Statsbudsjettet kan ramme studentene

0

Statsbudsjettet kan ramme studentene

Nytt forslag til statsbudsjett skal være en oppvekker for studentene, men StOr-lederen tror det kan virke mot sin hensikt.

Tekst: Lisa Ravna Rørmoen Foto: Arkiv/Privat

Mandag morgen ble nytt forslag til statsbudsjett for 2019 sluppet. Ett av forslagene går ut på å gjøre om konverteringsordningen fra lån til stipend. Istedenfor at 40% blir omgjort til stipend etter bestått eksamen, skal nå bare 25% bli omgjort. De resterende 15% skal bli gjort om etter fullført grad. Fullfører du ikke en grad, eller studerer noe som ikke gir en full grad, blir da kun 25% omgjort fra lån til stipend.

Utdanningsminister Iselin Nybø, er tydelig på hvorfor hun ønsker denne ordningen.
– Vi foreslår en endring i hvordan studielånet blir gjort om til stipend for å motivere flere til å fullføre graden sin. Å bli ferdig med utdanningen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet. Det uroer meg at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sier Nybø til VG.

Feil retning

Leder i StOr, Cathrine Sønvisen, forstår tanken bak forslaget, men tror ikke det kommer til å gå mot den hensikt det er tiltenkt.

LEDER I STOR: Cathrine Sønvisen. Foto: Privat

– Studenter som faller fra eller ikke fullfører graden sin blir straffet om de ikke fullfører på normert tid. I dag er det vanskelig å vite hva man vil bli, og om man endrer mening i løpet av påbegynt studie, blir man straffet med å få mer gjeld, sier Sønvisen.

Sønvisen mener dette er et steg i feil retning dersom Norge ønsker fulltidsstudenter som ikke jobber deltid.

– Studentene er allerede en utsatt gruppe og nå legger regjeringen frem et forslag som ikke tilrettelegger for trygge økonomiske rammer. For at Norge skal få fulltidsstudenten på plass, har vi en lang vei å gå om regjeringen ikke øker studiestøtten til 1,5G og ikke beholder dagens konverteringsordning med 40%.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.