Slik lager du kremet risotto på studentbudsjett

0

Sopprisotto er en rett som kan være ekstremt billig og ekstremt dyr. Den inneholder veldig få ingredienser uansett hvilken ende av skalaen du befinner deg. Dersom du kjenner til denne retten forbinder du den kanskje også med noe som er ufattelig kjedelig. Og det er den.

Det å lage risotto består for det meste av å røre, og røre, og røre. Selv om Risotto har et litt fancy navn, og en ny oppskrift kan virke skremmende, er dette en over gjennomsnittet enkel rett å mestre. Hvis du kan lage taco, kan du lage risotto. Jeg lover!

Jeg vil først gå gjennom ingrediensene. Da vil du se hvor enkelt det er å variere både i pris og smak.

Ingredienser:

 • Løk

Løk er basen til risotto. Hva slags type du bruker er ikke så viktig. Sjansen er også stor for at du har en litt sliten løk i kjøleskapet som du trenger å bruke opp.

 • Hvitløk

Hvitløk er også en del av basen. Merke eller type er også litt hva du foretrekker selv. Kinesisk hvitløk, den som ikke har fedd er hakket skarpere, men den skarpheten forsvinner fort i prosessen å lage risotto.

 • Olje

Jeg kommer ikke unna det at en god olivenolje er å foretrekke. Forskjellen på olivenolje og “nøytrale” oljer, som solsikke – og rapsolje, er at olivenolje setter litt mer smak. En olivenolje trenger ikke å koste hinsides, og holder lenge. Dersom en nøytral olje er det du har, går det også helt fint. Bare sørg for at du bruker en olje.

 • Risotto ris

Risotto-ris ligner litt på sushi-ris, og er små og nesten runde. Jeg har laget risotto med ris som koster alt fra 20 kr til 70 kr. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke merker noe forskjell.

 • Buljong/kraft

Når du lager risotto koker du inn kraft i risen i flere omganger. Oppgaven til kraften er ikke bare å koke risen, men også å sette smak på den. Kraft som er kokt på kjøtt eller grønnsaker, for så å bli redusert vil gi en rundere smak. En buljongterning er for det meste salt, men inneholder også krydder som kan hjelpe til å smaksette risottoen. Det viktigste er at du smaksetter vannet som du koker inn. Velg kyllingbuljong eller grønnsaksbuljong.

 • Sopp

Her gir jeg deg frie tøyler. Du kan få sopp både ferdigpakket og i løsvekt, ta det du syns er billigst eller det du liker best.

 • Ost

Du må kjøpe parmesan. Eller du kan bruke restene av gulost du har i kjøleskapet. Men om det er en ting du bør spandere på deg, så er det parmesan. Du fortjener det. Et tips for å føle at du har maksimert utbytte er å spare på ¨skorpen¨ til parmesanen. Den kan du fryse, og bruke i supper for å gi litt ekstra god smak.

 • Topping

Her bruker du noe av soppen og steker den gyllen. Om du er en estetiker ville jeg kjøpt en valgfri urte og drysset på toppen. Spesielt godt er det å ha litt chips på toppen. Jeg foretrekker rotfruktchips. Men helt ærlig tror jeg du skal lete lenge etter chips som absolutt ikke funker. Prøv å finne en chips med litt nøytral smak, helst salt chips. Chipsen gir litt ekstra knas, men om du velger rotfruktchips får du også litt sødme.

 • Smør

Jeg pleier å avslutte med en stor smørklatt. Da funker egentlig alle typer smør.

 • Vin

Hvis du skal være litt ekstra fin på det, noe jeg alltid anbefaler, kjøper du yndlingshvitvinen din. Det er ikke viktig om du liker tørr eller søt vin, det viktigste er at du bruker en vin du vil drikke ved siden av. For guds skyld ikke kjøp matvinen du finner i dagligvarebutikker. Hvis du ikke vil drikke den alene er det ingen grunn til å putte den i maten din. Vinen gir masse smak når den kokes inn i risottoen, og gir deg en god unnskyldning til å ta deg et glass.

Mengde:

Det er vanskelig å beregne for meg hvor mye risotto du vil ha. Det kan være du syns jeg beregner alt for mye eller altfor lite. Det fine med risotto er at det smaker enda bedre etter et døgn i kjøleskap.

Til en sulten person:

 • 3 fedd hvitløk
 • ½ løk
 • 250 g champignon eller annen sopp
 • Risotto-ris
 • 100 g parmesan
 • 1 liter buljong (tilsatt en buljongterning)
 • En god klatt smør
 • 1 raust glass med hvitvin (kan sløyfes)
 • Finhakkede urter (Kan sløyfes)
 • Valgfri chips (Kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte:

Gjør klar ingrediensene dine. Da blir du mindre stressa.

1. Finhakk 3-4 fedd hvitløk og 1/2 løk. Finhakk ¾ av soppen. Resten skjærer du i skiver. Mål opp ris. Jeg pleier å beregne 1 dl til en sulten person. Skjenk et raust glass med hvitvin. Ta deg en slurk og sett resten til side for risotto. Riv ca. 100 g parmesan, sett til side. Kok opp 1 l vann og tilsett buljong. Det er ikke sikkert du trenger alt. La stå varmt med lokk.

2. Sett kjelen på stekeplaten på middels høy varme. Dekk bunn med olje. Stek løk på middels høy varme til løken ser litt gjennomsiktig ut. Den skal ikke brunes.

3. Tilsett ris til løken. Du skal ikke koke risen først. Risen kokes når du tilsetter kraft i omganger senere i oppskriften. Stek til du ser at enden på kornene begynner å bli litt gjennomsiktig. Om du etter 6 minutter lurer på hva i all verden det er jeg prater om kan du fint bare gå videre.

4. Tilsett glasset med vin og la putre til bunnen av kjelen er tilnærmet tørr. Rør ofte.

5. Når vinen har kokt inn tilsetter du så mye buljong at det akkurat dekker risen. Senk varmen litt. Det skal ikke fosskoke. Rør konstant til det nesten ikke er noe væske igjen. Gjenta.

6. Den dårlige nyheten er at du nå må stå på egne ben. Jeg kan ikke gi deg et eksakt estimat for når risen er ferdigkokt. Her må du bruke sansene dine. Smak ofte. Ikke bli frustrert når du lurer deg selv til å tro at du har stått timevis uten resultat. Dette kan ta en stund. Sett på en hyggelig film eller noe. Slapp av. Hvis du begynner å bikke en time, er det derimot innafor å bli frustrert.

7. Når risen har litt tyggemotstand, men er relativt mør, tilsetter du mer buljong og den finhakkede soppen. Kok inn til du smaker på risen og tenker at den kunne vært spiselig. Deretter tilsetter du litt og litt parmesan.

8. Rør inn en god klatt smør. Smak til med salt og pepper.

9. Vend eventuelt inn valgfrie urter helt til slutt.

10. Om du ønsker hiver du den skivede soppen i en tørr panne på middels høy varme. La soppen være i fred. Ikke salte før du ser at den har blitt gyllen og har gitt fra seg litt av vannet. Hiv en terning smør i mot slutten.

11. Topp eventuelt med sopp, urter og chips.

12. Gi deg selv (og kanskje dine maks 5 gjester?) et velfortjent glass med vin.

Skål!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.