Statsministeren feiret Pride i Stavanger

0

Erna Solberg feiret Pride i Stavanger

I år marsjerte omtrent 5000 da FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) inviterte til Pride-parade under arrangementet Stavanger på Skeivå. I år deltok også statsministeren.

Tekst: Ole Jacob Riise, SmiS-redaksjonen    Foto: SmiS-redaksjonen

– Jeg synes det er veldig fint å være i Stavanger for feiringen av Pride. Det har vært god og hyggelig stemning. Og så ble det jo fint vær! Jeg må innrømme at da jeg våknet i morges og så at det regnet katter og hunder var jeg ikke like sikker, sier Erna Solberg.

Hun mener det er viktig å møte opp ved arrangementer som Pride for å normalisere holdninger til folk med ulik seksuell legning.

– Det at folk at folk har ulik seksuell legning, at de blir glad i folk av samme kjønn, er en del av mangfoldet i vårt samfunn, sier hun.

«Familie» som tema for årets feiring

Tema under dagens pride-feiring i Norge var «familie». Dette tema ble valgt ved FRIs årsmøte av fylkeslederne i organisasjonen.

Festivalsjef for FRI Rogaland, Daniel Bøhn Rayner, er fornøyd med tema.

– Alle FRI-paradene i Norge har samme tema, og i år er det et tema jeg er veldig glad i. Det betyr mye for meg. Kjernen i det er, hva er egentlig en famillie? Jeg mener det kan være biologisk, men også en valgt familie blant dem du tilbringer mest tid med, sier han.

– Jeg føler tema ble godt mottatt. Alle har følelser rundt familie. Det bidrar til en sunn diskusjon. Samtidig tror jeg folk tør å utfordre seg selv til å tenke på hva begrepet betyr for dem, sier Rayner.

Solberg viste også interesse for tema. Nå som familier kommer i flere ulike former mener hun det er viktig å tenke annerledes på hva som utgjør en familie.

– Noen barn vokser opp med bare en forelder, noen vokser opp med tre foreldre og andre vokser opp med foreldre med samme eller ulikt kjønn. Diskusjonen om hva familie betyr er veldig viktig. Det har forandret seg mye over de siste 20 år, sier Solberg.

Antall deltakere doblet seg siden i fjor

I år hadde FRI tellere langs paraden for å få en omtrentlig oversikt over hvor mange deltakere som marsjerte gjennom Stavangers gater. Ifølge Rayner, konkluderte FRI Rogaland med at det var omtrent 5000 mennesker som gikk i toget.

– Dette er bare andre året vi arrangerer en slik parade, og det er ikke vanskelig å slå rekorder da, men det gjorde vi. I dag var det omtrent 5 000 som gikk i paraden, mens det i fjor bare var 2 500. Vi fikk en dobling, sier han.

Rayner var også veldig fornøyd med statsministerens deltakelse på arrangementet.

– Jeg synes det var utrolig kjekt å ha Erna med oss. Dette er en nasjonal rettighetskamp, og det viste hun i Stavanger. Hun holdt en god appell hvor hun poengterte at Rogaland, og Norge for øvrig, er steder du kan være deg selv og elske hvem du selv vil.

– Vi har fremdeles et stykke igjen å gå

Rayner forklarer at Norge har kommet langt i rettighetskampen mot likestilling, men mener at bevegelsen fremdeles har et stykke igjen å gå.

– Unge transpersoner får ikke tilgang til helsestøtte, unge homofile blir mobbet og eldre homofile går inn igjen i skapet når de mister sine nærmeste og blir tatt vare på av helsetjenester. Vi har kommet langt, men vi har et stykke igjen å gå. Derfor er Stavanger på Skeivå et viktig initiativ, sier Rayner.

Det har ikke alltid stilt 5000 deltakere på regnbuearrangementene i Stavanger. Dette er 20-årsjubileet til Stavanger på Skeivå. Den gangen det først startet var det ifølge Rayner bare om lag 20 homofile som deltok, med et håp om at det en dag ville bli som prideparaden i dag.

– Pride har blitt en folkefest. Det er noe folk gleder seg til, og det er vi veldig fornøyde med. Det er godt å se at 5000 mennesker møter opp og støtter oss, uavhengig av legning, sier Rayner.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.