Siste debatt før studentvalget

0

Torsdag ettermiddag var det klart for siste innspurt for listene før valgdagen. Flere studenter møtte opp for å se listene i sin andre debatt, og for å gjøre sitt endelige valg.

Ordstyrer Jørgen Sjøberg setter i gang det som etterhvert nærmer seg en opphetet debatt. I første runde er det en kort introduksjon av hver liste.

ORDSTYRER: StOr-leder Jørgen Sjøberg ledet an under debatten.

Nykommeren Studentaksjonen for større Tappetårn(SST) er først ut og forklarer hvordan visjonen til Universitetet i Stavanger har siden starten vært å ligne et amerikansk universitet.

– Skal vi få liv på campus må vi ha aktivitet her utenom undervisningstider, og da hjelper det ikke at Tappetårnet bare er åpent på Torsdager, og med plass til kun 100 personer, sier Aleksander Egeli, leder for SST.

Egeli er klar på at politikken burde legges til side, og at fokuset burde være på et større og bedre studenthus for å gjøre campus med attraktivt.

Kandidat for Moderat Liste, Even Hallås, er andremann i ilden og har tre klare hjertesaker.

– Det er i dag seks uker ventetid for å få se en psykolog eller helsesøster her på UiS, og det er altfor lenge. Dette er et kjempestort problem og vi må ansette flere psykologer og helsesøstre, samt jobbe for å få ned eksamensstresset, sier Hallås.

Hallås fortsetter med å påpeke at kollektivtransporten må bli bedre. Gratis parkeringsplasser og bedre busstilbud vil være til stor hjelp for de som bor langt unna. Til slutt ønsker han en mer digitalisert studiehverdag.

– Vi er nødt til å streame alle forelesningene. Slik at når noen er borte fra forelesningen, eller bare vil repetere under eksamenslesingen, så kan de få muligheten til å se forelesningen på nett.

LES OGSÅ: TekNat-listen svarer på fraværet (Lenke)

 

DEBATT: Studentaksjonen for større Tappetårn og Moderat Liste stod for de fleste diskusjonene.

Tredjemann er andrekandidat for EnvironmentaList, Jan Kristoffer Johnsen, som mener universitetet må være forberedt på morgendagens utfordringer.

– Vi må minske karbonavtrykket og miljøtårnsertifisere universitetet, sier Johnsen.

Han legger til at et forslag som er godt på vei er grønne tak, som er et bærekraftig grep som også vil gjøre universitetet frodigere.

Jakob Ruus fra Sosialdemokratisk Liste er sistemann ut og begrunner sitt ståsted med et ønske om solidaritet og fellesskap. Ruus er tydelig på hva som er viktig for sin liste.

– Når det gjelder psykisk helse må vi gjøre tiltak før en psykolog blir nødvendig. Vi sier også nei til skolepenger for internasjonale studenter, da vi ser viktigheten av mangfold.

Han trekker også frem varslingssystemet som et viktig punkt. Det må bli lettere for studenter å si ifra hvis det er noe som skjer.

Videre øker spenningen ettersom kandidatene får mulighet til å stille hverandre til veggs. Det er en forsiktig start, men det er tydelig at de etablerte listene stiller seg kritiske til nykommeren SST som kun har én sak på sakslisten. På spørsmål om hvor de stiller seg i forhold til andre temaer, har Egeli lite å si.

Han forsvarer seg derimot med at studentvalget har liten oppslutning på universitetet, og at en helt annerledes liste måtte til for å forsøke å treffe flere. Deretter påpeker han at problemer som psykisk helse er utenfor studentparlamentets område og ligger i SiS´ hender, men at et større Tappetårn gir mer sosialt samvær og kan bidra til å bedre studenters psykiske helse.

Det er tydelig uenighet, spesielt mellom SST og Moderat Liste, om hvilke ansvarsområder som hører til studentparlamentet. SST står på sitt om at det ikke har noe med SiS å gjøre, mens Moderat Liste tydelig holder fast ved at de skal jobbe hånd i hånd.

– Studentparlamentet er på plass for at SiS gjør det studentene vil, hevder Hallås.

Sosialdemokratisk Liste sier seg enig i at det er SiS´ ansvar, men at SiS får vite hva studentene ønsker og trenger fra studentparlamentet.

EnvironmentaList kjører et rolig løp, men får frem det som er viktig for dem. En panteløsning på campus som gir studentparlamentet kapital til å gjennomføre saker er høyt på listen, samt en grønnere hverdag som også kan bidra til å bedre studenters psykiske helse.

Det er dessverre en gjenganger at partiene mangler konkrete tiltak for å løse sakene sine. Det er flere viktige kjernesaker, men på noen punkter mangler det mest vitale; hvordan de kan løses. Dette vinner SST på, som kun har én sak å fokusere på og har valgt noe som er lettere å gjennomføre.

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.