Skråblikk på studentvalget 

0

Politisk kommentar: Det er høst og det er andre halvdel av oktober, det betyr at det er klart for studentvalg. Studentvalget er den viktigste måten du som student kan være med å påvirke hva studentdemokratiet skal mene for å gjøre din studenthverdag bedre. 

Mindre mangfold

I år stiller fem lister til valg; Moderat Liste, Sosialdemokratisk Liste, EnvironmentaList, TekNat Listen og nykommeren Studentaksjonen for større Tappetårn.  

Siden i fjor har både Liberal Liste og ISU-listen falt fra. Det er utvilsomt et tap for studentdemokratiet at ISU-listen, altså den internasjonale, i år ikke stiller for første gang på fire år.  

Det er to viktige grunner til at det er tap for studentdemokratiet at ISU ikke stiller. For det første mister studentparlamentet den viktigste stemmen fra de internasjonale studentenes perspektiv. For det andre kan det slå negativt ut på valgdeltakelsen, ettersom at en stor andel av de internasjonale studentene har pleid å stemme, da hovedsakelig på ISU. 

Protestliste?

Nykommeren ved årets studentvalg er Studentaksjonen for større Tappetårn. Denne listen ble til ved at en gjeng veteraner i engasjertmiljøet og studentpolitikken gikk gjennom programmene til de innsendte listene en fuktig onsdagskveld på byen, og ble skuffet og hvor lite ny politikk de etablerte listene hadde i sine program.  

Som en reaksjon på dette bestemte de seg for å lage et ensaksprogram, og samle sammen en liste med veteraner fra engasjertmiljøet og studentpolitikken, deriblant tidligere leder for Velferdstinget Aleksander Egeli og tidligere faddersjef Christian Pettersen, for å skape litt liv og røre i valgkampen.   

Evne til å engasjere

Enhver studentvalgkamp er avhengig av listenes og de enkelte studentpolitikernes evne til å engasjere studentmassen og nå fram til akkurat deg med sitt budskap.  

Historisk sett har oppslutningen ved studentvalgene vært lav ved UiS, i likhet med hele den høyere utdanningssektoren for øvrig. Den gjeldende valgoppslutningsrekorden er på smålige 16,7 prosent, og ble satt ved studentvalget i fjor.

Ledelsen i StOr har satt seg som mål å få 20 prosent oppslutning ved årets valg. Nå gjenstår det å se om de sammen med listene klarer å engasjere nok studenter til å bruke stemmeretten sin.  

Din stemme kan utgjøre en forskjell

I et valg med så lav valgdeltakelse som studentvalget, som heller ikke har noen reell sperregrense for å komme inn i studentparlamentet, kan hver eneste stemme utgjøre en forskjell. Valgdeltakelsen har også betydning for hvor mye tyngde som ligger bak kravene til StOr i møte med universitetsledelsen.  

Så jo flere som stemmer, jo større sannsynlighet er det for gjennomslag på studentenes vegne ved UiS. 

SmiS oppfordrer derfor alle våre lesere til å bruke stemmeretten ved studentvalget. 

 

Psssst: SmiS gjør oppmerksom på at spaltisten vår er med på listen til Studentaksjonen for større Tappetårn. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.