SPEILBILDET: Vurderinger og analyser av utseendet

0

Pia Vinningland, Speilbildet.

“Speilbildet” er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

Jeg skrollet nedover Instagram her om dagen for å oppdatere meg. Jeg dobbeltklikket på en god del bilder, som vanlig. Det er så utrolig mye pent og inspirerende som blir lagt ut der! Men, jeg møtte også på noe mindre pent.

Et sekund stopper jeg opp fordi jeg får øye på en lang kommentar under et bilde. På bildet er det ei smilende jente, hun ser lykkelig ut. Jeg dobbeltklikker og beveger øynene mine ned for å lese kommentaren. Den sier noe om at personer med runde og firkantede ansiktsformer aldri burde smile med munnen åpen, fordi de da ser feite ut. Hva faen? Hvorfor skal folk bekymre seg for hvordan de ser ut når de smiler? Et smil er jo det vakreste som finnes. Jeg blir sjokkert, irritert og, helt ærlig, litt stum.

Hva om noen tar denne kommentaren så seriøst at de slutter å vise tennene når de smiler? Du vet, det store smilet som bare lurer seg frem når vi er på vårt beste. Et skikkelig lykkesmil. Tenk om noen lettpåvirkelige leser denne kommentaren, og anstrenger seg for å ikke smile skikkelig igjen? Jeg grøsser over tanken.

Hva får egentlig folk til å tro at de kan gå rundt å si slik til andre. Det gjelder for så vidt ikke bare dette tilfellet på Instagram, men i enhver situasjon hvor noen sprer spydige kommentarer mot en annen person. Kommentarer på sosiale medier har ganske stor påvirkningskraft. Noen er lettpåvirkelige, hos andre går det inn det ene øret og ut det andre. Litt slik som med pensum. Hva folk sier og mener angår ikke bare dem selv når de skriver det offentlig. Om du hører ofte nok at noe er galt med deg, kan det være at du til slutt begynner å tro det selv. Hvem vil vel være årsaken til at en person ikke tørr å smile med tennene sine lenger?

Ingen kan bestemme hvordan vi skal smile. Alle smil er perfekte. Rette tenner, skeive tenner, såre lepper, regulering, leppestiftflekker, rundt ansikt, smalt ansikt, underbitt og overbitt – ingenting av dette har noe å si. Så lenge du har munnhygienen din i orden selvsagt. Når du smiler er du perfekt som du er. Ingen ser stygge (eller feite) ut når de smiler. Nå tenker jeg selvsagt ikke på snapene vi sender til våre nøye utvalgte venner, fordi der kan man ofte telle noen ekstra dobbelthaker.

Hvorfor noen tar på seg rollen som skal bestemme hvordan folk kan smile og ikke smile, er uforståelig for meg. Slike kommentarer bidrar til utseendepresset mange allerede føler på. Jeg vil ikke spekulere om denne kommentatoren selv har dårlig selvtillit, er et mobbeoffer eller om hun bare er en selvsentrert snobb. Fordi, og dette er viktig, det er ikke min oppgave å vurdere og analysere denne personens utseende og liv. Det er noe mange burde lære seg. Har du ikke noe fint å si, hold det for deg selv. Spesielt på sosiale medier som Instagram.

Selvsagt kan man kommentere kritisk – det er en del av ytringsfriheten. Men, det er en veldig klar strek mellom kritikk og hatfylte ytringer. Hvis du for eksempel ser på flyktningdebatten, spesielt i kommentarfeltet til VG og Dagbladet, finner vi flere eksempler som helt klart skiller kritikk fra hat. Det er kanskje et ekstremt eksempel, men alle ser skillet der.

Dersom vi heller hadde fokusert på å bygge hverandre opp, støtte og komplimentere hverandre, tror jeg flere hadde hatt det bedre. I hvert fall på sosiale medier. Fokuser på det pene ved deg selv og andre, fremfor å spre hat. Slik jeg ser det, har vi alle ansvar for hverandre på sosiale medier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.