Speilbildet: Hvordan du kan forberede deg til eksamenslesingen

0

Du vet søndager under eksamenstiden? Ja, de dumme dagene du ikke får til å sove, fordi det var veldig smart å gå ut kvelden før. Når du enda ligger oppe klokka fem om morgenen, og øyelokkene enda ikke har lukket seg, vil de fleste ha forståelse for at du gir opp. Du har jo tross alt tenkt grundig gjennom alle feilene du har gjort hittil i livet, funnet på geniale svar til tidligere diskusjoner og risikovurdert mandagen som kommer. Det er ikke enkelt arbeid, det. Nå er det en ting som gjelder, komme seg gjennom mandagen og lese til eksamen. Her er mine 10 beste tips for å forberede deg FØR du skal lese.

1.Det første du må gjøre, er å se ferdig serien du begynte på forrige uke. Om ikke kommer den bare til å rope på deg i bakgrunnen, og fristelsen blir stor. Det er lett å bli svak for underholdning når du egentlig burde lese. Bare husk å ikke begynn på en ny serie midt under eksamenslesingen. Ja, selv husvask frister mer enn eksamen, noe som fører meg videre til neste punkt.

2.Vask leiligheten, ta oppvask og vask klærne dine. Et rent hjem gjør det lettere å fokusere. Da kan du ikke irritere deg over alle støvkornene og hybelkaninene som ligger og gjemmer seg. Får du gjort dette før du setter i gang med lesingen, er det en mindre ting som frister.

3.Handle inn kaffe, frukt og godteri. Så slipper du å ta pause for å gå på butikken. Kjøp inn ett helt lager med mat og annet du trenger, så kan du sitte inne i leiligheten og føle du får mest mulig ut av husleia.

«Som journaliststudent er dette kanskje som å banne i kirken, men under eksamen kan det være en god ide å skaffe seg adblock. Midlertidig, selvsagt»

4.Du må oppdatere alle sosiale medier, bla ned til bunnen på alle og like deg gjennom jungelen. Deretter kan du skru av varslinger, slik at mobilen ikke fungerer som en skrikende diskokule de neste timene.

5.Drikk deg sanseløs og dra på en skikkelig god fest før du begynner. På denne måten vil det ikke friste å dra på fest under eksamensperioden, fordi mr.fylleangst roper i øret ditt hver gang du vurderer å dra ut.

6. Sørg for at timeplanen din er renset. Du vil ikke gå rundt og stresse med andre ting du burde ha gjort. De neste ukene (eller dagene) er eksamen den eneste bindende forpliktelsen du trenger, alt annet kan vippe deg av pinnen. Spesielt om du tar et skippertak.

7. Kom deg over eksamensangsten. Det er ingenting å tulle med, fordi den kan hindre deg å prestere så godt du kan. Prøv å tenke på at dette bare er en av mange eksamener du skal ha i løpet av studiet, og livet går videre uansett hvilken karakter du får.

8. Fiks døgnrytmen din i god tid. Det er ikke et godt prosjekt å snu den indre klokken samtidig som øynene og nesen er limt i bøkene. Derfor kan det være en god ide å begynne og tenke spesielt på dette punktet noen uker før du skal i grillen.

9. Det er egentlig veldig bra for deg om du fortsetter med trening under eksamensperioden. Men, dersom du tar et skippertak, vil det kanskje holde med en joggetur dagen før du starter lesingen. Jeg må bare spesifisere at det bør være dagen før, fordi etter trening er det lett å belønne seg selv med fri resten av dagen. Man har jo tross alt gjort noe godt for seg selv.

10. Er det en ting som lett kan distrahere deg dersom du bruker digitale verktøy i forberedelsene dine, er det nettshopping. Det frister å klikke seg inn på den lille reklamen fra Nelly på siden av kildestoffet du har funnet på nettet. Som journaliststudent er dette kanskje som å banne i kirken, men under eksamen kan det være en god ide å skaffe seg adblock. Midlertidig, selvsagt.

Pia Vinningland, Speilbildet.«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.