Slik har korona påvirket studentene: – Resultatene er kritikkverdige

0
Andrea Sofie tar en bachelorgrad i biokjemi på universitetet i Stavanger og synes det siste året som student har vært tøft.

Torsdag kom resultatene av studentbarometeret for 2020. Barometeret gir svar på hvordan koronatiden har påvirket studentene det siste året. 

Det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) som hvert år gjennomfører studiebarometeret. Formålet med undersøkelsen er å fange opp hovedtendenser som kan bidra til å utvikle utdanning i riktig retning.

Hele 71 prosent av de 30 000 som gjennomførte undersøkelsen erfarte at utdanningstilbudet ble noe eller betydelig redusert etter 12.mars i fjor. Rundt 40 prosent av studentene i utdanningstypene arkeologi, barnehagelærer, barnevern, musikk, dans og drama, samferdsel og sikkerhet og sykepleie oppga en betydelig reduksjon i undervisningstilbudet etter 12.mars.

Simen Ekeberg, nestleder for utdanning i Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, reagerer på rapporten.

– Det er kritikkverdige resultater. Det er beklagelig at Universitetet i Stavanger ikke kan tilby studentene den kvaliteten de har krav på. 

Simen Ekeberg er nestleder for utdanning i Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger og synes resultatene fra studiebarometeret 2020 er kritikkverdige. Foto: Mari Hult.

Flere ensomme

Det er rundt 30 000 studenter som har svart på undersøkelsen. Rundt halvparten av studentene har svart at de har følt seg mer ensomme det siste året, og nesten fire av fem har savnet det sosiale miljøet.

– Det er bekymringsfullt at studentene sier de har blitt mer ensomme, men det er ikke uventet, sier Ekeberg.

Nestlederen for utdanning håper tiden fremover ser lysere ut og at Universitetet i Stavanger tar resultatene på alvor.

– Tallene lyver ikke. Man må se på hva man kan gjøre annerledes fremover, og håpe på at vi kan få en mer sosial studiehverdag fremover.

Emilie Christensen er studentrepresentant i universitetsstyret ved Universitetet i Stavanger og er ikke overrasket over tallene.

– Jeg synes det er trist at tallene er som de er, men det er ikke veldig overraskende. Men det er viktig for oss i universitetsstyret å starte en prosess for å finne ut hvordan vi kan bedre tallene.

Studentrepresentanten tror året har vært spesielt vanskelig for nye studenter.

– Det må være kjempevanskelig for førsteårsstudenter å bli kjent med medstudenter under korona. Mange sitter alene på hybelen sin, og det er som regel på skolen man får de beste relasjonene, så det er ikke rart at studentene føler seg mer ensomme, sier Christensen.

Emilie Christensen sitter i universitetsstyret ved Universitetet i Stavanger. Hun er ikke overrasket over tallene fra Studentbarometeret.

– Har vært tøft

Andrea Sofie tar en bachelor i biokjemi ved Universitetet i Stavanger og har som mange andre hatt mye nettundervisning.

– Det har vært tøft, men samtidig har det vært greit å kunne bestemme selv om man vil møte opp på skolen eller være hjemme. 

Hele 72 prosent av studentene som besvarte studentbarometeret er enige i at de ville ha lært mer hvis de hadde vært fysisk tilstede på lærestedet. Hele to av tre opplevde det vanskeligere å strukturere studiehverdagen og en nesten like stor andel opplevde lavere studiemotivasjon. For Andrea Sofie har korona påvirket motivasjonen.

– Når man bare sitter hjemme og ikke er ute med andre, så er det enkelt å velge å studere mindre. Jeg savner å være på skolen og lese med andre medstudenter.

Det er ikke bare studiemotivasjonen som har fått seg en knekk hos biokjemistudenten.

– Jeg har kjent på mer ensomhet det siste året i forhold til tidligere. Nå håper jeg ting går oppover og litt mer tilbake til normalen snart.

Andrea Sofie tar en bachelorgrad i biokjemi på universitetet i Stavanger og synes det siste året som student har vært tøft. Foto: Oda Karine Frøyen Vold.

LES OGSÅ: Husfesten kan bli teltfest

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.