Spillanmeldelse: Vinneroppskriften

0

FAKTA:
Utvikler: Marc André
Illustrasjoner: Pascal Quidault
Utgiver: Space Cowboys
Utgitt: 2015
Spilletid: 20 – 60 minutter
Antall spillere: 2 – 4

Anmeldt av Njord A. Solberg

Jeg spiller mye brettspill, og noen av spillene som finnes i samlingen min blir spilt mer enn andre. «Splendor» er et av disse spillene. Spillets kombinasjon av taktikk, handel og lettfattelighet er en vinnende oppskrift.

Utførelsen til alle delene i Splendor er av høy kvalitet. Spillet består av fem typer sjetonger som symboliserer forskjellige juveler og en type som symboliserer gull, tre bunker med ressurskort og en liten bunke adelskort. Det er brukt sterke og klare farger på alle brikkene. Du er aldri i tvil hvilken type juvel en sjetong eller et kort skal symbolisere. Spesielt illustrasjonene på ressurs- og adelskortene, utført av Pascal Quidault, er nydelige.

Jeg liker at utvikleren, Marc André, har valgt å bruke sjetonger i stedet for pappbrikker. Sjetongene er utrolig holdbare, og veldig kjekke å fikle med mens du venter på at motstanderen skal gjøre sitt trekk. Et stort pluss er at esken til spillet har rom tilpasset alle brikkene. Ingenting flyter rundt i esken og det er lett å gjøre klar spillet uten å måtte sortere kort og sjetonger.

Reglene i Splendor er enkle, de er faktisk noen av de enkleste jeg har opplevd. Det er kun fire handlinger du kan gjøre i løpet av din tur, og du kan kun utføre én av disse. Du kan velge mellom å trekke tre forskjellige juveler, trekke to juveler fra én bunke hvis det er fire eller flere igjen, kjøpe et resurskort, eller reservere et ressurskort og få en gullsjetong. Gullsjetongen er en «joker» og teller som én valgfri juvel.

I begynnelsen av hvert spill plasseres ressurskortene i tre bunker, med fire kort fra hver bunke synlige til enhver tid. På hvert kort står det hvor mange og hvilken type juveler kortet koster, hvilken type bonus kortet gir deg og om kortet er verdt noen poeng. Vinneren er den spilleren som først får 15 poeng.

Som nevnt over, så gir hvert ressurskort en bonus. Bonusen gir deg en permanent juvel, spesifisert på kortet, for resten av spillet. Det betyr at du utover i spillet, når du har kjøpt mange ressurskort, kan kjøpe nye uten å måtte betale med noen av dine juvelsjetonger. Du betaler kun med bonusene fra kortene dine.

Du kan også sikre deg adelskort, som er verdt tre poeng hver. Disse får du automatisk hvis du klarer å få spesifikke kombinasjoner av ressurskort. Adelskortene har ofte resultert i at en spiller som så ut til å tape plutselig vinner når spilleren klarer å få de riktige kombinasjonene.

Splendor er et spill som belønner raske avgjørelser der du hele tiden tar hensyn til de synlige ressurskortene og hva motspillerne dine gjør. Det er få spill hvor Bruce Lees utsagn om å «være som vann» er den beste strategien, men i Splendor er dette tilfelle. Det har skjedd flere ganger at jeg har hatt en god strategi i begynnelsen av spillet, bare for å oppdage at juvelene og ressurskortene jeg trenger er blitt tatt av andre spillere.

Det eneste negative med Splendor er at det kan bli litt ensformig. Variasjonen mellom hver gjennomspilling er liten, fordi spillet ikke tillater så mange typer handlinger. Vi pleier å spille to til tre omganger etter hverandre, og er som oftest litt lei etter den siste runden. Etterpå må en pause fra spillet før jeg spiller det igjen,

Spendor er absolutt best når du kan ta det frem blant venner for en raskt dyst. På dette punktet er det ikke noe spill jeg har som er like underholdende. Det er raskt å sette opp, er intellektuelt utfordrende og veldig spennende mot slutten. Du blir raskt revet med når du kun mangler noen få poeng, og håper på at ingen av motstanderne dine tar det kortet du trenger for å vinne.

Karakter: B

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.