Slo nesten alle fadderuke-rekordene i 2016

0

SmiS tok en prat med faddersjefen for 2016 og faddersjefen for 2017, for å ta en oppsummering av fadderuka.

Tekst: Pernille Sivesind Thomsen. Foto: Arkiv

Faddersjef for 2016, Christian Pettersen (28) har beholdt stillingen sin på UiS de siste to årene, og har hatt ambisjoner om å slå sine egne rekorder. Han forteller at de slo samtlige rekorder fra i fjor, bortsett fra én.
– Det var en vanvittig svær og bra uke, som jeg selv ikke engang har helt oversikt over. Vi slo nesten alle rekorder: vi hadde rekordhøyt budsjett, rekordmange arrangementer, og et høyere antall deltagere både av faddere og fadderbarn i år. Det vi ikke slo var prosentvis vekst per år, sier han.

Den tidligere faddersjefen forteller at de ikke har nøyaktige tall helt ennå, fordi de mangler oversikten over t-skjortesalg som ble betalt kontant. Men det de har registrer gjennom skjemaene og gjennom mobilbetalingsordningen, mCASH, viser at antall fadderbarn ligger på rundt 2800 og antall faddere på rundt 1400 stykker.
– I 2014-2015 var det en vekst på antall deltagere på 17 prosent, i fjor var det en økning på 18 prosent, men i år klarte vi bare tolv prosent vekst. Når det gjelder fadderbarn begynner det å nå en viss topp, fordi det tas kun inn et visst antall studenter hvert år, og da blir det umulig å ha en enorm vekst, med mindre man får en kanonvekst i antall faddere, forteller Pettersen

Besvimte av A1
Under årets fadderuke var det flere arrangementer enn tidligere, og både ny og gammel faddersjef er enige om at det ble litt for mange denne gangen.

Med så mange arrangementer var det, naturlig nok, noen som gikk bedre enn andre. På fredagskvelden, under skumpartyet og A1-konserten, var det dobbelt så mange deltagere enn det faddersjefen hadde forventet.
– Det kom rundt 4000 stykker på fredagen. Vi lot noen møte A1 backstage og da var det ei som besvimte. Hun forgudet Mark, og hadde fulgt karrieren hans hele livet. Andre begynte å gråte og ble helt hysteriske. Jeg visste ikke at de var så store ennå! De gjorde et fantastisk show, og den gleden man så i de som var der, var verdt alt arbeidet i forkant av fadderuka. Det er jo helt vanvittig å se at folk skriker og gråter foran scenen, forteller Pettersen.

Superheltfesten på Folken gikk også over all forventning.
– Festen knuste de to andre festene den dagen. Det ble utsolgt ganske raskt, og da de la ut 200 ekstra billetter, ble de utsolgt også. Det var stappfullt! Sier Pettersen.

Bowling var en populær aktivitet blant studentene under fadderuka, og elleve baner med 6-8 deltagere på hver ble fylt opp. «Fireplace tales» var et arrangement som ble holdt i Møllerbukta, der studentpresten inviterte til prat og kos rundt bålet. Der dukket opp mellom 80 og 100 deltagere.

Christian PettersenSJEF FOR 2016: Christian Pettersen var faddersjef for 2016, og går nå videre til å jobbe som UGÅ-leder.

Et annet populært arrangement var den årlige pubrunnen.
– Det var fint vær og masse folk i byen, så jeg tror nok vi ødela litt for dem når vi tok over byen med heiarop og kjempestemning, sier Pettersen.

Med 1200 plasser var det ikke lett å organisere.
– Vi slet litt med organiseringen. 1200 studenter skulle plasseres rettferdig og gjerne sammen med folk de selv ønsket. Det var en stor kabal, som er vanskelig å få til å gå opp. Pubrunnen er en kjempekul greie, men vi må se litt på organiseringen, sier han.

