Spillanbefaling: «Hyper Light Drifter»

0

Anmeldt av Njord A. Solberg.

FAKTABOKS:
Utvikler: Heart Machine
Utgitt: 31. mars 2016
Platformer: Windows, OS X, Linux, PlayStation 4, Xbox One
Sjanger: Rollespill (RPG)

Å spille Hyper Light Drifter er å leve seg inn i et impresjonistisk maleri. Med brede penselstrøk males det frem en helt unik verden..

I Hyper Light Drifter blir jeg kastet inn i en post-apokalyptisk verden. En enorm katastrofe har inntruffet. Sårene er synlige over alt – skjelettet til en gigantisk kjempe omfavner et fjell, bygninger er raserte og industrikomplekser er forlatt. Midt i denne ødeleggelsen våker min karakter opp.

Mitt oppdrag er å redde verden. Eller kanskje det er å helbrede karakteren jeg spiller? Eller er det heller det å utforske? Jeg er faktisk ikke helt sikker på hva oppdraget mitt er i dette spillet.

Grunnen til dette er at det ikke finnes skriftlige dialoger i spillet. Historien fortelles gjennom symboler og ikoner. Men dette føles ikke som en begrensning – tvert imot, så gjør dette innlevelsen min mye større. Jeg vil sammenligne historien med det å studere et maleri. I stedet for å fortelle historien gjennom tekstlige dialoger, så har utviklerne heller valgt å fortelle den gjennom stemninger.

Denne fortellermåten gjør at jeg lever meg inn i historien. Jeg er like fortapt og uvitende som karakteren jeg spiller, og vi utforsker spillet sammen. I mange rollespill så vet du som spiller om deler av historien som karakteren du spiller ikke vet om. Dette er ikke tilfellet i Hyper Light Drifter, og det gjør spillet til en stor oppdagelsesreise.

Måten man spiller på er lik den som finnes i action-rollespill som «Diablo» og «Baldurs Gate». Du kan skyte, svinge et sverd, kaste granater og sprinte vekk. Og selvfølgelig så kan du skaffe deg nye våpen og oppgraderinger.

Grafikken er såkalt 16-bit, men dette betyr ikke at Hyper Light Drifter er en retro-orgie. Det bugner av moderne, grafiske finesser. Sterk lys blør over i omgivelsene, animasjonene er flytende og fargepaletten er større enn det som noen gang fantes på en SNES. Og det er vakkert, helt sinnssykt vakkert!

Musikken er bevisst brukt av utviklerne til å skape nydelige stemninger. Den er rolig og melankolsk, og komplimenterer den post-apokalyptiske verdenen. Jeg liker at musikken ikke er i bakgrunnen, men at den hele tiden brukes til å skape atmosfærer som er unike for spillets forskjellige områder.

Det tok meg rundt åtte timer å runde Hyper Light Drifter. Selv om hovedhistorien i spillet er kort, så er det masse hemmeligheter og nye oppgraderinger å finne. Vanskelighetsgraden er til tider høy, men den føles aldri masochistisk. Jeg døde fordi jeg gjorde noe feil – det var alltid et resultat av min egen udugelighet.

Hyper Light Drifter er ikke et spill som holder deg i hånden, men som kaster deg ut i et eventyr uten en klar rød tråd. Jeg liker denne tilnærmingen godt, og jeg synes den er et friskt pust med tanke på at mange moderne rollespill forteller deg nøyaktig hva du skal gjøre. Grafikken er nydelig – faktisk er den så vakker at jeg vurderer å kjøpe en spillplakat og henge den opp i leiligheten. Dette, sammen med den stemningsfulle musikken og nyskapende fortellergrep gjør Hyper Light Drifter til et spill jeg varmt kan anbefale.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.