Spør en SiS-psykolog

0
illustrasjonsfoto, løv

Spørsmål:

Hei. 

Jeg flyttet hit nå i høst, og blir skikkelig deprimert av været her. Jeg mister all lyst til å gå ut, og vil bare aller helst ligge i senga eller bli hjemme hele dagen. Jeg har aldri slitt med depresjon, eller noe lignende, så jeg er litt fortvilet over hva det kan være. Vanligvis er jeg ei glad jente som liker å være ute blant venner og hygge meg, men nå er det helt motsatt. Hva kan jeg gjøre? 

– Jente, 19  

Svar:

Hei, Jente 19. 

Det høres ut som du er inne i en litt tøff periode, og at været her i Stavanger ble dråpen som fylte begeret ditt? Det er tøft å flytte, mange forventninger, mye å tilpasse seg til, og mye ukjent. Det virker som du reagerer på dette med en «depressiv tilpasningsreaksjon». Slike reaksjoner er naturlige og er ofte forbigående. Du spør hva du kan gjøre, her er noen forslag: Trøst deg selv: «dette er kjipt, men det går trolig over», minn deg på at du vet hva det vil si å være glad. Nå blir du kjent med en annen side av deg selv, tristhet. Det er ikke farlig, men det gjør vondt. Prøv å akseptere høstmørket ute, og inni deg selv. Det er ikke noe å skamme seg over, du har lov til å trenge litt mer tid til å hvile og holde deg hjemme. Forsøk samtidig å holde fast i gode rutiner med studier, trening og kontakt med andre. Vi mennesker er sosiale dyr og følelsene våre blir påvirket av kontakt med andre. Ring hjem til noen du er trygg på, eller «kast deg ut i det» og kontakt noen på studiet ditt, vær den som tar initiativ til noe sosialt. Andre kommer til å sette pris på det. Vi anbefaler deg også å se tegnefilmen «Innsiden ut». Det handler om en jente som flytter og som reagerer på det, og er en morsom og lærerik film om hvordan tanker og følelser påvirker oss. Den inneholder mye å lære, også for voksne, og er en fin høstaktivitet når man kjenner seg litt «blå». 

 

Spørsmål:

Hei. 

Det nærmer seg nå eksamen, og jeg er sykt stressa fordi jeg ikke har lest noe pensum ennå. Jeg har det så sykt travelt med deltidsjobb ved siden av studiene, og blir veldig demotivert av at jeg ikke begynte tidligere. Tanken om å droppe ut, har slått meg. Jeg må innrømme at jeg er flink til å prokrastinere, og lurer på hvordan jeg kan motivere meg gjennom eksamenstiden? 

– Gutt, 2 

Svar: 

Hei.  

Å prokrastinere er noe vi vet mange studenter kan kjenne seg igjen i. Arbeidsmengden i seg selv skaper stress, og skyldfølelsen for ikke å møte egne forventninger kan bli overveldende. Når dette skjer er det lett å miste motivasjon, bli pessimistisk og kjenne seg tom for energi. 

Det kan være flere grunner til at man gjør dette. Siden du forteller at du har brukt mye tid på din deltidsjobb, kan det for meg virke som at du enten ikke har hatt tid, eller ikke har gitt deg selv tid til å prioritere lesingen din, noe som gjør det naturlig å spørre seg om du var motivert i utgangspunktet? 

Med hensyn til hva du kan gjøre så handler dette ofte om forventninger en har til seg selv. Uspesifiserte drømmer eller forventninger som «jeg skal gjøre det bra», kan virke motiverende, men blir ofte handlingslammende siden de ikke spesifiserer hva og hvor mye som skal gjøres, når og hvor, med hvem og på hvilken måte. Mer fokus på disse tingene kan hjelpe deg å bli mer opptatt av hva du skal gjøre i stedet for hvordan resultatene dine skal bli. Ved å gi deg selv små suksesser og måloppnåelser i hverdagen kan du oppnå større trivsel og kanskje resultatene kommer av seg selv. 

Til slutt: folk jobber ulikt. Noen jobber best jevnt og trutt imens andre har talent for mer intense økter opp mot «den endelige fristen». Det er ikke over før det er over. 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.