28-åringen forteller at det ikke var alt som gikk som de ønsket, og at de i ettertid har sett at andre løsninger kunne fungert bedre.
– Vi bommet litt på konsertene på mandag. Vi hadde en veldig heavy konsertstart, og det ble litt mye klokka tre den første dagen. Det hadde vært fantastisk å ha det helt på slutten i stedet for. Slip’n sliden var en bra gimmick, men det var få som turte å hive seg på de første dagene. I ettertanke skulle vi hatt det senere i uka, så folk rakk å bli litt varme i trøya. Vi prøvde også å få studentene opp på Jernaldergården, som er en del av universitetet, men der dukket det bare opp én person. Mario kart var også en god gimmick, men det var dessverre lite oppmøte, og det samme med Wipeout sone, sier Pettersen.

Drillet i gode holdninger
I forkant av fadderuka har fadderlederne vært på hyttetur, kurs og samlinger for å forberedes på sin rolle. Med et budsjett på rundt 50 000 kroner har fadderlederne blitt kjent med hverandre, fadderne og fadderstyret. Pettersen har hatt stort fokus på holdninger de siste to årene, og det har vært viktig for han å få det klart frem hva som er greit og ikke greit.
– Hver gang vi møtes så er det prat om ansvarlig drikking, det å jobbe med folk med depresjon, anti-selvmord, kjernekar som er anti-voldtekt og andre viktige temaer som er relevant når vi møter fadderbarna, så de er godt drilla, sier han.

«Målet var at fadderlederne skulle kjenne hverandre såpass godt at de kan ta kontakt på tvers av linjer, for å hjelpe fadderbarna»,

Christian Pettersen, faddersjef 2016.

Fadderlederne møtes åtte til ti ganger før fadderfestivalen for å bli kjent med hverandre. I år hadde de på seg blå t-skjorter, mens fadderne hadde lilla og fadderbarna hadde gule.
– Tanken var at fadderbarna skulle kjenne igjen lederne, sånn at de visste at det var folk rundt som kunne gi de utfyllende svar på ting. Hvis fadderbarna, for eksempel, hadde mista fadderen sin, kunne de gå bort til de i blå t-skjorte, også ordnet de opp i situasjonen. Målet var at fadderlederne skulle kjenne hverandre såpass godt at de kan ta kontakt på tvers av linjer, for å hjelpe fadderbarna, forteller Pettersen.

28-åringen venter nå på semesterstartundersøkelsen, der de får tilbakemeldinger på blant annet hvordan fadderbarna opplevde drikkepress under fadderuka.

Økonomisk innenfor
I år ble fadderområdet flyttet noen titalls meter lenger bort på campus, på grunn av det nybygde idrettsanlegget. Det ble en dyrere affære enn planlagt.
– Vi måtte blant annet legge en stor duk over området for å beskytte gresset, og vi måtte dekke et større område med gjerder, og da ble det flere kostnader på grunn av det. Det ble jo positivt for gjestene, som kunne sitte ute i sola og kose seg. Logistikkmessig og infrastrukturmessig, så ble det en mye bedre løsning, men en mer kostbar løsning, forteller Pettersen.

Budsjettet på fadderuka i år var på hele 2 000 040 kroner, og av disse gikk 1,3 millioner til Eventi AS, som leverer personell og utstyr til forskjellige arrangement og eventer. Det inkluderer vakthold, strøm, scenerigging, teltet og alt det andre som hører med i et festivalområde. Fadder fikk i år 280 000 kroner fra Velferdstinget i Stavanger, og 320 000 kroner fra UiS. SiS gikk også inn som hovedsponsor i år, og i tillegg har studentorganisasjonen Fadder en rekke sponsorer. Fadderfestivalen er et nullprosjekt, og har en plan hvis de enten går i minus eller pluss.
– Vi søker hvert år om en underskuddsgaranti fra UiS, der de dekker underskudd på opptil 100 000 kroner, og utover det må StOr dekke resten. Hvis vi går i pluss legges pengene inn på en konto som Studentparlamentet styrer, og den brukes som en bufferkonto for Fadder videre. Da går altså pengene til neste års fadderfestival, forteller Pettersen.

«Det er ganske bra økonomisk styring å ligge på tre prosent når du har et budsjett på over to millioner»
Christian Pettersen, faddersjef 2016.

I fjor gikk fadderfestivalen med underskudd på 36 000 kroner. Foreløpige estimeringer tilsier at organisasjonen nå ligger innenfor tre prosent avvik, altså at de maks han havne 60 000 kroner i minus eller pluss.
– Det er ganske bra økonomisk styring å ligge på tre prosent når du har et budsjett på over to millioner, sier 28-åringen.

