Snart åpner byttebua

34
(f.v.)Siri Pedersen fra avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ved UiS, Truls Lunde fra Spire og organisasjonskonsulenten Mikael Johnsen fra StOr rydder på plass ting du kan finne i bua i framtiden. (Foto: Andrea Danielsen Johansen)

Lokalet er i boks, kunst & håndverk har dekorert veggene og organisasjonen Spire er klare til å brette opp ermene på åpningsdagen 29.oktober. 

Nytt tilbud

Bua er et blått hus bak Hagbard Line-huset. I flere år har det vært snakk om rivning av Paviljong 9 som det blir kalt, men nå får bygget en helt ny mening. Uka for åpning kan alle levere inn ting de ikke trenger lenger. Byttebua skal gjøre det mulig for de med student- eller ansattkort å hente møbler, ting eller klær der. Den vil være åpen hver tirsdag 10-12, og eventuelt mer ved semesterstart og semesterslutt. 

– Studenter flytter fra SIS boligene og lar tingene sine stå igjen. Tidligere har de løst dette ved å leie store avfallskontainere til det som blir igjen. Med byttebua kan vi i stedet bidra til gjenbruk og at studenter med trang økonomi har det de trenger, forteller Siri Pedersen fra avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt (AKS) ved UiS. 

Nå håper Pedersen endre på reglementet for SIS bolig slik at ting ikke kan bli satt igjen, men heller må leveres i bua før flytting.

Bak Line-huset finner du Pavilijong 9 og byttebua. (Foto: Andrea Danielsen Johansen)

Gjenbruk er kult

Greta Thunberg har aldri vært større enn nå. Miljøsaken engasjerer mange. I september kunne du lese om at universitet fikk den gjeve sertifiseringen Miljøfyrtårn. I den forbindelse kom ideen om en permanent byttebu på campus etter en suksessfull «Grønn dag». Nå skal bærekraftorganisasjonen Spire, studentforeningen StOr og UiS samarbeide fram mot åpningsdagen. 

– Vi i Spire har tidligere hatt klesbyttedager med suksess og håper dette blir det også. At man ikke må bytte noe for å få ting gjør det mer tilgjengelig for studenter. Dette handler om gjenbruk, ikke økonomisk vinning, forteller nestleder i Spire, Truls Lunde. 

Videreutvikling

Etter «Grønn dag» var det en del igjen fra den provisoriske byttebua, og dette vil bli tilgjengelig i Paviljong 9. Konseptet for bua er klart, men likevel legger ikke arrangørene skjul på at det kan videreutvikles til noe mer senere. 

– Det hadde også vært kult å få til redesignkurs med symaskin og for eksempel reparasjon av klær, avslutter Pedersen.

Rester fra “Grønn dag” på campus Ullandhaug blir noe av det du finner i bua 29.oktober. (Foto: Andrea Danielsen Johansen)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.