Speilbildet: Ikke prøv å være Superman

0

Et nytt semester begynner. Blant oss har vi både gamle og nye studenter, som sikkert lurer på hva dette semesteret kan bringe oss. De fleste kommer til å oppleve glede, latter, nye bekjentskap, stress, frustrasjon og hårtap av at man ikke forstår bæret av hva som skjer. Men, det er greit. Vi er tross alt alle sammen om det. Det er helt utrolig hvordan vi studenter klarer å skape et felleskap når vi er på dypt farvann.

Mange av oss har sikkert lovet seg selv at dette er semesteret der vi skal begynne å lese pensum tidlig, gå på alle forelesninger (og komme på tiden), være engasjert på fritiden, ha en jobb ved siden av studiene, ha kontroll på kontoen og legge av penger på BSU. Lista er lang. Et nytt semester får oss omtrent til å tro at det er på tide å lage nye nyttårsforsetter. Men hvem av oss er egentlig Superman? Ingen kan klare alt. Få studenter har tid eller kapasitet til å gjøre alt dette. Noen har ikke lyst til det. Det frister lite å ha en hverdag uten pusterom, når alternativet er det motsatte.

I mitt hode har «gjør så godt du kan, og så enda litt til» alltid klinget godt. Det er en god blanding av å ha et avslappet forhold til det man gjør, men samtidig jobbe for å bli enda bedre til det. Vi vil jo ikke drukne i arbeid. Vi har jo allerede nok å tenke på, i den forvirrende og urutinerte jungelen av et liv som student.

«Det beste er å prøve og feile og finne ut hva som fungerer for deg»

Men vi skal selvsagt ikke bli for slakke i tøylene. Vi har blanke ark fremfor oss, og vi kan selv kontrollere hvor mye glede de vil gi oss i slutten av semesteret. Det beste er å prøve og feile og finne ut hva som fungerer for deg. Bare ikke gå i den samme fallgruven mange gjør, fordi det fungerer ikke bare å lese dagen før eksamen. I hvert fall ikke for alle. Det har en del av oss funnet ut på den harde måten.

Det er nå du begynner å forme semesteret ditt. Legg både kortsiktige og langsiktige mål, slik at du kan holde motivasjonen oppe. Har du ikke noe som kan holde motivasjonen oppe i motbakkene som venter på deg, kan det bli vanskelig å komme seg til toppen av bakken. Prøv å lag noen rutiner, slik at du kan se stien som går mot lyset i enden av semesteret. Noen ganger kan alt se mørkt og dystert ut. Ingenting vil være forståelig. Plutselig frister det å gjøre deltidsjobben din om til heltidsjobb, og slutte på studiet. Det er hardt, men vi kan vel alle si at poenget ikke er at det skal være enkelt. Vi må ta utfordringene som møter oss for å bli bedre. Og det er vel det som er poenget ved å studere – at vi skal bli gode på noe?

Og helt til slutt, dersom det blir litt for mye Pokemon GO på deg dette semesteret, og du ikke rekker å lese nok til eksamen – fortvil ikke. Det er ikke helt krise, altså. Du finner ikke en sjelden Pokemon flere ganger, men du har tre forsøk på eksamen.

«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.