Seks gode grunner til å bli inne i dag

0

Seks gode grunner til å bli inne i dag 

Av Kjetil Broms  

Peaky Blinders (Netflix): 

Høyst spennende dramaserie satt til Birmingham på 1920-tallet. Vi møter Shelby-brødrene (Cillian Murphy, Paul Anderson og Joe Cole), som etter å ha kriget i Frankrike bestemmer seg for å innta toppen av næringskjeden i hjembyen. Ledet av den nest eldste broren Thomas (Cillian Murphy), viser familien lite nåde i sin søken etter suksess. De utøver både vold og forretninger i fleng, og ønsker all opposisjon velkommen med barberblader og knyttnever. Peaky Blinders leverer et meget troverdig portrett av livet i mellomkrigstidens England, og flate hatter, kule dresser og fabelaktige karakterer gjør dette til en serie alle burde få med seg   

 

Green Street (Netflix): 

Vi holder oss i England, men hopper til nyere tid. Mer presist – tiden der fotball og krig var synonymer i engelsk kultur. Denne filmen fra 2005 skildrer hvordan det var på innsiden av det mest hardbarkede hooligan-miljøet i engelsk fotball: Supporter-gjengen til West Ham United. Sett gjennom øynene til den amerikanske journalist-studenten Matt (Elijah Wood) opplever vi samhold, glede, nerver og ikke minst bøttevis med tilsynelatende meningsløs vold. Den ytterst selvgode og uredde Pete Dunham (Charlie Hunnam) geleider The Hammers` hooligans gjennom kamp etter kamp, slagsmål etter slagsmål. Denne filmen bør appellere til alle som ønsker et innblikk i en av de mest spinnville periodene i fotballhistorien. Sammenlignet med den gjengen her kan Klanen ta seg en rolig bolle. Og godt er det.  

 

Mad Men (HBO): 

Serien med den legendariske vignetten, så enkel at du nesten kunne laget den selv. En ekstremt velpolert tolkning av det amerikanske forretningsmiljøet i New York på 1960-tallet. Vi blir med inn i reklamebransjen og byrået Sterling Cooper, der den kreative direktøren Don Draper (Jon Hamm) styrer butikken. Mad Men er ikke serien som holder deg klistret til stolen time etter time, men klarer likevel å opprettholde en ekstrem kvalitet sesong etter sesong. Foruten å fortelle historien om Drapers eskapader i reklamebransjen, får vi også et innblikk i det amerikanske samfunnet sånn det var for drøye 50 år siden.  

 

Zodiac (Netflix): 

Krim gjort rett. Denne filmen fra 2007 tar utgangspunkt i den sanne historien om Zodiac-morderen, som terroriserte California på slutten av 1960-tallet. Med Robert Downey Jr, Mark Ruffalo og Jake Gyllenhal i hovedrollene får du servert 157 minutter med intens spenning og grøssende handling. Dette er ikke filmen du setter på pause for å hente popcorn. Vi møter avistegneren Robert Graysmith (Jake Gyllenhal) som sammen med journalisten Paul Avery (Robert Downey Jr), følger en rekke mord for avisen San Fransisco Chronicle. Mannen bak mordene skjuler sin identitet med stor suksess, men kommuniserer med politiet og offentligheten gjennom brev til avisene. Finner de morderen? Dette er en svært vellaget filmatisering av en meget interessant, sann historie. Absolutt en film som fortjener en plass høyt på lista over ting du skal se. 

 

 

Spotlight (Netflix) 

Et ypperlig eksempel på hvordan god journalistikk kan avdekke virkelig ille forhold i samfunnet. Vi møter gravejournalistene i Boston Globe, en gjeng ytterst nysgjerrige folk med samvittigheten på rett plass. I 2001 avdekker avisen informasjon som tilsier at katolske prester i området har alt annet enn rent mel i posen. De fire gravejournalistene, spilt av Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams og Brian d´Arcy James, arbeider seg stadig nærmere beviser og kilder som bekrefter anklagene om en rekke overgrep av barn gjort av katolske prester. Denne filmen leverer fantastisk gripende historier, og enormt gode skuespillerprestasjoner. Å tenke på at dette faktisk er en historie med rot i virkeligheten gjør dette til en enda mer severdig sak. Intet annet enn en gripende, god film. 

 

The Intern (Viaplay) 

Vi avslutter med en hakket koseligere film. Robert DeNiro har for lengst lagt Taxi Driver-galskapen bak seg, og spiller her en ekstremt sjarmerende gammel mann med ønske om å komme tilbake i arbeidslivet. Den gamle telefonkatalog-produsenten Ben Whittaker blir med på et initiativ som fører han inn som praktikant hos den unge, talentfulle forretningskvinnen Jules (Anne Hathaway). Alle burde aspirere til å bli like kule pensjonister som godeste Ben, som gjennom filmen viser seg å være en ressurs for et selskap basert på ting han ikke skjønner bæret av. En historie om at godhet og ærlighet varer lengst, for deg som bare ønsker å sitte igjen med en skikkelig godfølelse. En litt forutsigbar, men likefullt meget god film. 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.