Speilbildet: Vi jenter er dritt

0

Jeg husker en gang jeg satt på skolebiblioteket, og tilfeldigvis hørte en samtale noen jenter hadde like i nærheten. De snakket kanskje en smule for høyt, om noe de bør vurdere å snakke om hjemme neste gang. Da jeg hørte på dem snakke, gikk det opp for meg hvor frekke vi jenter egentlig er mot hverandre. Jentene snakket om en fest de hadde vært på en helg, hvor det tydeligvis hadde kommet ei jente som var «dritstygg». Er det rart at mange føler på et press om å se bra ut hele tiden, når vi snakker slik om hverandre?

Jeg har forstått at for noen er det viktig å snakke nedlatende om andre, for å selv føle seg bedre. De som har så lav selvtillit at de bare er nødt til å trykke andre ned, finnes. De finnes i begge kjønn og i alle aldre. Det er ikke alle som vokser fra det før de begynner på universitetet. Noen blir bare aldri for gamle for sladder og baksnakking.

Det er absolutt ikke greit, men jeg ser hvorfor noen kan ha et behov for å gjøre det, selv om det er galt. Mange bruker nok unnskyldningen «det er bare slik vi jenter er», selv om det ikke gjør det mer rettferdig. Det burde ikke være slik, og det burte i hvert fall ikke bli forsvart. Det skal ikke være slik vi jenter er. Ingen vil vel bli stemplet for å være en drittsnakker, basert på kjønn.

Det jeg ikke skjønner, er hvorfor vi ikke støtter
hverandre og heier på hverandre. Det er jo så mye bedre enn å fokusere på så mye negativt. Trangen for å kalle ei annen jente stygg, burde ikke være der. Om så denne jenta ikke ser ut som en supermodell, so what? Gir det andre jenter retten til å rakke ned på henne? Nei, aldeles ikke. Tvert i mot. Vi burde heller støtte, glede og gi komplimenter til hverandre, fremfor å snakke hverandre ned. Eller har terskelen for å si «hei, du! Dette klarer du!» eller «du var skikkelig flink til å …», blitt større enn baksnakking?

Fordi det er det vi helst vil, sant? Vi liker å ha glade mennesker rundt oss, og hva er bedre enn å sørge for andres glede da? Det er så utrolig lett å glede andre mennesker, og du bruker dessuten mye mindre energi på å glede noen, enn å snakke dritt om dem.

Tenk hvor vondt det er å gå på skolen eller jobben hver eneste dag, se de samme menneskene hver eneste dag og vite at de samme folkene snakker nedlatende om deg hver eneste dag. Det høres ut som en utrolig vond følelse. Jeg tror mange av oss har opplevd det å grue seg til noe, fordi noen andre bevisst har gjort deg noe vondt. Ingen burde bli satt i den situasjonen, hvor man har en vond følelse og gruer seg til å være i et fellesskap.

Jeg vet virkelig ikke hva mer jeg kan si, fordi det er et så utrolig stort tema, med utrolig mange forskjellige sider. Jeg vet at jenter er som jenter er, og at det alltid vil være dem som trykker andre ned. La oss bare få en ting klart; vi jenter snakker unødvendig mye dritt om hverandre. Vi er nedlatende, diskriminerende og i noen tilfeller utrolig frekke. Alt for å få det ene sekundet hvor man føler seg bedre enn den andre. Alt dette for ingenting. Hvorfor gjør vi det, når ingenting godt kommer ut av det uansett? Det forstår ikke jeg.

En god lærer fra videregående fortalte meg noe jeg alltid kommer til å huske. «De som er villig til å baksnakke noen sammen med deg, er også villig til å baksnakke deg sammen med noen andre». Husk på den setningen neste gang du setter deg ned for å snakke stygt om andre.

Ord er mektige. Velg dine med omhu.

«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.