Slåss om medalje – på første forsøk

0
Liten jente ser på sykkel-VM i Bergen
Denne jenta satt på foreldrenes skuldre for å se på syklistene i Bergen.

I VM kjempet førsteårssenioren Susanne Andersen (19) seg inn til en sterk syvendeplass mot flere internasjonale stjerner. Hennes egen planløse kjøring var ikke til hinder for et toppresultat.

 

Siste gang over «Laksebakken» skled forhåndsfavorittene fra restene av feltet. Med ryttere som Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten (begge fra Nederland), Katarzyna Niewiadoma (Polen) og bookmakers-favoritten Coryn Rivera (USA) i front, var det få som trodde at feltet skulle komme tilbake.

Men takket være utrolig arbeid av blant andre, bergenseren Vita Heine, kom feltet dundrende forbi favorittene rett før mål. Dessverre for feltet, og Susanne, hadde Chantal Blaak (Nederland) støtet fra front, og kunne alene feire et overlegent gull. Å slåss om medalje i sitt første VM er ytterst sjeldent, og forteller mye om potensialet til Susanne Andersen.

Her kan du lese mer om livet i Laksebakken.

 

Flere velt for nordmennene

Sykkel, VM, Bergen, Kvinner
Det var flere velt under rittet for kvinner under sykkel-VM i Bergen. Foto: Arbër Maliqi

Lørdag formiddag, klokken 13:30, startet kvinnene på sitt 153 kilometer lange ritt. Dette er det lengste verdensmesterskapet til nå for kvinnene. Med stjernene Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten og Marianne Vos, var det Nederland sitt ritt å tape. Allerede etter noen hundremeter gikk dagens første velt, hvor Stine Borgli var en del av dramatikken.

Hun kom seg raskt opp igjen, men omtrent i det Stine kom opp til feltet, signaliserte Ingrid Moe om problemer. Etter en del fram og tilbake fikk Ingrid seg en ny sykkel, men det kostet utvilsomt mye krefter. I front av feltet hadde Sara Penton (Sverige) fått seg en luke, men Nederland ville det annerledes – og samlet feltet igjen. Opp Løbergsveien gikk det en ny velt, og nok en gang var Norge innblandet. Denne gang var det den lokale helten, Vita Heine, som gikk ned, men også hun kom seg kjapt tilbake på sykkelen og til feltet.

 

Susanne går solo

En kilometer før passering halvkjørt ritt skled plutselig Susanne Andersen vekk fra fronten.

– Egentlig så hadde jeg bare en plan om å holde meg langt framme hele tiden. Så gikk det såpass kontrollert at jeg bare skulle teste ut beina, og teste litt hva de andre ville. Om det gikk brudd, så hadde jeg planer om å være med på det. Det var litt det som var tanken. Alt jeg gjorde var ikke helt gjennomtenkt, men det er sånn jeg liker å sykle, forteller Susanne etter målgang.

Det var veldig store folkemengder i Bergen for å se på rittene.

Blaaks største seier

Siste gang opp Laksebakken kom Chantal Blaak, Audrey Cordon (Frankrike) og Hannah Barnes (Storbritannia) inn i bakken med en ledelse på 40 sekunder. Bak i feltet tråkket de nederlandske jentene til, og over toppen hadde Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma og Katrin Garfoot (Australia) tatt igjen de tre i front. Med et klart overtall spilte Nederland ut sine kort, og fikk kjapt en luke med Blaak.

Inn mot Bryggen nøytraliserte van Vleuten og van der Breggen alle forsøk på å ta igjen Blaak. Hun opparbeidet seg en luke på over 30 sekund, og kunne trygt vinke til publikum på oppløpet inn mot karrierens største seier. Bak hadde feltet tatt igjen favorittene, og i spurten om sølv og bronse viste Katrin Garfoot seg som den raskeste, foran Amalie Dideriksen (Danmark). Like bak kjempet Susanne seg inn til en sterk syvendeplass.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.