Speilbildet: En svart sau blant saueflokken

0

Har du noen gang lest i kommentarfeltene til de store nasjonale mediene? Du vet, VG, Dagbladet og Aftenposten? Jeg har selv gjort det til en hobby å lese kommentarene der daglig. Ikke fordi jeg nødvendigvis er enig i det folk uttaler seg om, men på grunn av ren nysgjerrighet.

Det folk klarer å lire ut av seg i et kommentarfelt på Facebook får meg til å lure. Jeg lurer på om de er seriøse, om de i det hele tatt har hørt om nettvett, og mest av alt – hadde denne personen turt å si dette ansikt til ansikt? Men, jeg må ta meg selv litt i nakkeskinnet.

Det kommentatorene skriver i kommentarfeltene er en del av flere viktige debatter. Alle har rett til å ha en egen mening, og si denne høyt. Ytringsfriheten er viktig å verne om, uansett hvor kontroversielle meningene til noen av kommentatorene er. Så lenge de ikke bryter noen av ytringsfrihetenes definerte begrensninger.

«Vi trenger flere svarte sauer som kan utfordre meningene til hverandre. På den måten kan vi få en litt mer balansert og nyansert debatt, fremfor en nesten ensidig debatt bestående av en hel saueflokk»

Det som er flott med mann (47), student ved livets harde skole, er at han lærer oss noe. Hans meninger er med på å utfordre meningene våre. Han får hjulene i hodene våre til å spinne litt raskere, og får oss til å tenke litt mer over hvorfor vi er så enige eller uenige med han. Selv om vi tenker at noen av kommentatorene har en skrue løs, nå tenker jeg spesielt på den pågående flyktning-debatten, gir deres mening oss noe. Vi lærer noe. Vi får sett på saken fra et annet perspektiv. Men viktigst av alt, vi får muligheten til å debattere med denne mannen for å få større innsikt i hvorfor han mener slik han gjør, og utfordre hans tankegang.

Det er her problemet ligger. I kommentarfeltene tør fåtallet av oss å si imot hverandre. Det er en slags flokkmentalitet som gjør at vi muligens ikke tør å være den svarte sauen. Kanskje det er fordi debatten i et kommentarfelt på Facebook raskt blir usaklig? Uansett hvilken grunn det er for det, så er det dumt at det er slik.

Det er alltid mange forskjellige meninger i en debatt, og det er synd at ikke alle kommer til syne. Vi taper en viktig del når folk ikke tør å gå i mot flokken. Det er viktig å våge å si sin egen mening høyt, selv om du mener det stikk motsatte av andre. Ikke vær redd for å si noe andre ikke tør å si.

Eksempelvis i kommentarfeltene til store medier, kan det se ut som mange er rasistiske, trangsynte og fylt av fremmedfrykt. Vi trenger noen som tør å utfordre disse meningene, noen som får folk til å tenke og kanskje lære av hverandres meninger. Vi trenger en som tør å spørre hvorfor mann (47) mener det han mener. Vi trenger flere svarte sauer som kan utfordre meningene til hverandre. På den måten kan vi få en litt mer balansert og nyansert debatt, fremfor en nesten ensidig debatt bestående av en hel saueflokk.

Pia Vinningland, Speilbildet.«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Pia Vinningland.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.