Endte i Barcelona
Leder, nestleder og event-koordinator i fadderstyret har honorte stillinger, mens resten jobber frivillig.
– Jeg delte opp min opprinnelige årslønn i to, for å kunne ha totalt tre honorerte stillinger. Nå er vi tre stykk med en årslønn på 45 000 kroner. Timelønna ligger på under ett øre, så det er ikke en lukrativ bransje, men det er heller ikke penger som motiverer oss, sier Pettersen.

28-åringen ønsket en ledertrio som tar ansvar for at alt går som det skal, og han har selv en fulltidsjobb ved siden av. Han forteller at det ikke er så mange som er i den situasjonen han er i, og derfor kan det være nødvendig å lønne lederen mer til neste år. Hvert år søker Fadder om lønnsmidler fra kommunen, og dette vil de fortsette med fremover.

«Vi fikk nesten alt dekka under turen, og det var en fin måte å si takk for at vi har jobba frivillig et helt år»
Silje Reitan, faddersjef 2017.

De resterende styremedlemmene jobber på frivillig basis, men de har også mindre ansvar enn de som får honorar for jobben. De får goder i andre former, som gratis hyttetur og andre styregodtgjørelser. Etter årets fadderuke var over dro de på Blåtur til Barcelona.

Daværende sponsoransvarlig, og nåværende faddersjef, Silje Reitan (22), forteller at turen var en kjempesuksess.
– Det var bare leder og nestleder som visste hvor vi skulle. Vi dro av gårde tidlig om morgenen og tok toget til Bryne, der vi gjorde noen aktiviteter. Vi hadde fått en utrolig rar pakkeliste, og visste ingenting om hva vi skulle. Deretter tok vi flybussen til Sola, og der var det en hel lurerifase der vi trodde vi skulle til både London og Amsterdam før vi satt oss på flyet til Barcelona. Vi fikk nesten alt dekka under turen, og det var en fin måte å si takk for at vi har jobba frivillig et helt år, forteller hun.

Tar over roret
Reitan har nå offisielt tatt over som faddersjef, og har allerede begynt arbeidet mot neste års fadderuke. Hun forteller at hun har store sko å fylle etter Christian, men det er ikke alle rekordene hun har ambisjoner om å slå.
– Jeg vil gjerne slå rekorden over antall faddere og fadderbarn som er med, men ellers vil jeg bare gjøre det bra. Det er vanskelig å slå Christian etter han har vært faddersjef i to år, forteller Reitan.

portrettet_fadderstyre_2SJEF FOR 2017: Silje Reitan er faddersjef for 2017, og begynner arbeidet med neste års fadderfestival allerede nå.

Pettersen har stor tro på den nye lederen.
– Silje er ei målbevisst jente med bein i nesa. Hun får en utfordrende tid fremfor seg, med tanke på utvikling av nye retningslinjer og strukturelle endringer for Fadder. Hun må få med seg et godt team, om hun skal klare å holde kvaliteten oppe. Hun har absolutt potensialet til å sette nye rekorder og skape en fantastisk uke. Hun har et veldig godt kontaktnettverk på UiS, både i administrasjonen og i engasjert miljøet, forteller han.

«Det at jeg har vært med i fadderstyret gjorde at jeg føler jeg er godt forberedt»
Silje Reitan, faddersjef 2017.

22-åringen var sponsoransvarlig i fadderstyret før hun fikk lederstillingen, og har fulgt med på hvordan Pettersen har jobbet siden hun startet.
– Jeg har stilt han mange spørsmål og fulgt med på hva han gjør. Det at jeg har vært med i fadderstyret gjorde at jeg føler jeg er godt forberedt, forteller hun.

Reitan har planer om å gå gjennom evalueringene fra årets fadderuke for å følge opp hva som har skjedd. Hun ønsker å videreføre det meste Pettersen har jobbet med.
– Det kan hende det skjer store endringer i organisasjonen, og det kan blir litt stressendene. Men jeg ønsker å opprettholde nettverksbyggingen mellom fadderlederne, og jeg ønsker å skape samhold og fellesskap under fadderuka, sier 22-åringen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.