Speilbildet: Skammen vi alle føler

0

I sosiale medier deler vi bilder av mat, byturer og alt det flotte i livene våre. Vi fremstiller et uekte bilde av alt som skjer i livene våre. Vi har allerede lagt standarden for hva som kan og skal deles. Det er få som legger ut det som ikke er godt, fint eller behagelig. Det i seg selv er greit, men det fører til at vi skammer oss over småting. Småting som de fleste av oss faktisk gjør.

Hvor mange av oss har ikke snappet alle papirene, bøkene og kaffeflekkene på skrivebordet midt i eksamensperioden? Sannheten er at vi egentlig har sett på Netflix, men det skal ikke andre vite. Tro meg, alle gjør det. Vi ser også helst en hel sesong av favorittserien på én og samme dag. Jeg liker å tro at jeg har en hektisk hverdag, men sannheten er at jeg er veldig travel med å se flest mulig episoder på samme dag.

Når vi først snakker om serier, så har vi alle en guilty pleasure. Noen av de jeg snakker med fører Paradise Hotel, Twilight, boyband og andre serier, filmer og musikkstiler på lista over sine guilty pleasures. Hvorfor skammer vi oss over dette? Vi er jo absolutt ikke alene om å like dette. Jeg, for eksempel, har fått helt dilla på dramaet i Hotel Cæsar. Mest fordi det er så mange sesonger at det er lenge til jeg føler på det tomrommet når en serie tar slutt.

Sjokolade. En hel sjokoladeplate. Det er det mange som har trykket i seg i løpet av en dag. Og tenk tilbake til påsken, da vi alle kastet oss over smågodtet som noen villdyr. De fleste av oss tenkte vel at dette godteriet skulle vare lenge, men sannheten er at det ble spist opp fortere enn planlagt. Mye fortere. For noen, kanskje før tilbudet sluttet, slik at de enda kunne kjøpe mer. Dette skammer vi oss over. Forståelig nok, fordi det er ikke godt for kropp eller sinn å få i seg så mye sukker. Men allikevel, det er fremdeles noe de fleste gjorde i påsken, og enda gjør.

«Noen av oss har jo ikke forelesning hver eneste dag, og kan bli hjemme flere dager i strekk. Bor du da i tillegg alene, er det lett å utsette dusjen en dag eller to»

Jeg husker at det var en som skrev på Jodel at han ønsket at de hadde priskrig på alkohol også. Dette hadde kanskje vært en drømmesituasjon for de av oss som bruker store deler av studielånet på å drikke seg pen på en, eller mange flasker. Hvor stor del av budsjettet som hver måned går til alkohol, kan av og til være skremmende og skammelig. Du vet at du bruker for mye når du er nødt til å legge deg for å ikke bli sulten, har jeg hørt folk si.

Rekk opp hånda dersom du har en godt brukt tørrsjampo liggende hjemme. Ja, gutter også, jeg vet at noen av dere også tyr til den i krisesituasjoner. Noen av oss har jo ikke forelesning hver eneste dag, og kan bli hjemme flere dager i strekk. Bor du da i tillegg alene, er det lett å utsette dusjen en dag eller to. Det er kjempeekkelt, og fett hår er ikke mye sjarmerende. Dette gir kanskje grunnlag for å skamme seg, men det er likevel noe mange av oss gjør.

Vi sitter hjemme med fett hår, sjokoladeplata på magen, Netflix på skjermen og kanskje med en øl i hånda. Pensumbøkene er skjøvet bort, og vi nyter livet. Fordi det er nettopp dette vi glemmer i all skammen, vi glemmer hvor godt vi har det i akkurat det øyeblikket. Vi har kanskje ikke livet på stell, men vi har det godt. I hvert fall frem til fjernkontrollen til apple-TV-en faller ned fra sofaen.

Pia Vinningland, Speilbildet.«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.