan endelig senke skuldrene og ta en velfortjent ferie. Stress assosieres ofte med noe negativt man bør styre unna, men å oppleve at man er stresset er også en forekomst av at det man gjør er viktig og betyr mye. Å oppleve stress i perioder som eksamen er ikke farlig. Et liv uten stress kan sees på som et liv uten utvikling og mestring. Gjennom stressende perioder tester man egne grenser og lærer mye om seg selv.  

Selv om du føler deg tatt av den mørke eksamensperioden er det “bare” en eksamen. Det definerer ikke deg som person. Uansett hvordan eksamensperioden måtte gå, eller hvilket resultat du ender opp med, er det viktig å huske: Man har eksamen, men man er ikke eksamenskarakteren.  

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.